Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΈΝΤΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 έγινε στα Ανώγεια συνάντηση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης και της Κύπρου, με τη συμμετοχή της Αν. Ξυλόκοτα, Υπεύθυνης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και της Αραβέλλας Ζαχαρίου, Συντονίστριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου.
Από την Κρήτη συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα 4 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νησιού (ΚΠΕ Βάμου, Ανωγείων, Αρχανών-Ρούβα Γουβών Ηρακλείου, Ιεράπετρας-Νεάπολης Λασιθίου) και από την Κύπρο οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων ΚΠΕ (Πεδουλά, Αθαλάσσας, Σαλαμιούς και Ακρωτηρίου).

Κάθε Κέντρο παρουσίασε τα προγράμματα και τις δράσεις του, ενώ οι Υπεύθυνες Ελλάδας και Κύπρου για τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Αναστασία Ξυλόκοτα και Αραβέλλα Ζαχαρίου) παρουσίασαν τον τρόπο που γίνονται τα προγράμματα και οι δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στη διάρκεια της Συνάντησης έγινε εργαστήρι τυροκόμησης, ώστε να δουν όλοι τον παραδοσιακό τρόπο που παράγονται τα ονομαστά τυριά των Ανωγείων και της Κρήτης, μια παράδοση που προβάλλεται και γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί μέσα από τα σχετικά προγράμματα και τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Ανωγείων.
Έγινε επίσης επίσκεψη στο χιονισμένο Ψηλορείτη, σε κούμο (παραδοσιακό οικίσκο βοσκού) που χρησιμοποιείται και με σχολικές ομάδες στη διάρκεια προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ στη διαδρομή είχαμε την τύχη να συναντήσουμε (αλλά δεν προλάβαμε να φωτογραφήσουμε) όρνια και δυο σπάνιους κι απειλούμενους με εξαφάνιση γυπαετούς.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Κύπρο και τα 4 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εκεί είναι πρόσφατα και έχουν πάρει αρκετά στοιχεία από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εντάχθηκε επίσημα το 1992 και το πρώτο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ιδρύθηκε στην Κλειτορία της Πελοποννήσου το 1993. Στην Κύπρο η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εντάσσεται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα με συγκεκριμένες ενότητες, ενώ στην Ελλάδα πρόκειται για εθελοντική δράση στην οποία συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν.
Η Συνάντηση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Θάλασσες Πολιτισμού» στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Κύπρος,.
Για το μέλλον προέκυψε η πρόταση δημιουργίας ενός Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά και σχολείων Κρήτης και Κύπρου για την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και επισκέψεων, δυναμώνοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς των κατοίκων των δυο νησιών.

Φώτης Ποντικάκης

Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: