Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ





Στην εικόνα του 16ου Δημοτικού Σχολείου θα ταίριαζε η λεζάντα «Περιμένοντας την κατάρρευση» ή «Περιμένοντας το ατύχημα».
Είναι γνωστές οι περικοπές που έκαναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις στα κονδύλια για τα Δημόσια Σχολεία. Η περικοπή του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα φτάσει το 42,2% μεταξύ 2009 και 2018 (Βλ. «Οι μάγοι του υπουργείου Παιδείας», εφημερίδα «Ποντίκι»,σελ. 47), εάν βέβαια συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική. Τα 7,48 δις που είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το 2009 μειώθηκαν στα 5,09 δις φέτος κι αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2018 στα 4,308 δις.
Αυτές οι περικοπές μεταφράζονται σε απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολείων, περισσότεροι μαθητές μέσα σε κάθε τμήμα, κατάργηση υποστηρικτικών δομών όπως τα φροντιστηριακά τμήματα για τους αδύνατους μαθητές, σχολεία πολλών ταχυτήτων, κάποια όπου διδάσκονται όλα τα μαθήματα και θα υπάρχει όλο το απαιτούμενο προσωπικό και κάποια που έχουν ελλείψεις, κάποια που έχουν καλές υποδομές και κάποια άλλα έτοιμα να καταρρεύσουν.
Η λογική της κυβέρνησης είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και το «αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη». Όποιοι μπορούν να πιέσουν ποικιλοτρόπως, ή να βρουν τους κατάλληλους μεσολαβητές, ίσως να καταφέρουν να λύσουν κάποια από αυτά τα ζητήματα, να καλυφθούν με εκπαιδευτικούς, να λυθεί το στεγαστικό τους πρόβλημα. Κάποιοι άλλοι – κατά κανόνα στις φτωχότερες περιοχές όπως τα Παχιανά των Χανίων- δεν τα καταφέρνουν  και πρέπει να περιμένουν την κατάρρευση ή την κατάργηση. Εκτός εάν ψάξουν κάποιον ιδιώτη «χορηγό», ξέρετε, από αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, μπορούν όμως να «χορηγήσουν» μια δράση του σχολείου, όπως π.χ. την επισκευή του κτηρίου, στα πλαίσια της «φιλανθρωπίας» τους.
Κι ο Δήμος πού κολλάει σε όλα αυτά; Μα τα σχολεία (και τα κτήριά τους) είναι στην αρμοδιότητά του. Πέρα από το γεγονός ότι ορισμένοι εκ των δημοτικών αρχόντων (νυν και πρώην δήμαρχοι) ψήφισαν τα μνημόνια και την πολιτική της τρόικας ως βουλευτές στη Βουλή, έχουν την πλήρη ευθύνη αυτή τη στιγμή αν, ο μη γένοιτο, καταρρεύσει κάποιο κομμάτι του κτηρίου στο 16ο Δημοτικό Σχολείο κι υπάρχουν παιδιά εκείνη τη στιγμή.
Έχει ευθύνη ο Δήμος γιατί εδώ και μήνες γνωρίζει την κατάσταση αυτή κι η σχολική χρονιά τελειώνει κι η ασφάλεια των μαθητών έχει αφεθεί στην τύχη και στο έλεος του εγκέλαδου. Έχουν ευθύνη, κράτος και Δήμος, γιατί παραλαμβάνουν σχολικά κτήρια με σοβαρά προβλήματα, χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο για την τήρηση των προδιαγραφών που το ίδιο το κράτος έχει θεσπίσει. Έχουν ευθύνη όσο αφήνουν νηπιαγωγεία στα υπόγεια όπως στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου (τι ύβρις για τους ήρωες του Πολυτεχνείου που φώναζαν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»), που στέλνουν εκατοντάδες μαθητές να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ στη Νέα Κυδωνία και αλλού, τόσα χρόνια τώρα.
Φώτης Ποντικάκης
Δάσκαλος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος από τον οικολογικό χώρο με την Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος» με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο το Γιάννη Σαρρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: