Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΠΕΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ»


H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, προβάλλει με ελεύθερη είσοδο το ντοκιμαντέρ «Πεταμένο Φαγητό (Taste the waste)», την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, στις 8.00 μμ, στο Καφέ «Ταράτσα», στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
Το «Πεταμένο Φαγητό» (Taste the waste) είναι ένα ντοκιμαντέρ 57 λεπτών του Valentin Thurn. Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή και η μετάφραση και ο υποτιτλισμός του έγινε από την ΕΡΤ που ήταν συμπαραγωγός του το 2011 που δημιουργήθηκε.
Ένα ντοκιμαντέρ για την παγκόσμια καταστροφή των τροφίμων. Γιατί πετάμε τόσο πολύ; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το είδος των αποβλήτων;
            Εκπληκτικό αλλά αληθινό: Στη διαδρομή από το αγρόκτημα στο τραπέζι , πάνω από τη μισή ποσότητα των τροφίμων καταλήγει στη χωματερή. Το μεγαλύτερο μέρος τους δηλαδή. προτού καν φθάσει στον καταναλωτή!
Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού χρησιμοποιείται για καλλιέργεια τροφίμων, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν στις χωματερές. Ολέθριες είναι και οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα, καθώς το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται στην παραγωγή των τροφίμων μας.
Η δική μας σπατάλη επιδεινώνει το πρόβλημα πείνας αλλού. Διότι οι τιμές για τα δημητριακά όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι ή το ρύζι καθορίζονται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια  στο χρηματιστήριο. Η αυξανόμενη ζήτηση –ακόμη κι αν τοο πλεόνασμα αυτό καταλήγει εν τέλει στις χωματερές- σημαίνει και υψηλότερες τιμές στην παγκόσμια αγορά, όχι όμως και αυτομάτως καλύτερες τιμές για τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι άνθρωποι στα φτωχότερα κράτη αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και για τα βασικά τους τρόφιμα.
Η σπατάλη τροφίμων είναι σπατάλη πολύτιμων ανθρώπινων και φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού. Κάθε κιλό σιτάρι έχει καταναλώσει 1.100 λίτρα νερό, κάθε κιλό ρύζι 2.700. Απαιτούνται 16.000 λίτρα νερό για να γίνει ένα κιλό βοδινό κρέας.
Τρόφιμα χάνονται κατά τη συγκομιδή στο χωράφι (καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές που βάζουν οι έμποροι), στην τυποποίηση, στη μεταφορά, στα σούπερ μάρκετ αλλά και στα νοικοκυριά. Μόνο στη Γερμανία πετιούνται κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. 222 εκατομμύρια τόνοι τρόφιμα στα αναπτυγμένα κράτη καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές.
Κι όμως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις: Αλλού αξιοποιούνται τα τρόφιμα που περισσεύουν σε συσσίτια και δομές αλληλεγγύης, αλλού παράγονται ζωοτροφές από τα αποφάγια και καταναλώνονται από τις κτηνοτροφικές μονάδες κλείνοντας τον κύκλο, μειώνοντας τα σκουπίδια και τη σπατάλη κι εξοικονομώντας χρήματα,
Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους προβληματισμούς που προβάλλει το ντοκιμαντέρ του Valentin Thurn και αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα τώρα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: