Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Καθαρισμός ακτής στους Αγίους Αποστόλους





Σε συμβολικό καθαρισμό της ακτής από το Καλαμάκι έως τους Αγίους Αποστόλους προχώρησαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Κυδωνίας την προηγούμενη Πέμπτη.
Η ενέργεια αυτή έγινε με τη βοήθεια του Δήμου Νέας Κυδωνίας που διέθεσε στους μικρούς μαθητές καπελάκια για τον ήλιο και φυλλάδια σχετικά με το αμμόκρινο (pancratium maritimum), το κρινάκι που σε λίγες μέρες θα αρχίσει να ανθίζει στις παραλίες μας.
Στο τέλος του συμβολικού καθαρισμού, τα παιδιά κάθισαν στις κερκίδες του γηπέδου beach volley, συμπληρώνοντας φυλλάδια παρατήρησης για το τι σκουπίδια συνάντησαν και σε τι ποσότητες. Τα σχετικά φυλλάδια είχε ετοιμάσει η οικολογική οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS που οργανώνει αυτό το μήνα σειρά συμβολικών καθαρισμών ακτών σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια πανευρωπαϊκής εκστρατείας οικολογικών οργανώσεων για την προστασία των ακτών, με συμβολικούς καθαρισμούς αυτές τις μέρες.
Οι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Κυδωνίας με τις δασκάλες τους υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ο συμβολικός καθαρισμός της ακτής ήταν μια από τις δραστηριότητές τους στα πλαίσια αυτού του προγράμματος. Μια άλλη ήταν ο σχεδιασμός φανταστικών σχεδίων πάνω στα μπλουζάκια που φορούσαν τα παιδιά με εικόνες και μηνύματα για την προστασία των ακτών, της θάλασσας και του περιβάλλοντος.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι μια καθαρά εθελοντική δραστηριότητα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, που βοηθάει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τη σύνδεση ανθρώπου – φύσης, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα αίτιά τους, και, τέλος, τα ωθεί να δράσουν σαν μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, που, αξιοποιώντας πηγές και πληροφορίες με κριτική σκέψη και διάλογο, αγωνίζονται για να λύσουν τα προβλήματα του τόπου τους.
Η ανάγκη για καθαρές ακτές και πόλεις δεν είναι μόνο αισθητική ούτε μόνο οικονομική (για να έρχονται οι τουρίστες). Είναι πρώτα απ’ όλα για λόγους υγείας που πρέπει να διατηρούμε ένα καθαρό περιβάλλον, για λόγους οικολογικής ισορροπίας επίσης, ώστε να μην οδηγούμε σε εξαφάνιση είδη ζώων και φυτών (π.χ. οι θαλάσσιες χελώνες αλλά και πουλιά κι άλλα θαλάσσια ζώα πνίγονται από πλαστικές σακούλες που επιπλέουν). Λύσεις υπάρχουν: λιγότερα σκουπίδια, όχι σκουπίδια στις ακτές, στους δρόμους, όπου να ‘ναι, ανακύκλωση όλων όσων μπορούν να ανακυκλωθούν (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί), δημιουργία οργανικού λιπάσματος από τα υπολείμματα τροφών και κλαδεμάτων.
Ας πάρουμε λοιπόν το μήνυμα από τα παιδιά. Ας φροντίσουμε για καθαρές ακτές, για καθαρό περιβάλλον, για μείωση και ανακύκλωση των σκουπιδιών, ας είμαστε ενεργοί πολίτες που φροντίζουν για τη φύση και τον κόσμο γύρω τους, όπως αυτοί οι μικροί μαθητές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: