Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τράπεζα τροφίμων στη Χαλέπα των Χανίων

Τράπεζα τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη δημιούργησαν στη συνοικία Χαλέπα των Χανίων, σε χώρο που παραχώρησε το ΤΕΙ, Σύλλογοι γονέων σχολείων της περιοχής και πολίτες που συσπειρώνονται στον τοπικό Σύλλογο "Κύτταρο Χαλέπας"
Όλα ξεκίνησαν από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 9ου, 10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων και του 7ου Γυμνασίου που βρίσκονται στη Χαλέπα οι οποίοι, βλέποντας το βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια τράπεζα τροφίμων. Για τον λόγο αυτό μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και εθελοντές συγκέντρωσαν τρόφιμα, ενώ το ΤΕΙ ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους για παραχώρηση ενός χώρου που θα στεγάσει το κοινωνικό παντοπωλείο.
Δείτε περισσότερα εδώ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Εκπαίδευση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής λειτουργεί και φέτος στο Καμπάνι Ακρωτηρίου, με μία εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποσπασμένη εκεί (καθώς και μία υπάλληλο του Δήμου Χανίων) για την εκπαίδευση των μαθητών στη σωστή οδική συμπεριφορά και την κυκλοφοριακή αγωγή.

Η εκπαίδευση των μαθητών γίνεται από 9 έως 12 το πρωί.

Υπενθυμίζουμε για τους εκπαιδευτικούς που με τα τμήματά τους έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής:

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί με κατάλληλη συζήτηση και δραστηριότητες από πριν από το σχολείο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσουν, μετά την επίσκεψη, δραστηριότητες εμπέδωσης στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στις δραστηριότητες στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής βοηθώντας την εκπαιδευτικό που έχει αναλάβει την εκπαίδευση των μαθητών.

Σημαντικό είναι επίσης να έχουν τα παιδιά μαζί τους νερό, κάτι για φαγητό, κατάλληλη ενδυμασία ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες (π.χ. καπελάκια για τον ήλιο, ζακέτες ή σακάκια για το χειμώνα, αθλητική περιβολή καθώς η εκπαίδευση περιλαμβάνει οδήγηση ποδηλάτου και μικρών ηλεκτρικών αμαξιών).

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Προγράμματα του ΚΠΕ Ανωγείων

1) Στης Αμάλθειας τη γη, χρώμα, άρωμα, ζωή (Μονοήμερο και Διήμερο).
(Βιοποικιλότητα και ενδημισμός, ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της φύσης του Ψηλορείτη).
Η πραγματικότητα του πλούσιου ανάγλυφου του Ψηλορείτη, που φιλοξενεί ένα σημαντικότατο αριθμό ενδημικών της Κρήτης, είναι ένα βιωματικό «σχολείο» βιοποικιλότητας και ενδημισμού. Οι μαθητές μυούνται στους όρους «οικοσύστημα», «βιοποικιλότητα» και «ενδημισμός», καθώς και σε ένα επιστημονικό τρόπο εξερεύνησης και καταγραφής του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου και σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου.
2) Όταν το νερό αγκάλιασε την πέτρα (Μονοήμερο και Διήμερο) (Από τα ρω του έρωτα στο ρου του νερού,ακολουθώντας τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). To ανάγλυφο του Ψηλορείτη σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του ασβεστολιθικού πετρώματος επιτρέπει στο μαθητή να παρακολουθήσει όλους τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού, αλλά και τις τεχνητές παρεμβάσεις του ανθρώπου για την εκμετάλλευση του νερού. Ακόμη μπορεί να παρακολουθήσει το δρόμο του χιονιού, καθώς λιώνει και κατεβαίνει από το βουνό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε σπήλαια της περιοχής, όπου γίνεται ξενάγηση στη βιοκοινωνία των σπηλαίων, στους μύθους και τους θρύλους τους .
3)(Α, μπε, μπα, μπλομ… που τρέχει το νερό;) (Μονοήμερο)
ακολουθώντας τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού, για μαθητές
Νηπιαγωγείου και πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
4) Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού,ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου
(Μονοήμερο και Διήμερο)
Το πρόγραμμα αυτό αφορά στα Μιτάτα-λιθόκτιστους οικισμούς του βουνού και απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μπορούν να δουν τα Μιτάτα, θολωτά λίθινα κτίσματα του βουνού, ως αρμονική προέκταση του γεωλογικού τοπίου και ως μοναδική οικολογική διαχείριση των δομικών υλικών της περιοχής σε συνδυασμό με τη χρηστική τους λειτουργία ως παραδοσιακές κατοικίες των βοσκών. Μπορούν να προσεγγίσουν βιωματικά το χώρο του μιτάτου, τη ζωή του βοσκού και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της τυροκομικής μέσα στο χώρο αυτό.
5) Παραδοσιακοί οικισμοί (Μονοήμερο)
(Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος)
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου και σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου. Το πρόγραμμα αφορά στην αρχιτεκτονική και δόμηση παλιών και σύγχρονων κατοικιών της περιοχής.
6) «Ανακαλύπτω τον μυστικό κόσμο των σπηλαίων» (Μονοήμερο και Διήμερο).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου και σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε σπήλαια της περιοχής του Ψηλορείτη, όπου γίνεται παρουσιάζεται η βιοκοινωνία των σπηλαίων, οι μύθοι και οι θρύλοι τους .
7) «Πως το Φυσικό Περιβάλλον γεννά Πολιτισμό…»(Μονοήμερο και Διήμερο).
(Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος)
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και αφορά στην επίδραση του Φυσικού Περιβάλλοντος στην γέννηση, την παραγωγή και την εξέλιξη του Πολιτισμού. Στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη υπάρχει πολιτισμική ποικιλία, παραγωγικές διαδικασίες των ανθρώπων, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Προσπαθούμε στο πρόγραμμα αυτό να ανιχνεύσουμε με βιωματικά εργαστήρια τη σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και στο πολιτισμικό.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ανταλλακτικό παζάρι

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 από τις 11 μέχρι της 4 το απόγευμα, στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων (Παλαιά Εμπορική Σχολή) οδός Κοραή 1, στο πεζόδρομο πλάι στο Στάδιο πραγματοποιείται το δεύτερο ανταλλακτικό παζάρι της πόλης μας
Μέσα από αυτό, αναδεικνύεται η αλληλεγγύη και γίνεται ενημέρωση του κοινού για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη του δικτύου να προσφέρουν άνεση και αποτελεσματική βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και έχουν ανάγκη από συμπαράσταση και υποστήριξη
Η συμμετοχή και η παρουσία των συμπολιτών μας επιβεβαιώνει την ευαισθητοποίηση σημαντικού αριθμού ανθρώπων απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την καθημερινή επιβίωση αλλά και τη διάθεση συμμετοχής τους στις δράσεις του δικτύου
Μαζί μας και εθελοντές από το γραφείο των «Γιατρών του Κόσμου» εδώ στα Χανιά, που θα συλλέγουν φάρμακα που έχουμε και δεν χρειαζόμαστε για να καλύψουν τις καθημερινά διογκούμενες ανάγκες του πολυιατρείου τους
Στο παζάρι συμμετέχουν μέλη του δικτύου με προϊόντα διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, αντικείμενα και άλλα είδη προς ανταλλαγή, αλλά και άνθρωποι, μη μέλη του δικτύου, με την προϋπόθεση να φέρουν οτιδήποτε που δεν χρειάζονται για ανταλλαγή και να πάρουν ότι άλλο έχουν ανάγκηΤα μέλη μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το σύστημα των Μονάδων του δικτύου ή και ελεύθερα (χωρίς μονάδες) αρκεί να συμφωνήσουν μεταξύ τους।Ελάτε να περάσουμε 5 ώρες μαζί γνωρίζοντας τον νέο τρόπο εναλλακτικού εμπορίου, να γνωριστούμε μεταξύ μας, και εκτός από ανταλλαγές σε προϊόντα, ιδέες και απόψεις να έρθουμε πιο κοντά!Θα υπάρχει και χώρος για την απασχόληση των παιδιών από μέλη παιδαγωγούς που θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά κατά την διάρκεια του παζαριού!Ένας νέος τρόπος επιβίωσης γεννιέται και μια καινούρια φιλοσοφία για την κατανάλωση ξεκινάει!!!!Κανένας δεν μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα στο δίκτυο.Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων επισκεφθείτε την
ιστοσελίδα

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Εργαστήρι για χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Το ΚΠΕ Βάμου σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων διοργανώνουν, με αφορμή την έλευση των Χριστουγέννων και στόχο την εξοικείωση με την επαναχρησιμοποίηση υλικών, βιωματικό εργαστήριο, με θέμα:

«Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές της τελευταίας στιγμής . .
με υλικά από το σπίτι ή την τάξη μας!!!»

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν 20 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και 20 της Δευτεροβάθμιας. Σκόπιμο θα ήταν να δοθεί προτεραιότητα στους συναδέλφους εκείνους που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με το θέμα του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων,
από τις 4μμ. έως τις 7μμ
.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος να επικοινωνήσουν με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΠΕ Χανίων στα τηλέφωνα 28210-28405 (ή κιν. 6973692680) ή στο τηλ. 28250-83230 (ΚΠΕ Βάμου).
Πιθανόν στην πορεία να τους ζητηθεί να κρατούν μαζί τους κάποιο υλικό.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα σχολεία χρειάζονται ένα δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων παίρνει μια πρωτοβουλία για την καθιέρωση δωρεάν γεύματος για τα παιδιά στα σχολεία, με την παρακάτω ανακοίνωση:
Οι πρόσφατες λιποθυμίες μαθητών από ασιτία σε σχολεία της χώρας μας και πριν λίγες μέρες και σε σχολείο της Κρήτης μας δείχνουν τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η τρόικα και το ΔΝΤ, οδηγώντας κυριολεκτικά στη λιμοκτονία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, με ένα εκατομμύριο άνεργους, το μισό πληθυσμό κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας και τα χαράτσια στους φτωχούς να διαδέχονται το ένα το άλλο, με την απειλή ακόμη και να τους κόψουν το ρεύμα εκτός από τους μισθούς και τη δουλειά!
Σε όλα αυτά δεν πρέπει να μένουμε απαθείς. Πρέπει να συσπειρωθούμε στα συνδικάτα και στους συλλογικούς μας φορείς, να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας, να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολιτική των μνημονίων που αφήνει στο απυρόβλητο τους πλούσιους και τις τράπεζες και φορολογεί μονίμως εργαζόμενους, φτωχούς και άνεργους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία που πρέπει να πάρουμε σα συλλογικοί φορείς για να μην αφήσουμε τα παιδιά μας να λιμοκτονήσουν, να προωθήσουμε την υγιεινή διατροφή με τοπικά προϊόντα, στηρίζοντας παράλληλα και τον αγροτικό μας κόσμο. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία σήμερα η καθιέρωση ενός δωρεάν γεύματος με τοπικά υγιεινά προϊόντα για όλα τα παιδιά σε κάθε σχολείο. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, της κυβέρνησης και των Δήμων να το ξεκινήσουν άμεσα, σήμερα, πριν αρχίσουμε να έχουμε θανάτους παιδιών από ασιτία λόγω της πολιτικής που ασκούνε με τα μνημόνιά τους.
Εμείς από την πλευρά μας δε θα μείνουμε σε μια απλή ανακοίνωση, αλλά, εφαρμόζοντας και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, θα προχωρήσουμε στην ενεργητική διεκδίκηση ενός δωρεάν γεύματος για όλα τα παιδιά με υγιεινά τοπικά προϊόντα στα σχολεία, μέσα από μια Ημέρα Δράσης στα σχολεία μέσα στο Δεκέμβριο.
Στόχος μας είναι να δείξουμε σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις, θα μπορούσαν να το κάνουν κάθε μέρα με τις πολλαπλάσιες δυνάμεις και πόρους που διαθέτουν το κράτος και οι Δήμοι, εάν βέβαια έχουν την πολιτική βούληση
Για την προετοιμασία της Ημέρας Δράσης καλούμε όσους συναδέλφους επιθυμούν να βοηθήσουν σε σύσκεψη την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου μας (Εμπορικό Κέντρο «Ερμής», Μπουνιαλή 13-19, Χανιά).

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα "Συμβιώνω με τα ζώα"

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (αρ. πρ. 101004/Γ7/23-9-2011) και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσει το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης που το επιθυμούν στο νομό Χανίων.

Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;

Η επίσκεψη θα διαρκεί μία διδακτική ώρα και θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) νηπιαγωγείο, Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα. Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά).

ii)για τις Γ-ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

iii) για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.
Η επίσκεψη δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επίσκεψης επικοινωνήστε στο 6944476214.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Δίκτυο Ανταλλαγών στα Χανιά

Δημιουργήθηκε στα Χανιά το Δικτυο Ανταλλαγών με την βοήθεια και την συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας. Η πρώτη συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/10 στο εργατικό κέντρο Χανίων και τα συμπεράσματα ήταν ενθαρυντικά τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο και από το ενδιαφέρον που έδειξαν για ένα τέτοιο εγχείρημα όσοι παραβρέθηκαν.
Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, πολιτικών και κοινωνικών θέσεων ήρθαν κοντά και συμφώνησαν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν για ένα κοινο σκοπο την αλληλεγγύη στους δύσκουλους καιρούς που περνάμε και την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας στις ανθρώπινες σχέσεις μέσω από το εναλλακτικό εμπόριο.

Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων βασίζεται σε ένα εναλλακτικό νόμισμα την Μονάδα με την οποια τα μέλη έχουν συναλλαγές μεταξύ τους. Κάθε μέλος ανταλλάσει διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες με τα άλλα μέλη καθώς και συμμετέχει στο ανταλλακτικό παζάρι που θα πραγματοποιείται στην πόλη ανα τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο παζάρι μπορεί να λαμβάνει μέρος οποιοσδήποτε θελήσει χωρίς αναγκαία να είναι μέλος του Δικτύου,με την προϋπόθεση να φέρει κάτι να ανταλλάξει όπως τρόφιμα,αντικείμενα,είδη ένδυσης κ।α.

Δείτε περισσότερα εδώ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011