Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο στο ΚΠΕ Βάμου








Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σεμινάριο με θέμα «Ζώα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στον Κεφαλά, με τη συνεργασία του ΚΠΕ, του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης ΠΕ Χανίων και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων.
Στόχος του Σεμιναρίου η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών για τα αδέσποτα ζώα και για τα ζώα γενικότερα, να παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό και το πρόγραμμα ενημέρωσης σχολείων που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιεί ο Φιλοζωικός Σύλλογος σε σχολεία των Χανίων.
Στην έναρξη εργασιών του Σεμιναρίου παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Δήμαρχος Αποκόρωνα Γρ. Μαρκάκης, ο αντιδήμαρχος Αποκόρωνα Στ. Μιχελάκης, ο πρώην Δήμαρχος Βάμου Κυρ. Λιμαντζάκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλίας Ποντικάκης. Όλοι τόνισαν την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου με εκπαιδευτικούς, καθώς, όπως ανέφερε και ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Περικλής Μαχαιράς, στο Κέντρο υπηρετεί μόνο ο ίδιος, ενώ πέρσι, υπηρετούσαν επτά (7) εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πέρσι το ΚΠΕ επισκέφθηκαν πάνω από 800 μαθητές και περίπου 180 εκπαιδευτικοί, στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για διάφορα θέματα όπως το Δάσος, η Ανακύκλωση, το Νερό, η Ενέργεια, η Ελιά και το Ελαιόλαδο, τα Σπήλαια κ.ά. Έγιναν επίσης αρκετά Επιμορφωτικά Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και διαμορφώθηκε εκπαιδευτικό υλικό και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κύρια χρηματοδότηση του Κέντρου προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό πληρώνονται μόνο οι μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτό.
Φέτος, μέχρι στιγμής, με έναν μόλις εκπαιδευτικό αποσπασμένο στο ΚΠΕ (κι αυτόν από τις 20 Δεκεμβρίου), το ΚΠΕ αδυνατεί να λειτουργήσει, να δεχτεί σχολεία, να διοργανώσει Επιμορφωτικά Σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς, να απορροφήσει καν ευρωπαϊκά κονδύλια, μιας και για να λειτουργήσει Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΠΕ πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο (2) εκπαιδευτικοί, ο Υπεύθυνος και ο Αναπληρωτής του! Η κοντόφθαλμη τακτική της κυβέρνησης να μην τοποθετεί άλλους εκπαιδευτικούς (για «εξοικονόμηση») στο ΚΠΕ Βάμου, έχει σα συνέπεια την αδυναμία λειτουργίας του, την αδυναμία του να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια (και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα μας δανείζεται με δυσβάστακτους όρους). Αφήνεται να μαραζώσει ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που κόστισε 200 εκατομμύρια δραχμές η αναστήλωσή του στον ελληνικό λαό, που εξοπλίστηκε πλήρως και παραμένει μόνο τυπικά ανοιχτό, χωρίς εκπαιδευτικούς να εργάζονται σε αυτό, δίχως παιδικές φωνές να γεμίζουν την αυλή και τις αίθουσες του παλιού σχολείου του 1910, που αναστηλώθηκε για να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών για το περιβάλλον.
Το ερώτημα πλέον είναι αν η μη στελέχωση του ΚΠΕ Βάμου για να λειτουργήσει υποκρύπτει και άλλη σκοπιμότητα πέραν της αυτοκαταστροφικής για την Παιδεία και τη χώρα «εξοικονόμηση» θέσεων εργασίας στην Παιδεία. Θεωρούν κάποιοι ότι δε χρειάζεται η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση; Διαλύουν Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μήπως γιατί αυτά καλλιεργούν την περιβαλλοντική ευαισθησία, οπότε κάποιοι τα βλέπουν ως εμπόδιο στις fast track επενδύσεις που θα παρακάμπτουν την περιβαλλοντική νομοθεσία; Μήπως κάποιοι εκτιμούν ότι θα καμφθούν κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος (για την προστασία των παραλιών των Αγίων Αποστόλων και του Λαφονησιού, για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ενάντια στην καύση των σκουπιδιών που παράγει καρκινογόνες διοξίνες κ.ο.κ.), αν περιορίσουν μέχρι εξαφάνισης την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης;Η κλιματική αλλαγή, τα σκουπίδια στους δρόμους, το νέφος και η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα διατροφικά σκάνδαλα με τις διοξίνες, οι καταστροφικές πυρκαγιές, η λειψυδρία κι οι διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι, είναι μερικά μόνο απλά παραδείγματα – καμπανάκια για την αναγκαιότητα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των ΚΠΕ και για την αναγκαιότητα μιας πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: