Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ



Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (16/10/1945). Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.
Στην Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων και των 4 εκατομμυρίων πολιτών υπό την απειλή της φτώχειας σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, επείγει η λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της διατροφής όλων των πολιτών. Τέτοια μέτρα μπορούν να είναι:
·           Εισαγωγή δωρεάν δεκατιανού σε όλα τα σχολεία με τοπικά βιολογικά προϊόντα. Δεν αρκεί η στήριξη ορισμένων μαθητών σε μερικά σχολεία, ούτε η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες του κράτους και των Δήμων. Αξιοποιώντας δημόσιες επαγγελματικές κουζίνες (π.χ. γηροκομείων, νοσοκομείων και άλλων ιδρυμάτων όπως το ΜΑΙΧ στα Χανιά), μπορεί ο κάθε Δήμος σε τοπικό επίπεδο να προσφέρει δωρεάν δεκατιανό μαγειρεμένο με υγιεινά τοπικά προϊόντα, στηρίζοντας τόσο τους μαθητές όσο και τους αγρότες και την τοπική οικονομία. Είναι λάθος η προσφορά δεκατιανού μόνο σε ορισμένους μαθητές μερικών σχολείων, γιατί έτσι γίνεται διάκριση μεταξύ των μαθητών και μπαίνουμε στη δύσκολη θέση κάποιος να επιλέγει ποιος πρέπει να πάρει δωρεάν δεκατιανό και ποιος όχι, οπότε και αδικίες μπορεί να γίνουν και πελατειακές λογικές μπορεί να επικρατήσουν. Το δωρεάν δεκατιανό για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία ξεπερνάει τη λογική της φιλανθρωπίας και προωθεί τη λογική της υγιεινής διατροφής όλων των παιδιών στο σχολείο, κάτι που έπρεπε να έχουμε κάνει ακόμη κι αν δεν ειχαμε κρίση.
·           Στήριξη της τοπικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Η στήριξη της τοπικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων μπορεί να δώσει πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας, εισόδημα σε τοπικό επίπεδο, διέξοδο σε πάρα πολλούς ανέργους, δίνοντάς τους κάτι παραπάνω από ένα απλό επίδομα (που ελάχιστοι παίρνουν), τη δυνατότητα να παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα που καταναλώνουν και στη συνέχεια να μπορέσουν να πουλάνε εδώ ή στο εξωτερικό. Χρειάζεται κράτος και Δήμοι να διαθέσουν ελεύθερους χώρους γι’ αυτό το σκοπό, κατάλληλους εκπαιδευτές κι εργαλεία, υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής και της διάθεσης με ειδικούς επιστήμονες.
·           Προώθηση της τοπικής κατανάλωσης τοπικών προϊόντων. Η τοπική παραγωγή βιολογικών προϊόντων δεν αρκεί από μόνη της, εάν δε στηριχθεί έμπρακτα από τους καταναλωτές αλλά και από το σύνολο των τοπικών και δημόσιων φορέων. Δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, Δήμοι κοκ θα πρέπει να δεσμευτούν σε όλες τις εκδηλώσεις τους να καταναλώνουν μόνο τοπικά προϊόντα, και μόνο. Φαίνεται δύσκολο, αλλά αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξουμε όλοι τους τοπικούς παραγωγούς. Η τοπική κατανάλωση τοπικών προϊόντων είναι μια οικολογική λύση, γιατί, επιπλέον, δεν προσθέτει «διατροφικά μίλια» στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, δηλαδή καταναλώνεται πολύ λιγότερη ενέργεια, ρυπαίνεται πολύ λιγότερο η ατμόσφαιρα, όταν καταναλώνεις ένα τοπικό προϊόν σε σχέση με ένα αγροτικό προϊόν που έχει έρθει από την Κίνα ή την Αμερική. Επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξεις την ποιότητα του προϊόντος και τις συνθήκες παραγωγής του αλλά και τις συνθήκες των εργαζόμενων γι’ αυτό, σε τοπικό επίπεδο. Ας αναρωτηθούμε όλοι, τι γνωρίζουμε για ένα αγροτικό προϊόν που έχει έρθει από τόσο μακρινές αποστάσεις: Ξέρουμε με τι το έχουν ψεκάσει και πόσες φορές; Ξέρουμε αν εργάζονται παιδιά – σκλάβοι όπως γίνεται π.χ. σε κάποιες περιοχές της Αφρικής γι’ αυτό το προϊόν, αντί να πηγαίνουν στο σχολείο;
·           Προώθηση τοπικών προϊόντων στις ζωοτροφές σε αντικατάσταση των εισαγόμενων ζωοτροφών που και χρήματα στέλνουν στο εξωτερικό, και αφαιρούν θέσεις εργασίας στο γεωργικό τομέα στη χώρα μας σε μια περίοδο που η ανεργία θερίζει και εισάγουν από το παράθυρο τα μεταλλαγμένα στη διατροφή μας με άγνωστες συνέπειες για την υγεία μας και την οικολογική ισορροπία. Παραδοσιακές ζωοτροφές όπως τα χαρούπια π.χ. πρέπει να ενθαρρυνθούν και να ξαναμπούν στη διατροφή των ζώων, μειώνοντας τα έξοδα των κτηνοτρόφων κι ολοκληρώνοντας το διατροφικό κύκλο σε τοπικό επίπεδο, προσφέροντας επιπλέον εισόδημα στους αγρότες.
·           Στήριξη των πρωτοβουλιών για συσσίτια: Οι όποιες πρωτοβουλίες πολιτών και εκκλησίας για συσσίτια για όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση μπορούν και πρέπει να στηριχθούν από τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες με τα μέσα που διαθέτουν, πολλαπλασιάζοντας την αποτελεσματικότητά τους κι απλώνοντας δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με αφορμή την Ημέρα Διατροφής, προωθώντας μορφές αλληλεγγύης και υγιεινής διατροφής και παραγωγής αγροτικών προϊόντων ταυτόχρονα, συμβάλλοντας και στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην οικολογική ισορροπία.
Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ 7-8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 7, Υποέργο2, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, διοργανώνει σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Χανίων Επιμορφωτικό σεμινάριο, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2014, διάρκειας 10 ωρών στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βάμου, στον Κεφαλά Αποκορώνου.
Θέμα του σεμιναρίου είναι:

«Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Καινοτόμων Δράσεων»

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν 50 εκπαιδευτικοί των σχολείων Π.Ε. και Δ.Ε. της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που: α) δεν έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια σε Κ.Π.Ε β) όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν υλοποιήσει προγράμματα στο σχολείο τους γ) όσοι προτίθεται να υλοποιήσουν αυτή τη σχολική χρονιά. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις θα συμμετάσχουν και άλλοι εκπαιδευτικοί.
 Οι αιτήσεις συμμετοχής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Χανίων γίνονται εδώ μέχρι τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, ως τις 10 το πρωί. 
Οι αιτήσεις συμμετοχής για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των Χανίων γίνονται εδώ μέχρι τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, ως τις 10 το πρωί.
            Το ΚΠΕ Βάμου θα καλύψει από το Τεχνικό του Δελτίο ή τη διαχειριστική του επιτροπή τα έξοδα:
α) Μετακίνησης και διαμονής των εισηγητών (1 ημέρα)
β) Διαμονής (1 ημέρα όσων η έδρα τους είναι 40 τουλάχιστον χιλιόμετρα από το ΚΠΕ) και διατροφής (ένα γεύμα την ημέρα) των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν
γ) Μετακίνησης όλων των συμμετεχόντων στο πεδίο.
            Δεν θα καλυφθούν έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών προς το χώρο του ΚΠΕ (Κεφαλάς), διότι δεν προβλέπεται η κάλυψη τέτοιων εξόδων, ούτε διαμονής όσων η έδρα τους είναι λιγότερο από 40 χιλιόμετρα από το χώρο του ΚΠΕ (Κεφαλάς Αποκορώνου).
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση.
Οι ώρες διεξαγωγής είναι:
Παρασκευή   7/11/2014        17:00 - 21:30
Σάββατο     8/11/2014     09:00 - 14:30

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου
Ποντικάκης Φώτιος
  
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ  ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 7 & 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Διοργανωτής:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΜΟΥ
ΘΕΜΑ:
«Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Καινοτόμων Δράσεων»

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014
Χώρος: ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκ/νου
17:00 - 17:30: Εγγραφές - Xαιρετισμοί.
17:30 - 18:00: «Προγράμματα και Δίκτυα ΚΠΕ Βάμου», Παρουσίαση του προγράμματος του ΚΠΕ Βάμου, Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Βάμου (Ποντικάκης Φώτης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βάμου, Μιχελάκης Δημήτρης Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ Βάμου, Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα, Δεσποτίδου Ελένη, Μπάσιου Ανδριάνα).
18:00–18:15: «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Καινοτόμων Δράσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»,  Καβαζίδου Ελένη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων
18:15–18:30: «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Καινοτόμων Δράσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», Μαρματάκη Αρετή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Χανίων
18:30-18:45: Διάλειμμα: για καφέ - κέρασμα
18:45 – 19:45: Παρουσίαση προγραμμάτων Π.Ε. που υλοποιήθηκαν σε σχολεία την προηγούμενη σχολική χρονιά
19:45 -21.30: Εργαστήρια (σε 2 ομάδες) α) «Δημιουργική γραφή στην Π.Ε.», Λευτέρης Γιαννακουδάκης - Ασπασία Βασιλάκη, νηπιαγωγός, β) Κατασκευές με παλιά υλικά, ΠΟ ΚΠΕ Βάμου
21:30: Λήξη πρώτης ημέρας σεμιναρίου - Δείπνο για όλους τους συμμετέχοντες.
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014
Πρωί
Χώρος: ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκ/νου, Βάμος Αποκ/νου
08.45 – 09.00: Προσέλευση συμμετεχόντων
09:00 - 10:30: Εργαστήρια (σε 2 ομάδες) Εργαστήρια (σε 2 ομάδες) α) «Δημιουργική γραφή στην Π.Ε.», Λευτέρης Γιαννακουδάκης, - Ασπασία Βασιλάκη, νηπιαγωγός, β) Κατασκευές με παλιά υλικά, ΠΟ ΚΠΕ Βάμου (συνέχεια)
10:30 - 11:30: «Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχαιολογικών Μουσείων», Γαβριλάκη Ειρήνη, αρχαιολόγος, ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Τμηματάρχης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
11:30 - 12:00: Διάλειμμα – Καφές – Ελαφρύ παραδοσιακό δεκατιανό για τους συμμετέχοντες
12:-00 - 14:00: Επίσκεψη στη λίμνη Κουρνά και βιωματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια στο πεδίο, Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Βάμου
14:00 - 14:30: Συζήτηση και Αξιολόγηση του Σεμιναρίου.

14:30: Γεύμα για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, στα πλαίσια της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Έργου  «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.)  και από εθνικούς πόρους, διοργανώνει σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ (Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων- Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και τις υπεύθυνες σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Ν. Χανίων, σειρά εκδηλώσεων για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της σχολικής χρονιάς 2014-2015, σύμφωνα με την ΥΑ 12342/Γ7/03-09-2013. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Έκθεση φωτογραφίας κατασκευών με επαναχρησιμοποίηση υλικών, από Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 έως Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 (10 έως 1 το πρωί, και 7 με 9 το απόγευμα), στο Μεγάλο Αρσενάλι στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Οι κατασκευές αυτές υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της Ημέρας Δράσης για την Επαναχρησιμοποίηση (21 Φεβρουαρίου 2013), την οποία οργάνωσε το Περιφερειακό Δίκτυο Π.Ε. «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!», που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου. Την έκθεση μπορούν να την επισκεφτούν όσα σχολεία το επιθυμούν.


  1. Παρουσίαση των Προγραμμάτων των ΚΠΕ της Κρήτης σε εκδήλωση με ανοιχτή συμμετοχή (όχι μόνο για εκπαιδευτικούς) στα Χανιά, την Τετάρτη 8/10/2014, στις 18:30 μμ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, και θα συμμετέχουν σ’ αυτή ως εισηγητές και εκπρόσωποι από κάθε ΚΠΕ της Περιφέρειας Κρήτης (ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, ΚΠΕ Ανωγείων, ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, ΚΠΕ Βάμου. Οι αιτήσεις συμμετοχής στην παρουσίαση των προγραμμάτων των ΚΠΕ Κρήτης, γίνονται ηλεκτρονικά εδώ