Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ


Το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση, παραδίδει τις ακτές στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία θα μπορούν, εάν περάσει, να εκμεταλλεύονται ως και 100% μιας παραλίας (σήμερα προβλέπεται ως 50%), θα μπορούν να μπαζώνουν ακόμη και τη θάλασσα (!), θα μπορούν να έχουν την αποκλειστική χρήση μιας παραλίας απειλώντας έτσι τη συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις ακτές.
Όλοι οι υποψήφιοι για τους Δήμους, τις περιφέρειες και την Ευρωβουλή θα πρέπει να πάρουν άμεσα θέση δημόσια συμμετέχοντας και στη διαβούλευση, για να σταματήσουμε τώρα την καταστροφή των παραλιών από αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα, θα πρέπει να δεσμεύονται ότι, ακόμη κι αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα υπερασπίσουν την ελεύθερη πρόσβαση όλων στις ακτές από οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθούν μετεκλογικά, μη επιτρέποντας την κατάληψη περισσότερου του μισού εμβαδού κάθε παραλίας από επιχειρηματικές δραστηριότητες, θεσπίζοντας κανόνες για την περιοχή ευθύνης τους και φροντίζοντας για την τήρησή τους. 
Στο νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό:
- Αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια). Στην ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η παραχώρηση έκτασης μεγαλύτερης των 500 τ.μ., ενώ υπάρχει υποχρέωση δημιουργίας ελεύθερων «ζωνών» 100 μέτρων.
- Περιορίζεται ο αριθμός των λιμνών που δύναται να έχουν νομικό καθεστώς προστασίας σε αυτές που είναι μεγαλύτερες από 9,450 τ.μ., αποκλείοντας εκατοντάδες μικρούς υγρότοπους και παραλίμνιες προστατευόμενες ζώνες.
- Αφαιρούνται οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Η μόνη αναφορά είναι ότι στις παραχωρήσεις πρέπει «να περιλαμβάνονται όροι χρήσης που να διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού, ύστερα από αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται».
- Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό. Μοναδική προϋπόθεση είναι η παραχώρηση «να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του [επιχειρηματικού] σκοπού» από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μπορούν να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.
- Επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου (έως και 5 τμ για κάθε κλίνη παρακείμενου ξενοδοχείου!) για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ή έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ (ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων).
- Καταργεί την υποχρέωση οριοθέτησης της παράκτιας ζώνης ως προϋπόθεση για την έγκριση ιδιωτικών ή δημόσιων αναπτυξιακών έργων.
- Το σχέδιο νόμου επίσης προβλέπει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς, τερματίζοντας και την εκστρατεία του υπουργείου Περιβάλλοντος για κατεδάφιση αυθαιρέτων (έχουν ήδη εκδοθεί 3.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων) με πόρους του Πράσινου Ταμείου (1 εκ. ευρώ).
Το προηγούμενο της παραχώρησης του Ελληνικού σε ιδιώτες μπορεί τώρα να επαναληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε όλη την Ελλάδα παραχωρώντας σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση την ακτογραμμή και τις παραλίες μας.
Πολίτες και φορείς πρέπει να τονίσουν την αντίθεσή τους στα καταστροφικά αυτά σχέδια για τις παραλίες, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692) του Υπουργείου. Επίσης έχει ξεκινήσε συλλογή υπογραφών στοhttp://www.change.org/petitions/greek-goverment-stop-forthcomming-legislation-for-the-greek-shorelines#share.
Φώτης Ποντικάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: