Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τριήμερο Σεμινάριο στο ΚΠΕ Ιεράπετρας για τους υγρότοπους

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας Λασιθίου, ως συντονιστικός φορέας του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Υγροτ(ρ)οπο…ποιώ τη συμπεριφορά μου», στο πλαίσιο των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στη πράξη: «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ –ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ» προγραμματίζει την διοργάνωση τριήμερου σεμιναρίου επιμόρφωσης, στις 17, 18 και 19/06/ 2011, συνολικής διάρκειας 25 ωρών, στην Ιεράπετρα, στο πεδίο και στους χώρους του ΚΠΕ με θέμα:

«Η εκπαίδευση για την αειφορία μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της συμπεριφοράς της κοινωνίας των πολιτών; Οι περιπτώσεις του υγρότοπου της αλυκής της νήσου Χρυσής και οι εκβολές του Μυρτιανού ποταμού».

Σκοπός του σεμιναρίου είναι, η ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση σε θέματα που σχετίζονται με το δίκτυο, η παρουσίαση των δράσεων που έχουν γίνει από τις ομάδες μέχρι σήμερα, η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού που εκδόθηκε για τη σωστή χρήση του τη νέα σχολική χρονιά, η μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων υγροτόπων της Κρήτης, πως τους καταγράφουμε, ποιους δείκτες ελέγχουμε, ποια νομοθεσία διέπει την προστασία τους από ανθρώπινες παρεμβάσεις, πως το δίκτυο θα βοηθήσει στην αειφορική διαχείριση και παρακολούθηση των υγροτόπων.
Το σεμινάριο απευθύνεται:
Α. Σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε εκπαιδευτικούς των ΣΔΕ, νυχτερινών ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, οι οποίοι είναι συντονιστές περιβαλλοντικών ομάδων στα σχολεία τους και είναι μέλη του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου «Υγροτ(ρ)οπο…ποιώ τη συμπεριφορά μου». Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικών με την θεματολογία του δικτύου ή προτίθενται να αναλάβουν σχετικό πρόγραμμα την επόμενη σχολική χρονιά.
Β. Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας και της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου, ενώ μπορούν να συμμετέχουν, ένα μέλος από κάθε Π.Ο των ΚΠΕ Κρήτης και οι Υπεύθυνοι Π.Ε που δεν ανήκουν στο δίκτυο.
Γ. Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών, που συμμετέχουν στο δίκτυο και θέλουν να παρουσιάσουν τις δράσεις που υλοποίησαν σχετικές με το πρόγραμμα την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων: εκπαιδευτικοί 45 και μαθητές 35.
Οι εκπαιδευτικοί που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέχρι την Παρασκευή 20/05/2011, στους υπεύθυνους περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των νομών τους. Η επιλογή των εκπαιδευτικών θα γίνει με ευθύνη των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την Δευτέρα 23/05/2011, οπότε οι υπεύθυνοι θα αποστείλουν ηλεκτρονικά, σχετικό πίνακα των προτεινόμενων εκπαιδευτικών, με τους αναπληρωτές τους, στο ΚΠΕ Ιεράπετρας (με όλα τα στοιχεία της αίτησης και απαραίτητα το κινητό τους τηλέφωνο).
Για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων, για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο, το Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας θα ζητήσει σχετική έγκριση από τη Δ/νση ΣΕΠΕΔ, Τμήμα Α.Υ. & Π.Α. του Υπουργείου Παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων, η οποία θα διαβιβασθεί στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του σεμιναρίου θα χορηγηθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.
Το ΚΠΕ Ιεράπετρας από το ΤΔΕ/Υ θα καλύψει:
Τα έξοδα αμοιβής, διαμονής, διατροφής και μετακίνησης των εισηγητών (μέχρι 3 διανυκτερεύσεις).
Τα έξοδα διαμονής των εκπαιδευτικών και των μαθητών, από σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλ. από την έδρα του ΚΠΕ Ιεράπετρας (μέχρι 2 διανυκτερεύσεις). Τα έξοδα διατροφής και κέτερινγκ, όλων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών.
Τα έξοδα μεταφοράς στο πεδίο όλων των συμμετεχόντων στο σεμινάριο καθώς και όσα έξοδα θα απαιτηθούν σχετικά με τη δημοσιότητα και την κάλυψη αναλώσιμων υλικών.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών, που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο, μέχρι και την άφιξή τους στην Ιεράπετρα, δεν καλύπτονται. Οι ομάδες μαθητών θεωρούνται εισηγητές και θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησής τους, με χρήση μέσων δημόσιας μεταφοράς ή ΕΙΧ.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ιεράπετρας στις 17, 18 και 19 Ιουνίου 2011. Εισηγήσεις – εργαστήρια – δράσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν στα πλαίσια του σεμιναρίου:

1. Παρουσίαση από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, των σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο των δράσεων της φετινής χρονιάς.
Έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα:
Από Ν. Λασιθίου: 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού, 2ο Γυμν. Σητείας, 5ο Δημ. Σχολ. Ιεράπετρας (θεατρικό δρώμενο), 3ο Γυμν. Ιεράπετρας (θεατρικό δρώμενο), ΕΕΕΕΕΚ Ιεράπετρας, ΣΔΕ Ιεράπετρας, Νηπιαγωγείο Ζάκρου,.
Από Ν. Ηρακλείου: Γυμν. Καστελίου Πεδιάδος (θεατρικό δρώμενο), ΣΔΕ Τυλίσσου (παραρτ. Αστερουσίων), 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 1ο Γυμν. Ηρακλείου.
Από Ν. Ρεθύμνου: 4ο Γυμν. Ρεθύμνου.
2. Ο Καταιγισμός ιδεών και η ομαδική συνεργασία στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Μαρία Σφακιανάκη, Υπεύθυνη Π.Ε Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου
3. Το νησί της Χρυσής και ο σημαντικός υγρότοπος της αλυκής της, Καλούστ Παραγκαμιάν, βιολόγος, επ/νικός συνεργάτης του WWF Ελλάς,
4. Η κοιλάδα του Μύρτου και οι εκβολές του Μυρτιανού ποταμού, Παύλος Δασκαλάκης Υπ. ΚΠΕ Ιεράπετρας.
5. Η γεωλογική ιστορία της Κρήτης: παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία των υγροτόπων. Τα απολιθώματα της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας (Μύρτος – ν. Χρυσή). Αναστασία Μαρκοπούλου-Διακαντώνη Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας, του Πανεπιστημίου Aθηνών.
6. Προστασία νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας, Μαρία Νοΐδου, WWF Ελλάς, Συντονίστρια Εθελοντικών Δράσεων.
7. Οι αποικίες των γλάρων της Χρυσής – δακτυλιδίωση, Μιχάλης Δρετάκης, βιολόγος-ορνιθολόγος, Παν. Κρήτης/ΜΦΙΚ.
8. Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο. Καζάκης Γιώργος, Δασολόγος, συντονιστής του προγράμματος Junicoast, Ghosn Dany, Γεωπόνος, Ρεμούνδου Ηλέκτρα, Τεχνολόγος Γεωπονίας, ερευνητές του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων:
9. Η Κατάσταση του Κόσμου 2010 – Ο Πολιτισμός μας σε Μετάβαση: Από τον Καταναλωτισμό στην Αειφορία, ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Worldwatch. Μιχάλης Προμπονάς, Δρ. Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος - Παν. Κρητης/ΜΦΙΚ- Πρόεδρος Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
10. Περιβαλλοντικές και πολιτιστικές περιηγήσεις. Πετρογιάννη Κερασία, Υπεύθυνη Π.Ε Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης και Φωτοπούλου Ελένη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης.
11. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο/ ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιεράπετρας, οι προβλεπόμενες διαχειριστικές πρακτικές των υγροτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Βάνα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Περιφέρειας Κρήτης.
12. Πολιτιστικές δομές στην Περιφέρεια - Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης, Βιβιάννα Μεταληνού, αρχιτέκτων - Ιστορικός Περιβάλλοντος, Κριτικός αρχιτεκτονικής.
13. Στους δρόμους του νερού του Ψηλορείτη, Αναστασία Φρυγανάκη, φιλόλογος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού "Το Σπίτι των Κουρήτων", Πρόεδρος Ομίλου UNESCO Ρεθύμνου.
14. Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού - εργαστηριακού οδηγού, που έχει εκδοθεί για τις ανάγκες του δικτύου, Παύλος Δασκαλάκης Υπ. ΚΠΕ Ιεράπετρας.
15. Συζήτηση των μελών της συντονιστικής επιτροπής και της παιδαγωγικής ομάδας του δικτύου, για το σχεδιασμό των δράσεων της επόμενης σχολικής χρονιάς.
16. Επισκέψεις πεδίου - συναντήσεις:
Σάββατο 18/06/2011.
Α. Εκβολές Μυρτιανού ποταμού: Μελέτη περίπτωσης: Η κοιλάδα του Μύρτου, οι εκβολές του ποταμού, τα απολιθώματα του κοραλλιογενή υφάλου Μύρτου, το μοναδικό τρίτοξο γεφύρι του Μύρτου.
Β. Δημαρχείο Ιεράπετρας: Συνάντηση με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και την τοπική αυτοδιοίκηση με θέμα συζήτησης: «Αειφορική διαχείριση υγροτόπων. Περίπτωση αλυκής ν. Χρυσής.».
Κυριακή 19/06/2011.
Νήσος Χρυσή: Μελέτη περίπτωσης: Μπορεί να υπάρξει αειφόρος διαχείριση; Ο τουρισμός, η αλυκή, οι αμμοθίνες και τα κέδρα, το ενδημικό colchicum Costuriere, τα απολιθώματα, οι γλάροι και τα πουλιά της Χρυσής; Προτάσεις.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί για τις ανάγκες του σεμιναρίου.

Παρακαλούμε τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και τους υπεύθυνους Π.Ε να ενημερώσουν τα σχολεία της εμβέλειάς τους.
Τους ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.
Στο τέλος του εγγράφου συνημμένη η σχετική αίτηση.

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Ιεράπετρας
Παύλος Εμμ Δασκαλάκης

Προς:
Τον/την Υπεύθυνο/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΥΓΡΟΤ(Ρ)ΟΠΟ…ΠΟΙΩ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΟΥ»

Θέμα: «Η εκπαίδευση για την αειφορία μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της συμπεριφοράς της κοινωνίας των πολιτών; Οι περιπτώσεις του υγρότοπου της αλυκής της νήσου Χρυσής και οι εκβολές του Μυρτιανού ποταμού».



ΕΠΩΝΥΜΟ


ΟΝΟΜΑ


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ


ΣΧΟΛΕΙΟ


ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


ΚΙΝΗΤΟ ή ΣΤΑΘΕΡΟ (οπωσδήποτε)


E – mail (προσωπικό)



ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ: ΝΑΙ ΟΧΙ
ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:…………….

ΥΛΟΠΟΙΗΣΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε : ΝΑΙ ΟΧΙ

Το θέμα του προγράμματος ήταν: ___________________________________________________________________

ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΩ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΝΑΙ ΟΧΙ
Αναφέρετε αν έχετε κάποιο θέμα κατά νου, για το πρόγραμμα, που θα πρέπει να είναι σχετικό με το δίκτυο: ___________________________________________________________________

Δηλώνω ότι επιθυμώ να συμμετάσχω στο σεμινάριο του περιφερειακού θεματικού δικτύου, για τους υγρότοπους, που συντονίζει το ΚΠΕ Ιεράπετρας και θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και 19 Ιουνίου 2011, με βάση και όσα αναφέρονται στην υπ. αρίθμ. …/16.06.2011 σχετική προκήρυξη του ΚΠΕ Ιεράπετρας


Ημερομηνία:_______________

Ο/Η Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: