Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

WALL-E: ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar και της Disney μεταφερόμαστε 700 χρόνια μετά την εποχή μας, όταν η Γη έχει καταστραφεί, είναι γεμάτη ερείπια, τοξικά και σκουπίδια. Μοναδικό ίχνος ζωής στον πλανήτη οι κατσαρίδες. Ένα ρομπότ, ο Γουώλυ, αναλαμβάνει τη συμπίεση και το πακετάρισμα των σκουπιδιών, ώσπου μια μέρα, βρίσκει ένα μικρό φυτό.
Ένα διαστημόπλοιο προσγειώνεται και αφήνει στη Γη ένα ρομπότ, την Εύα, που πετάει αναζητώντας σημάδια ζωής στη Γη. Τι ρομπότ το έχουν στείλει απόγονοι των ανθρώπων που κάποτε κατοικούσαν στη Γη και τώρα ζουν σε διαστημικό σταθμό, περιμένοντας να υπάρξουν ξανά σημάδια ζωής στη Γη.

Η Pixar είναι η εταιρεία που έκανε τη μεγάλη επιτυχία κινουμένων σχεδίων «Νέμο», αλλάζοντας τα δεδομένα στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, μιας και καθιερώθηκαν έκτοτε τα animation, δηλαδή οι ταινίες κινουμένων σχεδίων που είναι σχεδιασμένες σε υπολογιστή. Μέχρι τότε οι ταινίες κινουμένων σχεδίων φτιάχνονταν από εκατοντάδες σχεδιαστές, οι οποίοι σχεδίαζαν καρέ – καρέ χιλιάδες εικόνες που αποτελούσαν την ταινία. Οι υπολογιστές έδωσαν τρομερές δυνατότητες στη σχεδίαση των κινουμένων σχεδίων, αντιγράφοντας ανθρώπινες εκφράσεις, κινήσεις και πλαστικότητα, ζωντανεύοντας κυριολεκτικά τα κινούμενα σχέδια. Η Disney στη συνέχεια έκανε στροφή αγοράζοντας τη μικρή εταιρεία Pixar.

Εκτός από το σήμα κινδύνου που δίνει για την προστασία του πλανήτη ώστε να μην καταντήσει σκουπιδότοπος και ακατοίκητος από ανθρώπους, η ταινία δίνει πολύ σημαντικά μηνύματα και για τη χρήση της τεχνολογίας από τους ανθρώπους. Και δε μιλάμε απλά για την τεχνολογία που καταστρέφει τη φύση, αλλά και για την τεχνολογία που κυριολεκτικά αιχμαλωτίζει τους ανθρώπους, όπως τον κυβερνήτη και τους ανθρώπους του διαστημοπλοίου, το οποίο κυβερνά ο αυτόματος πιλότος και χρειάζεται να υπάρξει μάχη και πραγματική εξέγερση για να πάρουν ξανά οι άνθρωποι τον έλεγχο του διαστημοπλοίου.

Αλλά μιλάει και για την τεχνολογία που απομονώνει τους ανθρώπους. Οι επιβάτες του διαστημοπλοίου βλέπουν ο ένας τον άλλο και μιλάνε μεταξύ τους μόνο μέσα από οθόνες, ακόμη κι όταν είναι ο ένας δίπλα στον άλλο! Δεν αγγίζουν ποτέ ο ένας τον άλλο, κυκλοφορούν πάνω σε ιπτάμενες αναπαυτικές πολυθρόνες –ρομπότ, υπηρετούμενοι από ρομπότ σε οτιδήποτε κάνουν. Έχουν ξεχάσει να περπατάνε και είναι παχύσαρκοι, μιας και κάθονται στην πολυθρόνα, τρώνε και κοιμούνται όλη μέρα, ενώ όλη η δουλειά γίνεται από τα ρομπότ. Η επανάστασή τους αρχίζει όταν ο Γουώλυ απενεργοποιεί μια πολυθρόνα – ρομπότ κι ο άνθρωπος που κάθεται πάνω σε αυτά βλέπει απελευθερώνεται από την οθόνη, βλέπει τα άστρα, αγγίζει το χέρι μιας γυναίκας, τσαλαβουτάνε μαζί στο νερό της πισίνας που ως τότε δεν είχαν ποτέ προσέξει ότι υπήρχε γιατί πάντα κοιτούσαν μόνο την οθόνη τους!

Πρόκειται για μια ταινία με πολλαπλά επίπεδα και μηνύματα, που δεν είναι μόνο για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Γονείς και παιδιά, δάσκαλοι και μαθητές, καλό είναι να τη δούνε μαζί και να συζητήσουν γι’ αυτά που είδαν: Πώς κατάντησε έτσι ο πλανήτης; Ποιοι φταίνε; Πώς δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Τι πρέπει να κάνουμε με τα σκουπίδια; Πώς θα κρατήσουμε τα ποτάμια και τα νερά μας καθαρά κι όχι γεμάτα τοξικά; Πώς θα βλέπουμε καθαρό ουρανό κι όχι νέφος; Πώς θα βλέπουμε τους ανθρώπους δίπλα μας κι όχι μόνο τις εικόνες τους στην οθόνη; Πώς δεν θα χάσουμε την ικανότητα να περπατάμε, να αισθανόμαστε, να βλέπουμε τα άστρα, να ζούμε μέσα και κοντά στη φύση; Τι πρέπει να κάνουμε για να μην καταντήσουμε κι εμείς κάποια στιγμή εξόριστοι στο διάστημα, γιατί θα έχει καταστραφεί ο πλανήτης που ζούμε;

Μερικά μόνο από αυτά τα ερωτήματα να εξετάσουμε με τα παιδιά αφού δούμε την ταινία, θα έχουμε ένα εξαιρετικό μάθημα ή Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που χρειάζονται τόσο οι μαθητές όσο κι οι ενήλικοι πολίτες.

Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

1 σχόλιο:

Tyler Durden είπε...

έχω blog με οικολογικού περιεχομένου ταίνες,

http://eco-cinema.blogspot.com/

Το Wall-E το έχω ήδη παρουσιάσει και μάλιστα έχει ομοιότητες με μια παλιά sci-fi ταινία το Logan's Run στο θέμα της κυριαρχίας του ανθρώπου από τις μηχανές σε μια υπερηδονιστική αλλά αποξενωμένη από την ανθρώπινη επαφή και τη φύση κοινωνία. Μπορείτε να δείτε on line την ταινία αυτή στο παρακάτω λινκ

http://eco-cinema.blogspot.com/search/label/Logan%27s%20Run