Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΟΤΑΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες και θα συνεχιστεί κι αυτό το Σαββατοκύριακο στη συνοικία της Αμπεριάς των Χανίων είναι πρωτοφανές και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο. Ένα πάρκο γεννιέται με πρωτοβουλία μαθητών, εκπαιδευτικών και κατοίκων.
Η Αμπεριά είναι μια συνοικία πηγμένη στο τσιμέντο. Μια συνοικία έξω από την φημισμένη Πόλη των Χανίων, με τα ελάχιστα μνημεία της όπως τη βίλα του οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων Πωλογιώργη να ερειπώνονται και τις μνήμες να ξεθωριάζουν και να εξαφανίζονται κάτω από την επέλαση του τσιμέντου και της αδιαφορίας των «αρχών» (δήμου, κυβέρνησης κλπ).
Δείγμα αυτής της εγκατάλειψης ήταν και ο προοριζόμενος για αθλητικές εγκαταστάσεις χώρος των 6 στρεμμάτων δίπλα στα σχολεία της Αμπεριάς, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το 13ο Δημοτικό, όπου αναπτύχθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία από εκπαιδευτικούς για δημιουργία κήπου σε ελεύθερο χώρο δίπλα στο σχολείο.
Όταν οι ευαισθησίες και ανησυχίες διαφορετικών ανθρώπων (κατοίκων της Αμπεριάς, μαθητών κι εκπαιδευτικών, γονέων και αρχιτεκτόνων) συναντήθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν η γέννηση ενός πάρκου. Κι όταν οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι παίρνουν πρωτοβουλίες, τότε κι ο Δήμος δεν μπορεί πλέον να λείπει και βοηθάει.
Η εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων να εργάζονται εθελοντικά, πάνω στα δικά τους σχέδια για το πώς θέλουν να διαμορφωθεί ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου στη γειτονιά τους είναι μια εικόνα ελπίδας, τόσο για το πράσινο όσο και για το μέλλον αυτής της χώρας. Όσο υπάρχουν πολίτες που παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους, που ξεπερνάνε τις διαφορές τους και συνεργάζονται ισότιμα σε έναν κοινό στόχο, οι πολιτικοί αναγκάζονται αργά ή γρήγορα να ακολουθήσουν.
Έτσι δεν έγινε και με τη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων που την κρατάνε δημόσια κι ελεύθερη για όλους, 12 χρόνια τώρα, οι πολίτες με την επιτροπή τους και τις υπογραφές τους; Έτσι δεν έγινε και με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, όπου οι κινητοποιήσεις της επιτροπής πολιτών δεν απέτρεψαν τις σχεδιαζόμενες πολυκατοικίες εκεί;
Η πρωτοβουλία για το πάρκο της Αμπεριάς είναι στο γενικότερο κλίμα των ημερών μας, με τα εκατομμύρια των πολιτών στην Ισπανία, την Ελλάδα κι αλλού που μαζεύονται στις πλατείες οργισμένοι με τη διαφθορά της δημόσιας ζωής, την ανεργία και τη φτώχεια που καλπάζουν την ίδια στιγμή που κάποιοι θησαυρίζουν. Πρωτοβουλίες σαν αυτή της Αμπεριάς πάνε ένα βήμα παρακάτω, δημιουργούν κάτι για το κοινό καλό. Κι είναι σίγουρο ότι οι ζυμώσεις που γίνονται στις πλατείες των οργισμένων πολιτών αυτές τις μέρες, θα πολλαπλασιάσουν τέτοιες ελπιδοφόρες κινήσεις.
Η προσπάθεια στην Αμπεριά για τη δημιουργία του πάρκου θα συνεχιστεί κι αυτό το Σαββατοκύριακο. Ας τη στηρίξουμε ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί, κι ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση, για να γίνει βιώσιμη αυτή η πόλη, για να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, ένα μέλλον που εμείς ετοιμάζουμε και διαμορφώνουμε, χωρίς να υποτασσόμαστε στη μαυρίλα και στο τσιμέντο που προωθούν κάποιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: