Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Πώς μπορούμε να ανακυκλώσουμε μόνοι μας χαρτί

Υλικά που απαιτούνται:
§ Χαρτί από παλιές εφημερίδες
§ Σέικερ ή μπλέντερ
§ Μπολ
§ Μεγάλη λεκάνη
§ Σίτα (όπως αυτή που κοσκινίζουν το αλεύρι, κατά προτίμηση ορθογώνια)
§ Ψαλίδι
§ Κουταλάκι
§ Παλιά πετσέτα
§ Ένα κομμάτι ξύλο ή πλαστικό με λεία επιφάνεια, μεγαλύτερο από το μέγεθος του χαρτιού που θέλουμε να φτιάξουμε.

Οδηγίες

Για ένα φύλλο χαρτί μικρότερο του μεγέθους Α4, χρειαζόμαστε μισή σελίδα εφημερίδας μεγάλου μεγέθους ή 2/3 εφημερίδας μικρού μεγέθους (ταμπλόιντ). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και περισσότερο χαρτί εφημερίδας, όμως το ανακυκλωμένο χαρτί που θα φτιάξουμε θα είναι βαρύτερο (χαρτονάκι). Εάν χρησιμοποιήσουμε λιγότερο χαρτί εφημερίδας, υπάρχει κίνδυνος το χαρτί που θα φτιάξουμε να είναι πολύ λεπτό και να έχει κενά (τρύπες).
1. Το χαρτί αυτό το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομματάκια με πλευρά περίπου 2 εκατοστά. Τα κομματάκια αυτά τα βάζουμε στο μπολ και τα σκεπάζουμε με χλιαρό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία ώρα τουλάχιστον.
2. Όταν περάσει η μία ώρα, χύνουμε το νερό που περισσεύει και κάνουμε μια μπάλα τα κομματάκια το χαρτί που είχαμε αφήσει να μουλιάζει.

3. Την μπάλα αυτή την κόβουμε σε μικρά κομματάκια (σβόλους) και τα ρίχνουμε στο σέικερ στο οποίο έχουμε βάλει περίπου 50 ml νερό (το ένα πέμπτο). Στη συνέχεια χτυπάμε (ανακινούμε) το σέικερ για 10 δευτερόλεπτα. (Την ίδια δουλειά μπορούμε να την κάνουμε και με το μπλέντερ, όμως είναι πιο οικολογική και απλή η χρήση του σέικερ που δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια).
4. Κοιτάζουμε εάν τα κομματάκια μέσα στο σέικερ έχουν γίνει χυλός. Εάν δεν έχουν γίνει χυλός, τα ανακινούμε (χτυπάμε το σέικερ) ξανά, μέχρι να γίνουν χυλός. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε νερό μέσα στο σέικερ μέχρι να φτάσει περίπου στα 250 ml (όσο χωράει ένα συνηθισμένο ποτήρι). Ανακινούμε ξανά το σέικερ, μέχρι ο χυλός μας να γίνει ομοιογενής.
(Στη φάση αυτή, εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μπογιά στο χυλό μας, ώστε το χαρτί που θα φτιάξουμε να έχει κάποια απόχρωση).

5. Ρίχνουμε το μίγμα (χυλό) πάνω στη σίτα, την οποία έχουμε τοποθετούμε σε νερό μέσα στη λεκάνη. Όσο η σίτα είναι μέσα στη λεκάνη, φροντίζουμε με το κουταλάκι να απλώσουμε απαλά σε όλη τη σίτα το μίγμα.

6. Βγάζουμε έπειτα τη σίτα από τη λεκάνη, και τη βάζουμε πάνω σε μια απορροφητική παλιά πετσέτα. Στην πάνω μεριά της σίτας (όπου βρίσκεται το μίγμα-χυλός) τοποθετούμε ένα κομμάτι πλαστικό ή ξύλο με λεία επιφάνεια (τουλάχιστον από την πλευρά που θα έρθει σε επαφή με το μίγμα). Προσθέτουμε βάρος πάνω στο πλαστικό ή το ξύλο (βαριά βιβλία ή ένα παιδί ανεβαίνει επάνω) ώστε να στραγγίξει καλά το μίγμα (χυλός) πάνω στην πετσέτα.

7. Αφαιρούμε το βάρος (ή κατεβαίνει το παιδί) πάνω από το πλαστικό ή ξύλο και το γυρίζουμε ανάποδα: Το μίγμα – χυλός έχει στραγγίξει και έχει κολλήσει πάνω στη λεία επιφάνεια του ξύλου ή πλαστικού.

8. Το αφήνουμε σε ένα θερμό μέρος να στεγνώσει. Το ανακυκλωμένο χαρτί μας είναι έτοιμο (στεγνό) σε μία ώρα εάν μείνει στον καλοκαιρινό ήλιο. Εάν είναι βροχερή μέρα ή χειμώνας μπορεί να κάνει μέρες για να στεγνώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: