Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Την Καθαρά Δευτέρα στους Αγίους Αποστόλους ενάντια στο ξεπούλημα



Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων καλεί τους πολίτες γι’ άλλη μια φορά να βρεθούμε στη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων την Καθαρά Δευτέρα υπενθυμίζοντας την εναντίωσή μας στο ξεπούλημα του ελεύθερου δημόσιου αυτού χώρου. Η Επιτροπή Αγώνα θα βρίσκεται στο γνωστό χώρο απέναντι από το γήπεδο ποδοσφαίρου από τις 10 το πρωί ως το μεσημέρι.
Η κινητοποίηση των πολιτών και οι 11.500 υπογραφές ενάντια στα σχέδια για εκποίηση και τσιμεντοποίηση ολόκληρης ή μέρους της ελεύθερης δημόσιας έκτασης, οδήγησε πριν λίγες μέρες τον υπουργό Πολιτισμού να εξαγγείλει την παραχώρηση της έκτασης αυτής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα 584 στρέμματα της ελεύθερης δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων αποτελούν πνεύμονα πρασίνου για το πολεοδομικό συγκρότημα των Χανίων, ανάσα κόντρα στο νέφος της πόλης που προέρχεται από τα ΙΧ και το πετρελαϊκό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα. Πέρα από τα δασάκια, η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων περιλαμβάνει 4 παραλίες, στις οποίες ελεύθερα κολυμπάνε ντόπιοι κι επισκέπτες, χωρίς εισιτήρια άμεσα ή έμμεσα (με ομπρέλες και ξαπλώστρες παντού όπως σε άλλες παραλίες). Τα Χανιά δε γνώρισαν τις κλειστές παραλίες για λίγους με τα εισιτήρια και την πλήρη εμπορευματοποίηση που μετατρέπουν το κολύμπι σε πολυτέλεια για όσους έχουν να πληρώνουν (π.χ. σε αρκετές παραλίες της Αττικής). Οι ελεύθεροι χώροι της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, και τα ερείπια των παλιών Παιδικών Εξοχών (κατασκηνώσεων) που λειτούργησαν από τη δεκαετία του 1930 και φιλοξένησαν χιλιάδες παιδιά.
Η Επιτροπή Αγώνα και οι 11.500 υπογραφές πολιτών απέτρεψαν από το 1999 ως τώρα τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση που πρόβλεπαν τη δημιουργία ξενοδοχείου για 2000 άτομα, Συνεδριακό Κέντρο και κλειστές ιδιωτικές πλαζ ή παραλίες με εισιτήριο. Η κινητοποίηση των πολιτών οδήγησε στον έλεγχο καντινών και ομπρελών, ώστε να μην καταλαμβάνουν ολόκληρη την ακτή εξαναγκάζοντας τους χρήστες της παραλίας να πληρώνουν για να κολυμπήσουν, οδήγησε σε έργα φροντίδας για την περιοχή.
Όμως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει:
· Οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού για παραχώρηση της περιοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνουν άμεσα πράξη, να υπογραφεί η εκχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης μας κάνει επιφυλακτικούς στα λόγια, όταν μάλιστα είναι δεδομένη η πρόθεση εκποίησης δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις, στα πλαίσια του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα.
· Πρέπει να αποτραπεί η προσπάθεια ιδιωτών που διεκδικούν 45 στρέμματα κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου από τη δημόσια έκταση, με την αιτιολογία ότι «είχαν απαλλοτριωθεί για τουριστική ανάπτυξη που δεν έγινε, οπότε πρέπει να δοθούν πίσω στους κληρονόμους αυτής στην οποία ανήκε η περιοχή το 1965». Τουριστική ανάπτυξη έγινε και παραέγινε, γέμισε ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα παντού, κι όποιος κυκλοφορεί στις παραλίες των Αγίων Αποστόλων το καλοκαίρι, γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσες χιλιάδες τουρίστες κολυμπάνε εκεί. Το τουριστικό τους «πακέτο» περιλαμβάνει εκτός από τη διαμονή στα κοντινά ξενοδοχεία ή δωμάτια και το κολύμπι στις παραλίες των Αγίων Αποστόλων, τη χρήση των χώρων πρασίνου και της δημόσιας έκτασης.
· Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε FAST TRACK ιδιωτικές επενδύσεις παρακάμπτοντας τη νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση των επενδυτών, μόνο ανησυχία προκαλεί για περιοχές όπως οι Άγιοι Απόστολοι, το Λαφονήσι, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το Κάβο Σίδερο στο Λασίθι.
Ο Δήμος Χανίων πρέπει
- Να κινηθεί άμεσα για να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού, να υπογραφεί άμεσα η παραχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ολόκληρης της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων.
- Να διασφαλίσει ολόκληρη τη δημόσια έκταση από ιδιώτες που διεκδικούν κομμάτια της (σχετική δίκη γίνεται το Νοέμβριο).
-Να ελέγξει την αυθαιρεσία όσων θέλουν να μετατρέψουν τα ακρωτήρια σε πίστα αγώνων μηχανών και 4Χ4.
-Να διασφαλίσει έλεγχο των ομπρελών και καντινών ώστε να είναι μετά από άδεια του Δήμου, με έλεγχο από αυτόν ώστε να τηρείται ο νόμος και να μην επεκταθούν σε όλη την επιφάνεια των ακτών.
-Να προχωρήσει στο χαρακτηρισμό της περιοχής ως χώρου περιαστικού πρασίνου, ώστε να μη χτιστεί κανένα νέο κτίριο στη δημόσια έκταση, εξασφαλίζοντας τον πνεύμονα πρασίνου και το οξυγόνο που έχουν ανάγκη οι Χανιώτες.
Η Επιτροπή Αγώνα και οι χιλιάδες πολίτες που υπογράφουν ενάντια στο ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων αποδεικνύουν ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Κρατήσαμε με το συλλογικό μας αγώνα ελεύθερη, δημόσια και χωρίς τσιμέντο μια περιοχή 584 στρεμμάτων από το 1999, κόντρα στην απογοήτευση και στα παπαγαλάκια που διέδιδαν από τότε, 12 χρόνια πριν, ότι η περιοχή έχει ήδη πουληθεί! Να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και τους χώρους πρασίνου, από τους Αγίους Αποστόλους ως το Λαφονήσι και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
Οι Άγιοι Απόστολοι ανήκουν στους πολίτες κι όχι στους πωλητές!

Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: