Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Η ανακύκλωση κι οι χορηγοί

Μια έκπληξη περιμένει όποιον αντικρίσει το εκπαιδευτικό πακέτο – βαλιτσάκι για την Ανακύκλωση που ετοίμασε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται ήδη απέξω, το εκπαιδευτικό αυτό πακέτο φτιάχτηκε «με την ευγενική υποστήριξη της Χ εταιρείας κινητής τηλεφωνίας» (δεν αναφέρουμε το όνομα της εταιρείας διότι θα τη διαφημίζαμε κι εμείς με αυτό το κείμενο).

Αμέσως προκύπτουν κάποια ερωτηματικά:
Γιατί όχι με κρατικά (ελληνικά ή ευρωπαϊκά) κονδύλια;
Προφανώς, οι περικοπές των δαπανών για τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στη χώρα μας οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα. Όταν είσαι από τους τελευταίους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ στις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, είναι αναμενόμενο να κάνουν πάρτι οι χορηγοί. Όπου λείπει το κράτος, χορεύουν οι χορηγοί. Αλλά, αλήθεια, πόσο κολακευτικό είναι για έναν υπουργό Παιδείας να προλογίζει έκδοση μιας υπηρεσίας αρμοδιότητάς του, η οποία κυκλοφορεί «με την ευγενική χορηγία» μιας ιδιωτικής εταιρείας (υπάρχει μέσα πρόλογος του Ευριπίδη Στυλιανίδη); Είναι σα να παραδέχεται δημόσια την αποτυχία του υπουργείου του και της κυβέρνησής του να εξασφαλίσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία, όλες οι χώρες μέλη υποχρεούνται να προχωρήσουν στην ανακύκλωση, και στα πλαίσια της εφαρμογής αυτής της οδηγίας στην Ελλάδα, όλες οι εταιρείες πληρώνουν φόρο για τις συσκευασίες που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ανακύκλωσής τους.

Γιατί δε διατίθενται τα χρήματα από αυτό το φόρο για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για την Ανακύκλωση και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αλλά και για να καλύψουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης; Μήπως γιατί γίνονται σποτάκια στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο κι ολοσέλιδες διαφημίσεις στις εφημερίδες και τα περιοδικά, καλλιεργώντας τη διαπλοκή με συγκεκριμένα ΜΜΕ; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσα ακριβώς χρήματα εισπράττονται από αυτό το φόρο στις συσκευασίες και πού συγκεκριμένα διατίθενται. Όπως θα ήταν πολύ αποκαλυπτικό και διδακτικό να μαθαίναμε πού ακριβώς πηγαίνει ο «περιβαλλοντικός» φόρος στη βενζίνη, που υποτίθεται πρέπει να πηγαίνει σε δραστηριότητες προστασίας του περιβάλλοντος. Μήπως –μεταξύ άλλων- πάει υπέρ ανεγέρσεως ιερών ναών κι υπέρ συγκεκριμένων πολιτιστικών συλλόγων; Ποιος ελέγχει εάν όντως διατίθενται για το περιβάλλον;
Πώς χρησιμοποιούν οι εταιρείες τέτοιες χορηγίες;
Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι τα κίνητρα μιας τέτοιας χορηγίας από μια εταιρεία δεν είναι απλά να πετύχουν κάποια φοροαπαλλαγή ή φορολογική ελάφρυνση, κάποιες εταιρείες το βλέπουν (και είναι) σα μια μορφή διαφήμισης. Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι, με βάση το αγγλικό πρότυπο, να βάλουμε διαφημίσεις στην αυλή και τις αίθουσες του σχολείου όπως στα γήπεδα, ή στα βιβλία και στα θρανία ακόμα; Και βεβαίως δεν είμαστε υπέρ της απαγόρευσης των διαφημίσεων γενικώς, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια στη διαφήμιση; Πόσο θεμιτή είναι η διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά, σε καταναλωτές δηλαδή οι οποίοι δεν έχουν αναπτύξει ακόμα κριτική συνείδηση; Υπενθυμίζουμε εδώ την αναγκαιότητα και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο να μην προβάλλονται διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Πρόσφατα μάλιστα διαβάζαμε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσανατολίζονται στην παραγωγή κινητών για παιδιά, προσαρμόζοντας ανάλογα και το σχεδιασμό των νέων κινητών τηλεφώνων, ή σχεδιάζοντας κινητά με κινούμενα σχέδια, απλές οδηγίες κλπ για τους νέους πελάτες, τα παιδιά. Μήπως η συγκεκριμένη κίνηση λοιπόν της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και παιδιά, είχε αυτό ακριβώς κατά νου, τους μελλοντικούς, νέους πελάτες, τα παιδιά; Καλό θα είναι ίσως να θυμίσουμε ότι οι όποιες επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα κινητά είναι πολλαπλάσιες στα παιδιά, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη και ο φλοιός του εγκεφάλου τους είναι λεπτότερος. Γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί συνιστούν να κρατάμε μακριά τα παιδιά από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Ένας άλλος τρόπος χρήσης τέτοιων φιλοπεριβαλλοντικών χορηγιών είναι το λεγόμενο greenwashing, το «πράσινο ξέπλυμα χρήματος» θα το μεταφράζαμε, δηλαδή η απόπειρα μιας εταιρείας με βεβαρημένο περιβαλλοντικό μητρώο, να φτιάξει τη δημόσια εικόνα της (το image). Έτσι είδαμε πριν χρόνια να χρηματοδοτεί πετρελαιοβιομηχανία έκδοση για τα πουλιά (γι’ αυτά που πλήττονται από τις πετρελαιοκηλίδες και τη μόλυνση που προκαλεί η χρήση του πετρελαίου, μαζί με τους ανθρώπους και την υπόλοιπη φύση). Έτσι, τώρα, μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιχειρεί να φτιάξει τη δημόσια εικόνα της και με τέτοιες «οικολογικές» χορηγίες. Μια δημόσια εικόνα που έχει πληγεί από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις γειτονιές, στις ταράτσες πολυκατοικιών, συχνά χωρίς άδεια, ή και δίπλα σε σχολεία και νοσοκομεία και εκατοντάδες επιτροπές πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα αγωνίζονται να τις απομακρύνουν από τη γειτονιά τους. Πόσο ειλικρινείς «φίλοι του περιβάλλοντος» (δηλαδή και των ανθρώπων, γιατί κι οι άνθρωποι είναι μέρος του περιβάλλοντος, της φύσης) είναι, όταν ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, όταν μας επιβάλλουν τεχνολογίες που δεν έχουν αποδείξει ότι δε βλάπτουν την υγεία;

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τότε μόνο είναι πράγματι Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, όταν είναι μακριά από εξαρτήσεις που δημιουργούνται από τέτοιες χορηγίες. Πώς θα αναπτύξεις κριτική σκέψη, που είναι από τους βασικούς στόχους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όταν η δραστηριότητά σου στο σχολείο, η έκδοση, το πρόγραμμα κλπ, εξαρτώνται από τα κονδύλια ενός χορηγού, Πώς θα αναπτύξεις οικολογική συνείδηση, από τους βασικούς επίσης στόχους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όταν αυτός που δρα υπέρ της ανακύκλωσης, ταυτόχρονα σπέρνει κεραίες στις γειτονιές; Η Οικολογία πάνω απ’ όλα είναι ολιστική, συνολική σκέψη, που συνδέει τα πράγματα μεταξύ τους, τη φύση με τον άνθρωπο και την κοινωνία. Η μονοδιάστατη σκέψη, «είμαι υπέρ της ανακύκλωσης» αλλά ταυτόχρονα μια άλλη πλευρά της ζωής μου είναι εντελώς αντιπεριβαλλοντική, δεν είναι οικολογία, δεν μπορεί να είναι Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Το ζητούμενο οικολογίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι να βρούμε το κοινό νήμα μιας συνολικής οικολογικής στάσης ζωής, η δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας που σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: