Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σεμινάριο ΚΠΕ Βάμου για λάδι και βότανα Κρήτης

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 7, Υποέργο2, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, διοργανώνει σεμινάριο ευαισθητοποίησης ενηλίκων, στις 8 και 9 Ιουνίου 2012,
Τίτλος του σεμιναρίου είναι:

«Λάδι και Βότανα της Κρητικής Γης.

Γνώσεις και χρήσεις από το χθες για το αύριο»

Στόχος του σεμιναρίου:

Είναι πανάρχαια αυτή η μαγική τέχνη της έκθλιψης του καρπού της ελιάς για την εξαγωγή του ελαιόλαδου, του μοναδικού λαδιού που εξάγεται με μηχανικό τρόπο, σε αντίθεση με τα σπορέλαια που παράγονται με χημικές διαδικασίες. Το ελαιόλαδο, έλαιο φυτικό, με υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία.

Είναι επίσης γνωστή η σπουδαιότητα της χρήσης του ελαιόλαδου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η Μεσογειακή και Κρητική διατροφή, που κύριο συστατικό τους αποτελεί το ελαιόλαδο, διακρίνονται και προτείνονται παγκοσμίως για την υγεία και την μακροζωΐα που προσφέρουν.

Το λάδι ακολουθεί όλο τον κύκλο ζωής του Κρητικού. Το λάδι στο σπίτι είναι ευλογία. Το λάδι με τις τόσες συμβολικές χρήσεις, το λάδι σαν φως, το λάδι σαν φάρμακο και σαν καλλυντικό, το λάδι σαν άριστο συντηρητικό, το σαπούνι από λάδι ελιάς και τόσα άλλα που μπορούν να ειπωθούν γι’ αυτό το δώρο της φύσης.

Άλλο πολύτιμο συστατικό της Κρητικής διατροφής και κατ’ επέκταση της ζωής, αποτελούν τα βότανα της Κρητικής γης. Αναμφίβολα η Κρήτη συνιστά ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, το οποίο προσδιορίζει ένα χώρο τόσο πλούσιο σε φυτοποικιλότητα, ώστε να θεωρείται ότι έχει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χλωρίδες του κόσμου, με πλούσια βοτανική παράδοση, κύρια ενασχόληση της Εθνοβοτανικής.

Τα βότανα με τις χίλιες χρήσεις τους καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών στην καθημερινή ζωή.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες θα ενημερωθούμε για την ιστορία και τη χρήση αυτών των αγαθών καθώς και για τα Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα διαχείρισης τους. Με τη βοήθεια ειδικών και με βάση τη βιωματική προσέγγιση, θα παρασκευάσουμε αρωματικά λάδια, σαπούνι από ελαιόλαδο καθώς και κυραλοιφές για φαρμακευτική ή καλλυντική χρήση.

Τέλος θα ετοιμάσουμε και θα γευτούμε γεύσεις παραδοσιακές βασισμένες στη χρήση ελαιόλαδου και βοτάνων.

Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν πενήντα (50) ενήλικες πολίτες, οι οποίοι θα προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Χανίων. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και για τις δύο μέρες του σεμιναρίου και η επιλογή, σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες, θα γίνει με κλήρωση. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που επισυνάπτεται. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να την στείλουν ηλεκτρονικά στο mail@kpe-vamou.chan.sch.gr ή με φαξ στο 2825-0 83231

μέχρι την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δεν θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης των πολιτών που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο, διότι δεν προβλέπεται τη κάλυψη τέτοιων εξόδων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βάμου, στον Κεφαλά Αποκορώνου και στο χώρο της Αγροτουριστικής Μονάδας Βάμου.

Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Βάμου

Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Χώρος: ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκ/νου

17:00 - 17:15: Εγγραφές – Έναρξη σεμιναρίου.

17:15 - 17:30: Χαιρετισμοί.

17:30 - 17:45: «Στοχοθεσία σεμιναρίου», Παπαδογιαννάκη Κων/να, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Βάμου

17:45 - 18:15: «Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και το παράδειγμα του Ελαιόλαδου», Δρ. Ι. Μετζιδάκης, Ερευνητής, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, γεν. Δ/νση Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Συνεργάτης: Γιαννακάκη Αθηνά, Τεχνολόγος Γεωπονίας.

18:15 - 18:45: «ΒΙΟΛΕΑ», Φιλοπεριβαλλοντικό Σύστημα Διαχείρισης Ελαιόλαδου, Δημητριάδης Γιώργος, Υπεύθυνος «ΒΙΟΛΕΑ»

18:45 - 19:15: Διάλλειμα: καφές - κέρασμα.

19:15 - 19:45: «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη», Παρουσίαση του προγράμματος του ΚΠΕ Βάμου, Δεσποτίδου Ελένη, Ματσάγγου Θεανώ, Τσιάμη Δανάη, ΠΟ ΚΠΕ Βάμου.

19:45 - 20:30: Εργαστήριο λαδιού

20:30: Λήξη πρώτης ημέρας σεμιναρίου - Δείπνο για όλους τους συμμετέχοντες.

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Πρωί

Χώρος: ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκ/νου, Βάμος Αποκ/νου

09:00 - 09:15: Προσέλευση.

09:15 - 09:30: «Το σαπούνι χθες και σήμερα», Συκά Φιλιώ, σαπουνοποιός.

09:30 - 11:00: «Σαπούνι από ελαιόλαδο», βιωματικό εργαστήριο, Συκά Φιλιώ, Συκά Βούλα, Υπεύθυνες Φίρμας “fisika”.

11:00 - 11:30: Διάλειμμά - Καφές

11:30 - 12:00: «Με τα βότανα τση γης γιατρεύονται τα πάθη» Ερωτόκριτος, Δρ. Οικονομάκης Κων/νος, Γεωπόνος- Ερευνητής, .

12:00 - 12:30: «Πολιτισμική αξία των φυτών της Κρήτης», Σκουλά Μέλπω, Δρ. Βιολόγος - Βοτανολόγος.

12:30 - 13:00: «Απειλές και μέθοδοι προστασίας της χλωρίδας της Κρήτης», Φουρναράκη Χριστίνα, Δρ. Βιολόγος, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ.

13:00 - 13:20: Μετακίνηση στο Βάμο Αποκ/νου.

13:20 - 14:20: «Μαγειρεύοντας με ελαιόλαδο και βότανα. Γεύσεις από την Κρητική Διατροφή», μαγειρικό εργαστήριο στο χώρο της Αγροτουριστικής Μονάδας Βάμου από τον Υπεύθυνο Χατζηδάκη Γεώργιο και την κ. Βαριδάκη Κούλα.

14:20 - 16:00: Γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες και μετακίνηση πίσω στον Κεφαλά για την απογευματινή συνεδρία.

Απόγευμα

Χώρος: ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκ/νου

16:30 - 18:00: «Η μαγική κηραλοιφή», Βιωματικό Εργαστήριο, Συκά Φιλιώ, Συκά Βούλα, Υπεύθυνες Φίρμας “fisika”.

18:00 - 19:00: «Τα άγρια αρωματικά βότανα της Κρήτης και τα αιθέρια έλαια τους. Από την παραγωγή στη χρήση.», Janina Sorensen, βοτανολόγος - φυτοχημικός, Ψαρουδάκης Μπάμπης.

19:00 - 20:00: Συζήτηση - Αξιολόγηση.

20:00: Λήξη σεμιναρίου. Δείπνο


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Προς: το ΚΠΕ Βάμου


ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

ΚΙΝΗΤΟ ή ΣΤΑΘΕΡΟ (οπωσδήποτε)

E – mail

(προσωπικό αν υπάρχει)

Συμπληρώνεται μόνο από εκπαιδευτικούς

Σχολική μονάδα:……………………………………………………………………………

Δηλώνω, ότι επιθυμώ, να συμμετάσχω στο σεμιναρίο ευαισθητοποίησης ενηλίκων που διοργανώνει το ΚΠΕ Βάμου και θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9/06/2012, στον Κεφαλά Αποκορώνου και στο Βάμο Αποκορώνου, με βάση όσα αναφέρονται στη σχετική προκήρυξη της δράσης από την οποία έλαβα γνώση. Η συμμετοχή μου, γνωρίζω και δηλώνω, ότι θα είναι υποχρεωτική και για τις δύο ημέρες των δράσεων.

Ημερομηνία: __/__/2012

Ο/Η (ονοματεπώνυμο)

_____________________________




(υπογραφή πάνω από αυτό το σημείο)

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Κάντε ένα αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης!

Μπορείτε τώρα κι εσείς να κάνετε ένα μικρό αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης στο σχολείο ή την τάξη σας, για να μην ξεχνάμε και για να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές την τοπική ιστορία, για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά τα ναζιστικά εγκλήματα.
Μπορείτε να αξιοποιήσετε, εκτός από το ριζίτικο "Χίτλερ να μην το καυχηθείς" που αναρτήσαμε πρόσφατα και

1. τον μεγάλο κρητικό τραγουδιστή Κωστή Μουντάκη να τραγουδά για τη Μάχη της Κρήτης
2. Μικρό ιστορικό της Μάχης της Κρήτης από την εκπομπή "Σαν σήμερα" της ΝΕΤ
3. Απόσπασμα από ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ για τις σφαγές των Ναζί στο Λατζιμά Ρεθύμνου, τον Αλικιανό των Χανίων και την καταστροφή της Καντάνου.

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Σε λίγες ημέρες είναι η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Καλό θα είναι να συζητήσουμε στα σχολεία με τα παιδιά για το θέμα αυτό, έτσι ώστε να διατηρείται η ιστορική μνήμη. Μια ιδέα είναι η προβολή του παρακάτω βιντεοκλίπ με το ριζίτικο "Χίτλερ να μην το καυχηθείς" που βγήκε τότε, τραγουδισμένο στο σκοπό του "Διγενή", από το μεγάλο Κρητικό τραγουδιστή Κουτσουρέλη.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Σεμινάριο του Δικτύου Υγροτόπων

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας - Νεάπολης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 7, Υποέργο 2, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, διοργανώνει στις 24, 25 και 26 Ιουνίου 2012, στη Ιεράπετρα Λασιθίου, επιμορφωτικό Σεμινάριο εκπαιδευτικών στα πλαίσια του δικτύου «Υγροτ(ρ)οπο…ποιώ τη συμπεριφορά μου» με τίτλο: «Βιώσιμη Διαχείριση Υγροτόπων - η περίπτωση της αλυκής της Νήσου Χρυσής», διάρκειας 24 ωρών.


Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 08:30πμ την Κυριακή 24/06/12 και θα λήξει για τους εκπαιδευτικούς στις 20:30μμ την Δευτέρα 25/06/2012, ενώ στις 26/06/12 στις 10:00-13:00 θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου για την πορεία εξέλιξης του δικτύου και τις μελλοντικές προτάσεις δραστηριοποίησής του.

Απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς της Κρήτης ως ακολούθως:

α) εκπαιδευτικοί από σχολικές μονάδες της Κρήτης ενταγμένες στο θεματικό δίκτυο «Υγροτ(ρ)οπο…ποιώ τη συμπεριφορά μου».

β) εκπαιδευτικοί από σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Κρήτης, που ενδιαφέρονται για το θέμα και προτίθενται να συμμετάσχουν στο δίκτυο την επόμενη σχολική χρονιά.

γ) εκπαιδευτικοί μέλη των Π.Ο των συνεργαζόμενων με το δίκτυο ΚΠΕ της Κρήτης.

δ) Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων των Δ/σεων που τα σχολεία της Δ/νσης τους ανήκουν στο δίκτυο ή προτίθενται να συμμετάσχουν την επόμενη σχολική χρονιά.

Κατά την επιλογή των υποψηφίων προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που είναι μέλη του δικτύου. Από κάθε σχολείο του δικτύου μπορούν να συμμετέχουν ένας (1) έως δύο (2) εκπαιδευτικοί, ανάλογα με τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το σχολείο στα πλαίσια του δικτύου και τις οποίες καλούνται να παρουσιάσουν στο σεμινάριο.

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δεν είναι μέλη του δικτύου, θα είναι ανάλογος με τον αριθμό σχολείων της οικείας διεύθυνσης. Αν οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών ενός νομού είναι λιγότερες από τις προβλεπόμενες, οι θέσεις τους καλύπτονται από εκπαιδευτικούς άλλων νομών. Αν από κάποιο νομό υπάρχουν λίγα σχολεία που συμμετέχουν και υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή την επόμενη σχολική χρονιά, η Π.Ο του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Δ/σεων, θα αποφασίσουν πόσοι και ποιοί θα συμμετάσχουν.

Από κάθε συνεργαζόμενο ΚΠΕ μπορούν να συμμετέχει ένας εκπαιδευτικός της Π.Ο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης, θα καλύψει από το Τεχνικό του Δελτίο ή τη διαχειριστική του επιτροπή τα έξοδα:

α) αμοιβής, μετακίνησης, διαμονής (μέχρι 3 ημέρες), κέτερινγκ και διατροφής των εισηγητών,

β) μετακίνησης, διαμονής (μέχρι 3 ημέρες) κέτερινγκ και διατροφής των μελών της Συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου και των αναπληρωματικών μελών της καθώς και των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Νομών της Κρήτης που σχολεία τους συμμετέχουν στο δίκτυο.

γ) διαμονής (μέχρι 3 ημέρες) κέτερινγκ και διατροφής (ένα γεύμα την ήμερα) των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο ή προτίθενται να συμμετάσχουν την επόμενη σχολική χρονιά.

δ) μετακίνησης όλων των συμμετεχόντων στο πεδίο (νήσος Χρυσή).

ε) διατροφής και κέτερινγκ των εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων με το δίκτυο ΚΠΕ της Κρήτης.

Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής (μέχρι 3 ημέρες) των εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων ΚΠΕ του δικτύου, που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο, θα καλυφθούν από τα ΤΔΕ ή τις διαχειριστικές επιτροπές των οικείων ΚΠΕ.

Δεν θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών προς την Ιεράπετρα, διότι δεν προβλέπεται η κάλυψη τέτοιων εξόδων, ούτε έξοδα διαμονής για όσους η έδρα τους είναι λιγότερο από 40 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που επισυνάπτεται και έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης (http://kpe-ierap.las.sch.gr). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να την στείλουν ηλεκτρονικά ή με φαξ στους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων,

μέχρι την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων παρακαλούνται να στείλουν, με ταχυμεταφορά σε χρέωση του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, τις αιτήσεις (με σειρά προτεραιότητας) την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012. Το ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης στη συνέχεια θα αποστείλει το αίτημα έγκρισης στην ΣΕΠΕΔ την Τρίτη 29 Μαΐου 2012.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης και στο νησί της Χρυσής στις 24 και 25 Ιουνίου, ενώ στις 26 Ιουνίου θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή του δικτύου .

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Ιεράπετρας- Νεάπολης

Παύλος Εμμ. Δασκαλάκης