Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα "Συμβιώνω με τα ζώα"

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (αρ. πρ. 101004/Γ7/23-9-2011) και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσει το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης που το επιθυμούν στο νομό Χανίων.

Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;

Η επίσκεψη θα διαρκεί μία διδακτική ώρα και θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) νηπιαγωγείο, Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα. Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά).

ii)για τις Γ-ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

iii) για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.
Η επίσκεψη δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επίσκεψης επικοινωνήστε στο 6944476214.

Δεν υπάρχουν σχόλια: