Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Ημερίδα στον Ομαλό

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 έγινε στον Ομαλό Ημερίδα ενημέρωσης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων για τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων, με τη συνεργασία του Δασαρχείου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ενημερώθηκαν τόσο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου όσο και για το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων και για τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού.

Το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού που επισκέφτηκαν οι εκπαιδευτικοί εγκαινιάστηκε πρόσφατα κοντά στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο. Ο επισκέπτης του μπορεί να μάθει για τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων μέσα από μεγάλες αφίσες, εικόνες και πληροφοριακό υλικό. Με την ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού έγιναν το τελευταίο διάστημα μια σειρά από σημαντικά έργα, ανάμεσα στα οποία είναι η δημιουργία ιστοσελίδας με πληροφοριακό υλικό (http://www.kpedlo.gr/ ), η έκδοση βιβλίου για το Φαράγγι της Σαμαριάς με σημαντικό υλικό για την χλωρίδα, την πανίδα και την ιστορία του φαραγγιού, εκπαιδευτικό υλικό («Αλφαβητάρι της Σαμαριάς») και φυλλάδιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων («στα Λευκά Όρη με τον Τάρρα») σχεδιασμένο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την επιμέλεια της Κατερίνας Βορεάδου, της Αντωνίας Δαρδιώτη και της Ελένης Χατζηνικολάκη και τα σκίτσα και τη γραφιστική επιμέλεια του Αριστείδη Παπαδάκη.
Τώρα πλέον, υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένης επίσκεψης τμημάτων σχολείων στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού στο Ξυλόσκαλο του Ομαλού, στο Βοτανικό μονοπάτι που φτιάχτηκε στην αυλή του με χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού και στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού, σε συνεννόηση με το Δασαρχείο και το Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού.

Όλα αυτά έγιναν δυνατά χάρη στις προσπάθειες του Δασαρχείου Χανίων και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού που πρόσφατα στελεχώθηκε με 25 συμβασιούχους, ενώ συμβασιούχοι εργάζονται και στο Δασαρχείο προσφέροντας σημαντικό έργο σε διάφορους τομείς (φύλακες, επιστημονικό προσωπικό, νοσοκόμοι, υπεύθυνοι πληροφορικής κλπ).

Δυστυχώς όμως οι συμβασιούχοι αυτοί απολύονται τώρα τα Χριστούγεννα κι ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς πρόκειται να ερημώσει από προσωπικό από την 1η Ιανουαρίου 2010, καθώς θα μείνουν μόνο οι ελάχιστοι μόνιμοι, χωρίς τους συμβασιούχους. Θα επαναληφθεί άραγε για πολλοστή φορά η γνωστή διαδικασία, μέχρι τον Ιούνιο να παρακαλάμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να διαθέσουν προσωπικό για να μπορέσει να προστατευτεί ο Εθνικός Δρυμός και να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια για τους χιλιάδες επισκέπτες του; Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι το Φαράγγι της Σαμαριάς διέσχισαν 172.000 επισκέπτες. Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί τον πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Κρήτη, προσελκύοντας επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την κρητική φύση, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας τόσο στον Ομαλό όσο και στην Αγιά Ρουμέλη και στον ίδιο τον Εθνικό Δρυμό.

Παρά τη διεθνή αναγνώριση του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων (ανανεώθηκε για 10 χρόνια το δίπλωμα που έχει απονεμηθεί στο Φαράγγι της Σαμαριάς από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ μαζί με τον Όλυμπο, η Σαμαριά είναι οι μοναδικές ελληνικές περιοχές που ανήκουν στο διεθνές δίκτυο ΜΑΒ της UNESCO για την ανάδειξη και την προστασία πολύτιμων περιοχών για τον Άνθρωπο και τη Φύση), η ελληνική Πολιτεία δε φροντίζει για τη στελέχωση του Φορέα Διαχείρισης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και για τη σταθερή χρηματοδότηση δράσεων. Όλα επαφίενται στην καλή διάθεση του εκάστοτε υπουργού, τις πιέσεις και τα παρακάλια για να μπορέσει να ανοίξει με ασφάλεια το Φαράγγι στους επισκέπτες το καλοκαίρι. Κι αυτό ενώ υπάρχουν χρήματα, τα έσοδα από το εισιτήριο του Εθνικού Δρυμού, τα οποία όμως πάνε στην Αθήνα και τα διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η νομοθεσία για τους Φορείς Διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000 όπως τα Λευκά Όρη, προβλέπει ότι τα όποια έσοδα (εισιτήρια) τα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης της συγκεκριμένης περιοχής. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα απ’ όλα να εφαρμοστεί η νομοθεσία, τα χρήματα από τα εισιτήρια να τα διαχειρίζεται (με διαφάνεια εννοείται) ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού (στον οποίο συμμετέχουν αρμόδιες τοπικές κρατικές υπηρεσίες, η τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπρόσωπος οικολογικών οργανώσεων).
Με βάση τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, περιμένουμε άμεσα να δούμε έργο προστασίας για τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων, νέες πράσινες θέσεις εργασίας στον Εθνικό Δρυμό κι όχι απολύσεις σε λίγες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: