Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



                Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να παίξει σπουδαίο ρόλο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας αντιδρώντας στα σχέδια συγχωνεύσεων και κλεισίματος σχολείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, διεκδικώντας κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης και για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, απαιτώντας κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχουν τουλάχιστον 10 άλλα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει, στηρίζοντας τα δημόσια σχολεία:
1.      Αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων και χώρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης, το οποίο πρέπει να μπει σε προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπονται και να ερειπώνονται δημόσια κτήρια (παλιό ΙΚΑ, παλιό Νοσοκομείο κοκ) την ώρα που νήπια κάνουν μάθημα στα υπόγεια στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, ή να δημόσια κτήρια παραδίδονται για τη λειτουργία γραφείων (πχ στέγαση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ στο …Γαλατά, λίγα μέτρα από τα δημοτικά σχολεία όπου παιδιά κάνουν μάθημα σε αίθουσες προκάτ!). Τα παιδιά πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
2.    Εφαρμογή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλα τα σχολικά κτήρια με τη βοήθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μπορεί έτσι να επιτευχθεί τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας.
3.      Πρόγραμμα «Ζωγραφίζω το σχολείο μου» με τη διάθεση χρωμάτων και εργαλείων, ώστε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί να ζωγραφίσουν και να δώσουν χρώμα, να ζωντανέψουν τους σχολικούς χώρους.
4.       Στήριξη δημιουργίας σχολικών κήπων σε όλα τα σχολεία.
5.    Καθιέρωση δωρεάν δεκατιανού για όλα τα παιδιά στα σχολεία με υγιεινά, τοπικά βιολογικά προϊόντα, προωθώντας παράλληλα την κρητική διατροφή. Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι κι ένα κουλούρι για ξεκίνημα και στη συνέχεια αξιοποίηση κάθε δημόσιας κουζίνας διαφόρων ιδρυμάτων (ΜΑΙΧ, Γηροκομείο κλπ) για την προσφορά μαγειρεμένου φαγητού στα σχολεία.
6.    Χρηματοδότηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτισμού στα σχολεία.
7.     Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα όρια του Δήμου Χανίων, αξιοποιώντας δημόσιους χώρους (πχ τις παλιές Παιδικές Εξοχές στους Αγίους Αποστόλους).
8.   Επαναλειτουργία των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Χανιά και στο Καμπάνι  Ακρωτηρίου από την 1η Σεπτέμβρη με εκπαιδευτικούς, που σήμερα δε λειτουργούν με ευθύνη Δήμου και κυβέρνησης.
9.   Διάθεση λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών για εκπαιδευτικές επισκέψεις, μιας και πολλοί μαθητές αδυνατούν πλέον να συμμετέχουν λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει με τη ανεργία και τις απολύσεις.
10. Στήριξη δράσεων κατά του ρατσισμού στα σχολεία και προγραμμάτων ανταλλαγών μαθητών κι επισκέψεων με σχολεία άλλων περιοχών και χωρών.

Φώτης Ποντικάκης
Δάσκαλος
Υποψήφιος με την Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος» με υποψήφιο δήμαρχο Χανίων το Γιάννη Σαρρή

Δεν υπάρχουν σχόλια: