Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ






Η εικόνα της λίμνης της Αγιάς χωρίς σχεδόν καθόλου νερό είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια τέτοια εποχή. Κάτι η κλιματική αλλαγή, κάτι η υπεράντληση, κάτι η απουσία Φορέα Διαχείρισης, όλα μαζί οδηγούν στο θλιβερό αυτό αποτέλεσμα.
Η λίμνη της Αγιάς είναι ένας σημαντικότατος υγρότοπος. Αποτελεί σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική κι αντίστροφα, κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο. Ειδικά τις περιόδους αυτές έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών στη λίμνη. Κάποια είναι σταθερά (ενδημικά) όπως οι φαλαρίδες, άλλα εμφανίζονται μόνο κατά τις περιόδους μετανάστευσης, όπως π.χ. κύκνοι ή καμιά φορά και πελεκάνοι. Ανάμεσά τους έχουν παρατηρηθεί και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη όπως διάφορα είδη ερωδιών (σταχτοτσικνιάς, λευκοτσικνιάς, χαλκόκοτα κ.ά.).
Στα προβλήματα της λίμνης εκτός από την υπεράντληση έρχεται να προστεθεί η αυθαιρεσία και τα μπαζώματα στη γύρω περιοχή αλλά και η εισαγωγή ξενικών ειδών όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος, ένα είδος γιγάντιου βατράχου, που είχε εισαχθεί για εκτροφή και εξαγωγή προς Γαλλία (για όσους τρώνε βατραχοπόδαρα), όμως ξέφυγε και κυριάρχησε στη λίμνη.

Η λίμνη της Αγιάς αποτελεί χώρο όπου γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις παρατήρησης πουλιών από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, ενώ δεκάδες σχολεία πραγματοποιούν εκεί δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Καθημερινά επίσης την επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες που επιθυμούν να παρατηρήσουν πουλιά και να θαυμάσουν τη φύση.
Η προστασία της λίμνης είναι πλέον μονόδρομος. Όχι μόνο γιατί χρειαζόμαστε νερό για άρδευση, αλλά και γιατί πρέπει να προστατέψουμε το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής, την οικολογική ισορροπία αλλά και το φυσιολατρικό τουρισμό (οικοτουρισμό) που αρχίζει να αναπτύσσεται στην Κρήτη.
Με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης και οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών της Κρήτης, προχωράμε στην ίδρυση από την επόμενη σχολική χρονιά ενός Δικτύου Σχολείων για τους Υγρότοπους της Κρήτης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας, την «υιοθέτησή» τους από σχολεία, την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, την πραγματοποίηση συμβολικών ενεργειών καθαρισμού και προστασίας, τη συνειδητοποίηση της ανάγκης λήψης μέτρων προστασίας των υγροτόπων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εντείνεται η κλιματική αλλαγή κι η Κρήτη απειλείται με τροπικές θερμοκρασίες.
Ελπίζουμε να φροντίσει η Πολιτεία να υπάρχει ο υγρότοπος της λίμνης της Αγιάς και τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορούν τον επισκέπτονται τα σχολεία στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, να θαυμάζουν οι μικροί μαθητές τη φύση και να μαθαίνουν να ζουν σε αρμονία με αυτήν.
Έφτασε ο καιρός όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να φτιάξουν ένα Φορέα Διαχείρισης της λίμνης όπως επιβάλλεται για όλες τις περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000, προσλαμβάνοντας τους απαιτούμενους επιστήμονες και φύλακες και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.