Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΩΝ



Με αφορμή την ψήφιση επί της αρχής του (αντι)δασικού νομοσχεδίου στη Βουλή αλλά και το «πάγωμα» του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων θέλει να τονίσει ότι μόνο η συντονισμένη συλλογική δράση, η συσπείρωση πολιτών πέρα από κομματικά όρια και τείχη μπορεί να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση των δασών και των παραλιών μας.
Η μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση των δασών και των παραλιών μπορεί να προσφέρει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη σε ορισμένους (ισχυρούς οικονομικά υποστηρικτές που επιδιώκουν να βγάλουν κέρδη από την καταστροφή του δάσους και της παραλίας ή αγωνιστικά «διαπιστευτήρια» για άλλους), όμως δεν αναιρεί ορισμένα δεδομένα:
  • Η παράδοση δασών για εξορύξεις (όπως στη Χαλκιδική) κι η νομιμοποίηση αυθαιρεσιών, τα τσιμεντένια μεγαθήρια- ξενοδοχεία στα δάση και τις ακτές δηλητηριάζουν το δάσος και τις πηγές του νερού, αφαιρούν οξυγόνο, αναψυχή από όλους μας για το πρόσκαιρο οικονομικό κέρδος λίγων πλουσίων και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, στη διάβρωση των ακτών, στις πλημμύρες.
  • Η συντονισμένη συλλογική δράση φορέων και πολιτών απέτρεψε ως τώρα την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό με τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε.
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δραστηριοποιείται πάνω από 25 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε στα δάση και στις ακτές εδώ και δεκαετίες για την προστασία τους και θα παραμείνουμε στον αγώνα αυτό όσες περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις και αν ψηφιστούν. Θυμόμαστε εξάλλου πώς προσπαθούσαν να μας πείσουν εδώ και 15 χρόνια ότι η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων έχει ήδη πουληθεί και δεν έχει νόημα ο αγώνας. Οι 11.500 υπογραφές των πολιτών που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή Αγώνα όμως::
  • Απέτρεψαν το ξεπούλημα ολόκληρης ή τμήματος της δημόσιας έκτασης και οδήγησαν στην παραχώρησή της στο Δήμο, εν μέσω μάλιστα της κρίσης!
  • Επιτρέπουν όλα αυτά τα χρόνια την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών χωρίς εισιτήρια στις 4 παραλίες των Αγίων Αποστόλων, την ίδια στιγμή που μια τετραμελής οικογένεια στην Αττική χρειάζεται 44 ευρώ τη μέρα (εισιτήριο και ξαπλώστρες) για να βρεθεί στην ακτή!
  • Απέτρεψαν την καταστροφή του δάσους και τη δημιουργία ιδιωτικής πλαζ στην περιοχή μόνο για τους πλούσιους πελάτες του ξενοδοχείου.
  • Κράτησαν πάνω από τη μισή έκταση των παραλιών ελεύθερη για όσους δε μπορούν να πληρώνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, σε πλήρη αντίθεση με τις γειτονικές παραλίες του τουριστικού βόρειου άξονα των Χανίων.
  • Διατήρησαν τον πολύτιμο αυτό πνεύμονα οξυγόνου για την πόλη των Χανίων, μια πόλη με πληθώρα ΙΧ και νέφος από ΙΧ και τον πετρελαϊκό σταθμό της Ξυλοκαμάρας.
  • Προσέφεραν ένα πολύτιμο χώρο αναψυχής και άθλησης για χιλιάδες συμπολίτες μας κι επισκέπτες που βρίσκονται εκεί όλο το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι.
Για μας ο αγώνας για την προστασία του δάσους και των ακτών δεν τελειώνει με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου. Είμαστε στον αγώνα αυτό εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δάση και τις ακτές, όπως κάναμε για τη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ακτές και τα δάση μας δεν χρειάζονται άλλη «ανάπτυξη», τουριστική και βιομηχανική. Έχουν ανάγκη από προστασία, φροντίδα για να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή ζωής για όλους μας και στο μέλλον.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: