Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σεμινάριο "Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού"

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών και τον Υπεύθυνο Σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, διοργανώνει πρόγραμμα που απευθύνεται σε δασκάλους οι οποίοι επιθυμούν να εφαρμόσουν το παιδαγωγικό υλικό «Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού» του ΚΕΘΕΑ, σε μαθητές ηλικίας 6- 12 ετών.
Στόχος του προγράμματος :
· Τελική ομάδα στόχου: Μαθητές.
Η ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων.
· Ενδιάμεση ομάδα στόχου: Εκπαιδευτικοί
Η εκπαίδευση και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή του παιδαγωγικού υλικού στην ομάδα-τάξη.
Μεθοδολογία Προγράμματος: Η εκπαίδευση είναι βιωματική και προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Θα χρησιμοποιηθούν μέθοδοι ενεργητικής μάθησης όπως ελεύθερος συνειρμός, καλλιτεχνική δημιουργία, εργασία σε ομάδες, παιχνίδι ρόλων κ.λ.π. με κυρίαρχο στοιχείο τις ασκήσεις προσομοίωσης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 δίωρες συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 16 ωρών. Μετά το τέλος του σεμιναρίου δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν ατομικές συναντήσεις στήριξης με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

1η Συνάντηση Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30

Γνωριμία, Προσδοκίες, Συμβόλαιο
Παρουσίαση και επεξεργασία ενότητας του παιδαγωγικού υλικού

2η Συνάντηση Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30

Παρουσίαση της μεθοδολογίας του εκπαιδευτικού υλικού
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως συντονιστή της ομάδας – τάξης.
Πρακτική Άσκηση: Επεξεργασία σε υποομάδες καρτών του υλικού για τους μαθητές.

3η Συνάντηση Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30

Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού

4η Συνάντηση Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30

Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού

5η Συνάντηση Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30

Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού

6η Συνάντηση Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30

Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού

7η Συνάντηση Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30

Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού

8η Συνάντηση Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30

Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού
Αξιολόγηση, συμπεράσματα, κλείσιμο.

Το πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης, συντονίζει η κα Επιτροπάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία από 8:30 έως 14:30 στα τηλέφωνα 2821028166 και 2821051214.

Ο Διοικητικά Υπεύθυνος

Παπαβασιλείου Μιχάλης

Δωρεάν προβολή ταινίας για σχολεία από το Δήμο Χανίων

Ο Δήμος Χανίων, στα πλαίσια της εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας που φέτος είναι αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, οργανώνει προβολή ταινίας στο Θέατρο Βλησίδη, από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, πρωινές ώρες.Η ταινία που θα προβληθεί έχει αλλάξει και θα είναι "Τα παιδιά της χορωδίας" (δείτε και το συνημμένο).Τα σχολεία ή τμήματα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ταινία, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο τηλ. 28210-28405 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στο dipe-tpe@dipe.chan.sch.gr.Το θέατρο Βλησίδη χωράει έως 150 άτομα.
LES CHORISTES
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ (2004 ΕΓΧ 93’)
Μουσική, διασκευή της ταινίας «Το Κλουβί Με Τ' Αηδόνια» (1945) του Ζαν Ντρεβίλ
Βραβεία Cesar Καλύτερης Μουσικής και Ηχοληψίας
Υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, Τραγουδιού
Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου της Αθήνας.
Σκην.: Κριστόφ Μπαρατιέ Μουσ.: Μπρούνο Κουλέ Ηθ.: Ζεράρ Γινιό, Ζακ Περίν, Ζαν-Μπατίστ Μονιέ, Μαρί Μπιουνέλ, Καντ Μεράντ, Φρανσουά Μπερλεά
Η παιδική ηλικία... η πνευματική μόρφωση... και η μουσική...

1948. Ο Κλεμάν Ματιέ, ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής, προσλαμβάνεται ως επιτηρητής σ’ ένα σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Εκεί, μένει έκπληκτος, όχι μόνον από τη σκληρή πραγματικότητα της σχολικής ρουτίνας αλλά κυρίως από τις ακραίες και αναποτελεσματικές μεθόδους που μέχρι τώρα εφαρμόζει ο διευθυντής Ρασίν.
Ο Ματιέ αποφασίζει και ξεκινάει έναν άνισο αγώνα, προκειμένου να προσφέρει μια πνοή αλλαγής στο αυστηρό ίδρυμα. Διδάσκει στους μαθητές του τη μαγεία και τη δύναμη της μουσικής, αλλάζοντας έτσι τις ζωές τους για πάντα. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κριστόφ Μπαρασιέ που συνοδεύεται από τους μαγευτικούς ήχους του Μπρουνό Κουλαί, ενός συνθέτη που έγινε ευρύτερα γνωστός από τη μουσική του στις ταινίες «Ιμαλάια», «Μικρόκοσμος», «Ταξιδιάρικα Πουλιά» κ.α.
Οι εικόνες που σχετίζονται με την παιδική μας ηλικία, με τα αρχέγονα συναισθήματά μας, είναι οικείες. Αργότερα στο χρόνο, μέσω των αναμνήσεων από τις εμπειρίες μας όταν μαθαίναμε τη ζωή, η καθολική σημασία των εικόνων αυτών αποκτά νόημα. Τίποτα δεν ήταν τόσο αθώο τελικά. Εφήμερες χαρές και απαρηγόρητα δάκρυα, τα πάντα περνάνε, όμως τίποτα δε σβήνεται. Και αν μία μουσική νότα, ένα τραγούδι, μία μελωδία τυχαίνει να συνδέεται με αυτές τις μακρινές εικόνες, η σφραγίδα τους είναι σίγουρα πιο έντονη. Ένα αυστηρό οικοτροφείο, απείθαρχα παιδιά, μία χορωδία που τα φέρνει κοντά το ένα στο άλλο, γεγονότα άτακτα ριγμένα στη ροή του χρόνου, που ωστόσο όλα μαζί, συνεισφέρουν σε κάτι που αποτελεί μία έξοχη αναπαράσταση της παιδικής ηλικίας, ως σύμβολο.
Μετά το «Les Tombales», τη μικρού μήκους ταινία μου, έψαχνα μια καλή ιστορία για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που ήθελα να γυρίσω. Συνειδητοποίησα ότι οι σημειώσεις που έπαιρνα σχετίζονταν κατά κάποιο τρόπο με την παιδική μου ηλικία, με τα συναισθήματα που ένιωθα σε ηλικία τεσσάρων με οχτώ χρόνων. Επίσης, δεδομένων των μουσικών μου σπουδών, πραγματικά ήθελα να κάνω μία ταινία σχετική με τη μουσική. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, ο συνδυασμός μουσικής και παιδικής ηλικίας, με οδήγησε στο «Κλουβί Με Τ' Αηδόνια». Είδα αυτήν την ταινία όταν ήμουν επτά ή οκτώ ετών, το 1970 ή το '71, σε έναν από τους δύο μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς που υπήρχαν τότε. Σαν παιδί, με είχε συγκινήσει βαθιά. Η ταινία είναι τώρα ξεχασμένη αλλά η γοητεία της συντηρείται. Και δεν έχει χαρακτηριστεί σαν ‘αριστούργημα’ του γαλλικού σινεμά, κάτι που έκανε ευκολότερη τη διασκευή της. Οι δύο αναμνήσεις που έμειναν περισσότερο ζωντανές στο μυαλό μου ήταν το συναίσθημα που μου δημιούργησαν οι φωνές των παιδιών και ο χαρακτήρας του αποτυχημένου μουσικού, ο οποίος προσπαθούσε, παρ' όλα τα εμπόδια, να μεταμορφώσει τον κόσμο γύρω του. Αυτό μου αρέσει στις ταινίες.
Όλες οι ταινίες που με επηρέασαν περισσότερο έχουν αυτό το κοινό σημείο - το πώς μπορεί ένας μόνο άνθρωπος να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ξέρω ότι μία ταινία δε μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, όμως μπορεί να σε κάνει να θέλεις να προσπαθήσεις. Μου αρέσει να βγαίνω από τον κινηματογράφο με το αίσθημα ότι θέλω να ταυτιστώ με τον κεντρικό χαρακτήρα. Η διδασκαλία του Κλεμέν Ματιέ δεν περιορίζεται στη μουσική, δίνει επίσης μαθήματα ζωής.

Κριστόφ Μπαρατιέ - σκηνοθέτης

Μάρτιος 2003. Μαζί με τον Κριστόφ Μπαρατιέ, ταξιδέψαμε σε όλη τη Γαλλία αναζητώντας τα παιδιά της χορωδίας που θα τραγουδούσαν τη μουσική της ταινίας. Παρά τις λίγες ελπίδες του, ο Κριστόφ έψαχνε επίσης για έναν μικρό τραγουδιστή που θα μπορούσε να παίξει στην ταινία στο ρόλο του Πιερ Μοράνζ, του πρωταγωνιστή, και όχι να βρει ένα παιδί ηθοποιό και στη συνέχεια να ντουμπλάρει τη φωνή του. Μια μέρα, ήμαστε στη Λιόν και επισκεπτόμασταν την ομάδα Petits Chanteurs στο σχολείο του Αγίου Μάρκου. Καθώς περπατούσαμε στο σχολείο, ακούσαμε τη μακρινή ηχώ μιας μελωδίας του Πουρσέλ, με τη συνοδεία μιας απίστευτης φωνής σοπράνο. Σύντομα είδαμε ότι η φωνή αυτή ανήκε σε ένα δωδεκάχρονο αγόρι με όλη τη γοητεία και την ομορφιά που χρειαζόταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος. Το όνομά του είναι Ζαν-Μπατίστ Μονιέ. Ο Κριστόφ αμέσως του έκανε ακρόαση για το ρόλο. Τον πήρε. Η χορωδία είναι επίσης εξαιρετική - είναι επίλεκτοι. Οι μελωδίες που ακούγονται στην ταινία, υποτίθεται ότι τις έχει συνθέσει ο δάσκαλος Κλεμέν Ματιέ, ένας καλός μουσικός όμως και ένας μουσικός που δεν είναι μπροστά όσον αφορά στα μουσικά ρεύματα. Έτσι, έπρεπε να σεβαστώ ένα τονικό στιλ, καθώς και να αποφεύγω τα κλισέ που συνήθως συνοδεύουν αυτό το ρεπερτόριο. Με την υποστήριξη του Νίκολας Πορτέ, του διευθυντή της χορωδίας, και χάρη στο ταλέντο των παιδιών, μπορέσαμε να δουλέψουμε αρκετά πριν από τα γυρίσματα, κοιτάζοντας το στιλ και τα χρώματα. Προσπαθήσαμε, αρχίσαμε από την αρχή. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν πριν από τα γυρίσματα, μετά ξαναηχογραφήθηκαν μερικώς και τελικά, ενισχύθηκαν από επιπρόσθετες ενορχηστρώσεις. Η μουσική ήταν το θέμα της ταινίας. Η πρόοδος της χορωδίας έπρεπε να γίνεται εμφανής κατά τη διάρκεια της ταινίας και απλή, αυθεντική μουσική που να οδηγεί σε περισσότερο συναίσθημα απ' ότι σε στιλιστικές αναφορές, έπρεπε να γραφτεί

Μπρουνό Κουλέ, μουσικοσυνθέτης

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα που υπάρχει για ευαισθητοποίηση κυρίως των εκπαιδευτικών και των γονέων σε θέματα που αφορούν στην υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, πρόκειται να υλοποιήσει σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και ώρα 9.00 έως 13.30 επιστημονική ημερίδα με θέμα « Η ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων στο χώρο του σχολείου και της οικογένειας ».

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ



Συμμετέχοντες στο Σεμινάριο για Ημέρα Διατροφής

Στο Σεμινάριο "Δράση για την Ημέρα Διατροφής" που θα γίνει στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης τη Δευτέρα 17Οκτωβρίου, θα συμμετέχουν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:
Μόσερ Ίντα, Δ.Σ. Κατωχωρίου
Παπαγιάννης Σωκράτης, Δ.Σ. Καμισιανών
Αραμπατζής Μιχάλης, Δ.Σ. Γεωργιούπολης
Ιωαννίδου Βασιλική, Δ.Σ. Γερανίου
Πανηγυράκη Πόπη, 12ο Δ.Σ. Χανίων
Τσαντάκη Αναστασία, 2ο Δ.Σ. Μουρνιών
Μυλωνά Μάρθα, Ν/γείο Χωραφακίων
Ρουμελιώτου Καλλιόπη, 1ο Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας
Μαυρογεννάκης Γεώργιος, 3ο Ν/γείο Γερανίου
Δούκα Αγγελική, Δ.Σ. Καλυβών
Βουλκούδη Μαρία, Δ.Σ. Καντάνου
Δασκαλάκη Νεκταρία, Ν/γείο Καντάνου
Γαλανάκη Παρασκευή, ΣΜΕΑ Καντάνου
Χατζηιωάννου Ιουλία, Δ.Σ. Κολυμβαρίου
Παρδαλάκης Χαράλαμπος, Δ.Σ. Μάλεμε
Χατζηθεολόγου Ευαγγελία, Δ.Σ. Βουβά Σφακίων
Παπαγρηγορίου Γιώργος, 5ο Δ.Σ. Χανίων
Αθανασιάδου Βασιλική, Δ.Σ. Περιβολίων
Καστρινάκη Σοφία, 15ο Δ.Σ. Χανίων
Σαμπροβαλάκη Μαρία, 1ο Δ.Σ. Σούδας
Βαρδάκη Παναγιώτα, 18ο Δ.Σ. Χανίων
Παπάρα Βασιλική, 3ο Ν/γείο Κουνουπιδιανών
Παπάρα Κυριακή, Ν/γείο Πλατανιά
Ταταριώτη Ρίτσα, 11ο Δ.Σ. Χανίων
Μιχελάκη Τριανταφυλλιά, 17ο Δ।Σ. Χανίων - ΣΜΕΑ
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, θα γίνει προσπάθεια να επαναληφθεί το Σεμινάριο άλλη μέρα για όσους δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή και δεν είναι στον παραπάνω κατάλογο.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011




Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώνουν τη ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Σεμινάριο για 20 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (και 20 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που ενδιαφέρονται για να αναλάβουν την υλοποίηση Καινοτόμων Δράσεων για τη Διατροφή, τη Βιοποικιλότητα και τη διαμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011, στα τηλ. 28210-28405, κιν. 6973 692680 ή στο e-mail dipe-tpe@dipe.chan.sch.gr

Χώρος: Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας Πολυτεχνείου Κρήτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
8.30 – 8.45: Προσέλευση – Εγγραφές
8.45 – 9.00: Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη
9.00 – 9.40: «Διατροφή και σχολείο», Μελίνα Πατεράκη, διαιτολόγος - διατροφολόγος
9.40 – 10.20: «Βιολογικά και τοπικά προϊόντα», Δημήτρης Βαμβουνάκης, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Παραγωγών και Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «Γαία»
10.20 – 11.00: «Πίσω από τις ετικέτες: Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο», Νίκος Βακόνδιος, Ομάδα Terra Verde για το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο
11.00 – 11.30: Συζήτηση
11.30 – 11.45: Διάλειμμα
11.45 – 12.25: «Παραδοσιακές ποικιλίες φυτών της Κρήτης», Μέλπω Σκουλά, Βιολόγος, Υπεύθυνη του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης
12.25 – 13.00: «Ιδέες για τη δημιουργία ενός μικρού σχολικού κήπου», Νίκος Παγιαυλάς, βιοκαλλιεργητής
13.00 – 13.30: Ξενάγηση στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τα καταφέραμε



Γράμμα που λάβαμε από τον Κεν:






Τα καταφέραμε! Η Barbie μπήκε στο σωστό δρόμο και η Mattel δεσμεύτηκε να μην ξαναχρησιμοποιήσει ξυλεία από αρχέγονα δάση για τις συσκευασίες της!
Μία μεγάλη νίκη που ανήκει ολοκληρωτικά σε εσάς που από την πρώτη στιγμή που χώρισα την Barbie, βρεθήκατε στο πλευρό μου! Νιώθω απέραντη συγκίνηση όταν σκέφτομαι τα 500.000 email διαμαρτυρίας που στείλατε στη Mattel, ζητώντας να σταματήσει να επιτρέπει στην Barbie να καταστρέφει τα δάση της Ινδονησίας μόνο και μόνο για να τυλίγεται σε φτηνές, ροζ συσκευασίες! Και τελικά αποδείξατε πόση δύναμη έχουν τα ‘κλικ’!
Είμαι πολύ περήφανος για όλους εσάς τους cyber-ακτιβιστές, που συμμετέχετε, αντιδράτε, επεμβαίνετε και αναγκάζετε ακόμα και τις πιο μεγάλες εταιρίες, σαν τη Mattel, να σταματήσουν τις καταστροφικές τους συνήθειες!
Σ' ευχαριστώ,

Κεν 

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση ζωγραφικής Μιχάλη Μανουσάκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων φιλοξενεί την Έκθεση Ζωγραφικής του Χανιώτη ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη. Η Έκθεση είναι ανοιχτή για επισκέψεις μαθητών. Υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τις μικρές τάξεις και ξενάγηση με δράση για τις μεγαλύτερες τάξεις. Για πληροφορίες και προγραμματισμό επίσκεψης σχολικών τμημάτων, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 28210-92294 και 28210-92419