Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Καθαρισμοί ακτών σε Αγίους Αποστόλους και Κολυμπάρι με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος

Δράσεις καθαρισμού ακτών οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και μαθητές κι εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου και των Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Κατάρτισης Αγίου Νικολάου Λασιθίου και Χανίων. Οι δράσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).
Καθαρίστηκαν συμβολικά τμήμα της παραλίας του Κολυμβαρίου από μαθητές κι εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου και το άλσος της; Δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων από μαθητές κι εκπαιδευτικούς των Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΚ) Χανίων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου με τη συνδρομή των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και Ιεράπετρας-Νεάπολης.
Εκτός από τη δράση του καθαρισμού των ακτών οι μαθητές συμμετείχαν στην κατασκευή πανώ και πινακίδων με περιβαλλοντικό μήνυμα, έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια για να συνειδητοποιήσουν την αξία της προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων και των φυσικών πόρων και μοίρασαν χάρτινα τασάκια που οι ίδιοι είχαν κατασκευάσει σε λουόμενους στην παραλία για να μειωθεί το φαινόμενο των υπολειμμάτων τσιγάρων στις ακτές.
Για όλες τις δράσεις καθαρισμού ακτών υπάρχει συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS που συντονίζει πανελλαδικά την Εκστρατεία Καθαρισμού παραλιών κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Στόχος είναι η ανάδειξη της αξίας των ακτών για τη βιοποικιλότητα, την αναψυχή και την οικονομία, η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών και της τοπικής κοινωνίας και η ενεργός συμμετοχή τους σε δράσεις προστασίας των ακτών.
Στη διάρκεια των δράσεων καθαρισμού των ακτών έγινε καταγραφή των απορριμμάτων σε σχετικά φύλλα παρατήρησης και βγήκαν συμπεράσματα τόσο για τη σύστασή τους όσο και για τις δυνατότητες μείωσης και ανακύκλωσής τους.
                                                                                               
Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ
           

Ποντικάκης Φώτιος


Δεν υπάρχουν σχόλια: