Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Σεμινάριο ΚΠΕ Βάμου για λάδι και βότανα Κρήτης

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 7, Υποέργο2, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, διοργανώνει σεμινάριο ευαισθητοποίησης ενηλίκων, στις 8 και 9 Ιουνίου 2012,
Τίτλος του σεμιναρίου είναι:

«Λάδι και Βότανα της Κρητικής Γης.

Γνώσεις και χρήσεις από το χθες για το αύριο»

Στόχος του σεμιναρίου:

Είναι πανάρχαια αυτή η μαγική τέχνη της έκθλιψης του καρπού της ελιάς για την εξαγωγή του ελαιόλαδου, του μοναδικού λαδιού που εξάγεται με μηχανικό τρόπο, σε αντίθεση με τα σπορέλαια που παράγονται με χημικές διαδικασίες. Το ελαιόλαδο, έλαιο φυτικό, με υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία.

Είναι επίσης γνωστή η σπουδαιότητα της χρήσης του ελαιόλαδου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η Μεσογειακή και Κρητική διατροφή, που κύριο συστατικό τους αποτελεί το ελαιόλαδο, διακρίνονται και προτείνονται παγκοσμίως για την υγεία και την μακροζωΐα που προσφέρουν.

Το λάδι ακολουθεί όλο τον κύκλο ζωής του Κρητικού. Το λάδι στο σπίτι είναι ευλογία. Το λάδι με τις τόσες συμβολικές χρήσεις, το λάδι σαν φως, το λάδι σαν φάρμακο και σαν καλλυντικό, το λάδι σαν άριστο συντηρητικό, το σαπούνι από λάδι ελιάς και τόσα άλλα που μπορούν να ειπωθούν γι’ αυτό το δώρο της φύσης.

Άλλο πολύτιμο συστατικό της Κρητικής διατροφής και κατ’ επέκταση της ζωής, αποτελούν τα βότανα της Κρητικής γης. Αναμφίβολα η Κρήτη συνιστά ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, το οποίο προσδιορίζει ένα χώρο τόσο πλούσιο σε φυτοποικιλότητα, ώστε να θεωρείται ότι έχει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χλωρίδες του κόσμου, με πλούσια βοτανική παράδοση, κύρια ενασχόληση της Εθνοβοτανικής.

Τα βότανα με τις χίλιες χρήσεις τους καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών στην καθημερινή ζωή.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες θα ενημερωθούμε για την ιστορία και τη χρήση αυτών των αγαθών καθώς και για τα Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα διαχείρισης τους. Με τη βοήθεια ειδικών και με βάση τη βιωματική προσέγγιση, θα παρασκευάσουμε αρωματικά λάδια, σαπούνι από ελαιόλαδο καθώς και κυραλοιφές για φαρμακευτική ή καλλυντική χρήση.

Τέλος θα ετοιμάσουμε και θα γευτούμε γεύσεις παραδοσιακές βασισμένες στη χρήση ελαιόλαδου και βοτάνων.

Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν πενήντα (50) ενήλικες πολίτες, οι οποίοι θα προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Χανίων. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και για τις δύο μέρες του σεμιναρίου και η επιλογή, σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες, θα γίνει με κλήρωση. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που επισυνάπτεται. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να την στείλουν ηλεκτρονικά στο mail@kpe-vamou.chan.sch.gr ή με φαξ στο 2825-0 83231

μέχρι την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δεν θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης των πολιτών που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο, διότι δεν προβλέπεται τη κάλυψη τέτοιων εξόδων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βάμου, στον Κεφαλά Αποκορώνου και στο χώρο της Αγροτουριστικής Μονάδας Βάμου.

Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Βάμου

Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Χώρος: ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκ/νου

17:00 - 17:15: Εγγραφές – Έναρξη σεμιναρίου.

17:15 - 17:30: Χαιρετισμοί.

17:30 - 17:45: «Στοχοθεσία σεμιναρίου», Παπαδογιαννάκη Κων/να, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Βάμου

17:45 - 18:15: «Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και το παράδειγμα του Ελαιόλαδου», Δρ. Ι. Μετζιδάκης, Ερευνητής, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, γεν. Δ/νση Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Συνεργάτης: Γιαννακάκη Αθηνά, Τεχνολόγος Γεωπονίας.

18:15 - 18:45: «ΒΙΟΛΕΑ», Φιλοπεριβαλλοντικό Σύστημα Διαχείρισης Ελαιόλαδου, Δημητριάδης Γιώργος, Υπεύθυνος «ΒΙΟΛΕΑ»

18:45 - 19:15: Διάλλειμα: καφές - κέρασμα.

19:15 - 19:45: «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη», Παρουσίαση του προγράμματος του ΚΠΕ Βάμου, Δεσποτίδου Ελένη, Ματσάγγου Θεανώ, Τσιάμη Δανάη, ΠΟ ΚΠΕ Βάμου.

19:45 - 20:30: Εργαστήριο λαδιού

20:30: Λήξη πρώτης ημέρας σεμιναρίου - Δείπνο για όλους τους συμμετέχοντες.

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Πρωί

Χώρος: ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκ/νου, Βάμος Αποκ/νου

09:00 - 09:15: Προσέλευση.

09:15 - 09:30: «Το σαπούνι χθες και σήμερα», Συκά Φιλιώ, σαπουνοποιός.

09:30 - 11:00: «Σαπούνι από ελαιόλαδο», βιωματικό εργαστήριο, Συκά Φιλιώ, Συκά Βούλα, Υπεύθυνες Φίρμας “fisika”.

11:00 - 11:30: Διάλειμμά - Καφές

11:30 - 12:00: «Με τα βότανα τση γης γιατρεύονται τα πάθη» Ερωτόκριτος, Δρ. Οικονομάκης Κων/νος, Γεωπόνος- Ερευνητής, .

12:00 - 12:30: «Πολιτισμική αξία των φυτών της Κρήτης», Σκουλά Μέλπω, Δρ. Βιολόγος - Βοτανολόγος.

12:30 - 13:00: «Απειλές και μέθοδοι προστασίας της χλωρίδας της Κρήτης», Φουρναράκη Χριστίνα, Δρ. Βιολόγος, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ.

13:00 - 13:20: Μετακίνηση στο Βάμο Αποκ/νου.

13:20 - 14:20: «Μαγειρεύοντας με ελαιόλαδο και βότανα. Γεύσεις από την Κρητική Διατροφή», μαγειρικό εργαστήριο στο χώρο της Αγροτουριστικής Μονάδας Βάμου από τον Υπεύθυνο Χατζηδάκη Γεώργιο και την κ. Βαριδάκη Κούλα.

14:20 - 16:00: Γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες και μετακίνηση πίσω στον Κεφαλά για την απογευματινή συνεδρία.

Απόγευμα

Χώρος: ΚΠΕ Βάμου, Κεφαλάς Αποκ/νου

16:30 - 18:00: «Η μαγική κηραλοιφή», Βιωματικό Εργαστήριο, Συκά Φιλιώ, Συκά Βούλα, Υπεύθυνες Φίρμας “fisika”.

18:00 - 19:00: «Τα άγρια αρωματικά βότανα της Κρήτης και τα αιθέρια έλαια τους. Από την παραγωγή στη χρήση.», Janina Sorensen, βοτανολόγος - φυτοχημικός, Ψαρουδάκης Μπάμπης.

19:00 - 20:00: Συζήτηση - Αξιολόγηση.

20:00: Λήξη σεμιναρίου. Δείπνο


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Προς: το ΚΠΕ Βάμου


ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

ΚΙΝΗΤΟ ή ΣΤΑΘΕΡΟ (οπωσδήποτε)

E – mail

(προσωπικό αν υπάρχει)

Συμπληρώνεται μόνο από εκπαιδευτικούς

Σχολική μονάδα:……………………………………………………………………………

Δηλώνω, ότι επιθυμώ, να συμμετάσχω στο σεμιναρίο ευαισθητοποίησης ενηλίκων που διοργανώνει το ΚΠΕ Βάμου και θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9/06/2012, στον Κεφαλά Αποκορώνου και στο Βάμο Αποκορώνου, με βάση όσα αναφέρονται στη σχετική προκήρυξη της δράσης από την οποία έλαβα γνώση. Η συμμετοχή μου, γνωρίζω και δηλώνω, ότι θα είναι υποχρεωτική και για τις δύο ημέρες των δράσεων.

Ημερομηνία: __/__/2012

Ο/Η (ονοματεπώνυμο)

_____________________________
(υπογραφή πάνω από αυτό το σημείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: