Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

22 Απριλίου: Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 22 Απριλίου. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το 1970, με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών πολιτών. Δεν είναι δηλαδή μια γιορτή των επισήμων, αντίθετα μια πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών που κινητοποιούνται για να προστατέψουν τη Γη, τη φύση και τους ανθρώπους της με ποικιλία εκδηλώσεων εκείνη τη μέρα.
Σε διεθνές επίπεδο, κάποιες από τις σχετικές πρωτοβουλίες καταγράφονται στο δικτυακό τόπο http://www.earthday.net/ , όπου μπορεί κανείς αν θέλει να δηλώσει τη σχετική εκδήλωση που διοργανώνει. Σε κάθε περίπτωση, στο δικτυακό αυτό τόπο μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την Ημέρα της Γης, για εκδηλώσεις που οργανώνονται σε διάφορες χώρες, ιδέες και προτάσεις για μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σχετικό υλικό.

Ας γιορτάσουμε κι εμείς λοιπόν την Ημέρα της Γης στα σχολεία των Χανίων! Κι όταν λέμε να γιορτάσουμε, να το κάνουμε με αγωνιστικό τρόπο: Να μιλήσουμε για την ομορφιά της Γης, του πλανήτη αλλά και του τοπικού μας περιβάλλοντος, για την ποικιλότητα της φύσης και των πολιτισμών αλλά και για τα προβλήματα της φύσης σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ;
Μερικές σχετικές ιδέες:
· Συζήτηση στην τάξη ή στο σχολείο για την Ημέρα της Γης
· Προβολή ταινίας ή ντοκιμαντέρ (η ταινία HOME έχει εξαιρετικές εικόνες από τον πλανήτη, την ομορφιά αλλά και τα προβλήματά του).
· Συζήτηση με κάποιον εκπρόσωπο οικολογικής οργάνωσης στην τάξη ή το σχολείο μας.
· Φτιάχνουμε φυλλάδιο ή/και αφισούλες και το μοιράζουμε στο σχολείο ή στη γειτονιά μας.
· Γράφουμε το δικό μας κείμενο (ή κείμενα) για την Ημέρα της Γης.
· Επισκεπτόμαστε γειτονικό δασάκι, πάρκο, λίμνη, ακτή, μνημείο όπως π.χ την Παλιά Πόλη των Χανίων. Κανονίζουμε κάποιος ειδικός ή μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης να μας μιλήσει για την αξία του χώρου και τα προβλήματά του.
· Οργανώνουμε εθελοντική δενδροφύτευση ή συμβολικό καθαρισμό πάρκου, δάσους ή ακτής.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

· Υγρότοποι: Λίμνες Αγιάς, Κουρνά, υγρότοπος Γεωργιούπολης.
· Δάση: Αγίων Αποστόλων και Αγίου Ματθαίου στα Χανιά.
· Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας Πολυτεχνείου Κρήτης
· Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων στο Ξυλόσκαλο.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ!
Η συμμετοχή μας στην Ημέρα της Γης είναι καθαρά εθελοντική. Όμως, όσο περισσότερες εκδηλώσεις γίνουν, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ευαισθητοποίηση για τον κόσμο και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση προς όλους εκείνους που είναι αρμόδιοι, πίεση για να κάνουν περισσότερα για την προστασία της φύσης, του πλανήτη, της Γης!
Γι’ αυτό, να οργανώσουμε κάτι στην τάξη ή στο σχολείο μας!

Για περισσότερες πληροφορίες ή βοήθεια σε οτιδήποτε χρειαστεί, επικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Φώτη Ποντικάκη στα τηλέφωνα 28210-28405, κιν. 6973-692680.
Υλικό μπορείτε να βρείτε και στα ιστολόγια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α/θμιας Χανίων http://perivallontikihania.blogspot.com/ και http://blogs.sch.gr/dipechan-tpe

Δεν υπάρχουν σχόλια: