Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης

Ημερίδα με θέμα την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης οργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος στις 29 Νοεμβρίου 2013 στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εισηγητές ήταν στελέχη της εκπαίδευσης που υποστηρίζουν τον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης . Ειδικότερα εκπρόσωποι Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Δασκαλάκης  Παύλος , Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου και Ποντικάκης  Φώτης, Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Χανίων), Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Δημοπούλου Μαρία, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Α/θμιας  Α’ Αθήνας, Νιάρχου Ελένη , Υπεύθυνη ΠΕ Α/θμιας  Γ’ Αθήνας), Εκπαιδευτικοί  με εμπειρία  σε  σχολικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Ίλτσιου Κατερίνα και Βίτους  Ανδρέεα -Χριστίνα , πρώην Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αττική), ο Πρόεδρος της Επιστημονικής ‘Ενωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
(ΠΕΕΚΠΕ)Στεφανόπουλος Νίκος , Υπεύθυνος ΠΕ Γ’ Αθήνας.
Την Ημερίδα προλόγισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, τονίζοντας τη σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το ξεπέρασμα της κρίσης στη χώρα μας και παρουσιάζοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Χρήστου Δουλκερίδη, Έλληνα υπουργού με αρμοδιότητα σε θέματα Τουρισμού, Παιδείας και Προϋπολογισμού στην κυβέρνηση των Βρυξελλών που έχει εκλεγεί με τους Πράσινους. Είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς στο Βέλγιο, καθώς οι γονείς του δούλευαν στα ορυχεία.
Μια ακόμη Ελληνίδα του Βελγίου, η Δάφνη Ρίντερ, μίλησε εκ μέρους του Δικτύου RREUSE, που συντονίζει κοινωνικές οργανώσεις που ασχολούνται με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και 22 με 22 οργανώσεις - μέλη, δημιουργώντας 42.000 θέσεις εργασίας κι  ενεργοποιώντας 200.000 εθελοντές κι εκπαιδευόμενους, εξοικονομώντας χρήματα και φυσικούς πόρους.
Από πλευράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) παρενέβη ο Πάνος Γκρέντης 
Όπως τονίστηκε στην Ημερίδα, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν απευθύνεται πλέον μόνο στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, αφορά και τους ενήλικους πολίτες, μπορεί να προσφέρει γνώσεις για τα όρια και τη σημασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, μπορεί να δημιουργήσει εναλλακτικές διεξόδους για πολλούς ανθρώπους μέσα στην κρίση, με θέσεις εργασίας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, στον εναλλακτικό τουρισμό που αναζητά τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα ενός τόπου, στη βιολογική γεωργία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα από μικρούς συνεταιρισμούς. Σε όλα αυτά έχει πολλά να πει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μπορεί να ανοίγει δρόμους. Για να το συνειδητοποιήσουμε αρκεί μια ματιά μόνο να ρίξουμε γύρω μας στα Χανιά, πόσοι άνθρωποι ασχολούνται κι επιβιώνουν με τη βιολογική γεωργία και με μικρούς κήπους, πόσοι ασχολούνται με μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αναστηλωμένα παραδοσιακά κτίρια, βιολογικά τοπικά προϊόντα, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής μας.
Φώτης Ποντικάκης

Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: