Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Το σχολικό έτος 2012-2013 ήταν η πρώτη χρονιά που επαναλειτούργησε (από τον Οκτώβριο) το ΚΠΕ Βάμου με πλήρη κάλυψη των θέσεων εκπαιδευτικών. Στάλθηκαν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες 5 εκπαιδευτικοί και ωρομίσθια γραμματέας για την οργανωτική – γραμματειακή υποστήριξη του ΚΠΕ.
Η Παιδαγωγική Ομάδα οργάνωσε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012- 2013 τις παρακάτω επιμορφωτικές δράσεις:
o       Σεμινάριο Εισαγωγικής Επιμόρφωσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για 44 εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Κρήτη, το Νοέμβριο του 2012.
o       Ημερίδα Ευαισθητοποίησης Ενηλίκων για τη Μείωση των Απορριμμάτων και την Ανακύκλωση, το Νοέμβριο του 2012, για 32 ενήλικους πολίτες της περιοχής..
o       Σεμινάριο με θέμα «Φύση και Τέχνη» (στα Χανιά) για 40 εκπαιδευτικούς, το Δεκέμβριο του 2012.
o       Σεμινάριο Εισαγωγικής Επιμόρφωσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για 33 εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά, τον Ιανουάριο του 2013.
o       Ημερίδα για τη δημιουργία σχολικών κήπων και την προστασία της βιοποικιλότητας στο ΜΑΙΧ, τον Ιανουάριο 2013, για 57 μαθητές, εκπαιδευτικούς και ενήλικους πολίτες..
o       Σεμινάριο για την κατασκευή κούκλας με επαναχρησιμοποίηση υλικών (στα Χανιά), το Φεβρουάριο του 2013, για 83 εκπαιδευτικούς κι ενήλικους πολίτες.
o       Ημερίδα για το Νερό στο ΚΠΕ Βάμου για 38 εκπαιδευτικούς.
o       Σεμινάριο για τη χρήση του Κινηματογράφου ως εργαλείου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τον Απρίλιο του 2013, για 32 ενηλίκους.
o       Ημερίδα στο Ξυλόσκαλο για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, τον Μάιο 2013, για 28 ενηλίκους.
o       Επιμορφωτική βόλτα – ξενάγηση στην Παλιά Πόλη των Χανίων, τον Ιούνιο του 2013 για 22 ενηλίκους.
Πέρα από αυτά, το ΚΠΕ Βάμου δέχθηκε το 2012-2013  σε επιμορφωτικές δράσεις για εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του 390 μαθητές και 69 εκπαιδευτικούς από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 264 μαθητές 29 καθηγητές από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που συμμετείχαν στα 7 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πρόσφερε το ΚΠΕ Βάμου.
Τη φετινή σχολική χρονιά (2013-2014), στα προγράμματα που προσφέρει το ΚΠΕ Βάμου (για την Ανακύκλωση, την Ενέργεια, το Δάσος, την Ελιά, τον Οικοτουρισμό, το Νερό, την Παλιά Πόλη των Χανίων) προστέθηκαν ένα πρόγραμμα για τα Σπήλαια κι ένα πρόγραμμα για τις Προστατευόμενες Περιοχές του Νομού Χανίων.
Μέχρι το Δεκέμβριο είχαν πάρει μέρος σε επιμορφωτικές δράσεις του ΚΠΕ 300 μαθητές και 184 εκπαιδευτικοί κι ενήλικες πολίτες. Οργανώθηκαν μέχρι τώρα:
§         Διήμερο Σεμινάριο για τους Υγροτόπους στις 4-5 Οκτωβρίου 2013 με επίσκεψη στη Λίμνη Αγιάς στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τους Υγρότοπους της Κρήτης που συντονίζει το ΚΠΕ Ιεράπετρας
§         Παρουσίαση των προγραμμάτων του ΚΠΕ Βάμου σε εκδηλώσεις στα πλαίσια της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (7-10 Οκτωβρίου 2013) στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στην Ιεράπετρα και τη Νεάπολη Λασιθίου μαζί με τα προγράμματα των άλλων ΚΠΕ της Κρήτης. Στα Χανιά η αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στο Μεγάλο Αρσενάλι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013.
§         Εισαγωγικό διήμερο Σεμινάριο στις 22-23 Νοεμβρίου 2013 για εκπαιδευτικούς που δεν είχαν εμπειρία σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
§         Διήμερο Σεμινάριο στις 6-7 Δεκεμβρίου 2013 για εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Κρήτη που ασχολούνται με την Ανακύκλωση στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυλωSOSτε» που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου
§         Κινηματογραφική Προβολή στα Χανιά στις 11 Δεκεμβρίου 2013 με τον Αρτέμη Αθανασάκη
§         Συμμετοχή στη συνάντηση εκπαιδευτικών των ΚΠΕ της Κρήτης και της Κύπρου στα Ανώγεια στις 16 Δεκεμβρίου 2013.
Πέραν αυτών επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Βάμου και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά του προγράμματα 11 σχολικές ομάδες το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, ενώ ο μεγάλος όγκος των σχολικών ομάδων ξεκίνησε τις επισκέψεις στο ΚΠΕ από τις 16 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.
Η δράση του ΚΠΕ Βάμου καλύπτεται οικονομικά με κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζεται και αποδίδει στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, μετά από προϋπολογισμό κι έγκριση των δράσεων και με αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες.
Φώτης Ποντικάκης

Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: