Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Προγράμματα του ΚΠΕ Βάμου

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να επισκεφθούν το ΚΠΕ Βάμου με την τάξη τους πρέπει άμεσα να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο που έχει στείλει το υπουργείο και να το καταθέσουν στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης ΠΕ Χανίων (στον ημιώροφο), επιλέγοντας κάποιο από τα παρακάτω προγράμματα για την εκπαίδευση των μαθητών τους στη διάρκεια της επίσκεψης (όπως έχει ήδη αναφερθεί σε άλλα κείμενα στις επισκέψεις αυτές προηγούνται όσοι εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί σχετικά κι όσοι υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης):

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ

« Περπατώ εις το Δάσος… »
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές-τριες 5-18 ετών.
Στόχος του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές-τριες το Δάσος, τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό και το οικοσύστημά του. Επίσης να μελετήσουν τη βλάστηση και να προβληματιστούν για το ρόλο του Δάσους και την αναγκαιότητα της προστασίας του.


« Ελιά και λάδι στην Κρήτη »
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές-τριες 6-18 ετών.
Στόχος του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές-τριες τον Ελαιώνα και την Ελιά, να συνειδητοποιήσουν την σπουδαιότητα των προϊόντων της για την Οικονομία του τόπου τους και την υγεία των κατοίκων και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του οικοσυστήματός της.

« Ο Οικοτουρισμός στην περιοχή μας »
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές-τριες 9-18 ετών.
Το πρόγραμμα έχει σα στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα που αφορούν τη φυσική ομορφιά, τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και να τους γνωρίσει την οικοτουριστική μορφή Τουρισμού που αναπτύσσεται στην περιοχή και τις δυνατότητες που παρέχει για την ανάπτυξη του τόπου τους.

« Παντού υπάρχει ένας ΜΥΘΟΣ! … Στην Κρήτη χιλιάδες… »
Το γεωφυσικό περιβάλλον στη Μυθολογία και στην πραγματικότητα.
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές-τριες 10-18 ετών.
Στόχος του Προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές-τριες τα φυσικά φαινόμενα και να τα συνδέσουν με μυθολογικές ή ιστορικές αναφορές, που ειδικά στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα πλούσιες, πριν να αναπτυχθούν οι Φυσικές Επιστήμες.

« Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού »
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές-τριες 12-18 ετών.
Στόχος του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές-τριες το ενεργειακό πρόβλημα και να κατανοήσουν ότι μπορούν και είναι υποχρέωσή τους να συμβάλλουν στην επίλυσή του, αποκτώντας ενεργειακή και περιβαλλοντική συνείδηση και αναλαμβάνοντας δράσεις με κατεύθυνση τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

« Ανακυκλώ S.O.S. τε »
Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές-τριες 5-18 ετών.
Στόχος του Προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές-τριες με την έννοια και τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης. Να μάθουν τι και πως πρέπει να ανακυκλώνουν, και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. (Χρήση άχρηστων υλικών για την κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων - Εξοικονόμηση πόρων).

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Το ΚΠΕ Βάμου συμμετέχει ως Κομβικός Συντονιστής στο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: « Τα Σπήλαια της Ελλάδας στο Φως »,
και στη Συντονιστική Επιτροπή των Δικτύων:
« Γεωμυθολογικά, Γεωπεριβαλλοντικά Μονοπάτια » Συντονιστής ΚΠΕ Στυλίδας.
« Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού » Συντονιστής ΚΠΕ Μουζακίου
« Τα Λιμάνια της Ελλάδας » Συντονιστής ΚΠΕ Δραπετσώνας
« Ελιά » Συντονιστής ΚΠΕ Καλαμάτας
« Οικοτουρισμός » Συντονιστής ΚΠΕ Αρχανών
« Υγροτ(ρ)οποποιώ τη Συμπεριφορά μου » Συντονιστής ΚΠΕ Ιεράπετρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: