Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Γκέτεμποργκ



Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έγινε φέτος στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2015, με τη συμμετοχή 800 πολιτών από 75 χώρες του κόσμου.
Τη διοργάνωση σε τοπικό επίπεδο είχαν αναλάβει τα δυο πανεπιστήμια της πόλης, το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και το Πολυτεχνείο Chalmers, σε συνεργασία με το Δήμο του Γκέτεμποργκ και τη Διεθνή Επιτροπή των Παγκόσμιων Συνεδρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (WEEC). Η τοπική επιτροπή του Γκέτεμποργκ κατάφερε να συντονίσει τους τοπικούς φορείς αλλά και εκατοντάδες εθελοντές, νέους αλλά και μεγαλύτερους για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση που περιλάμβανε καθημερινά 1-2 εκδηλώσεις – συζητήσεις στην Ολομέλεια με τη συμμετοχή των 800 εκπαιδευτικών και άλλων συμμετεχόντων αλλά και περί τα 100 εργαστήρια και παρουσιάσεις σε μικρότερες ομάδες όπου μπορούσε κανείς να πάρει μέρος ή να παρακολουθήσει με βάση τα ενδιαφέροντά του.
Προσωπικώς, συμμετέχοντας με δικά μου έξοδα, εκτός από τις συζητήσεις στην Ολομέλεια, συμμετείχα σε:
·         Εργαστήριο αξιοποίησης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του Animation με την κατασκευή φιγούρων και τη δημιουργία ιστορίας, η οποία στη συνέχεια φωτογραφιζόταν διαδοχικά οι σκηνές της και δημιουργείται έτσι με τη χρήση ειδικού προγράμματος σε Ipad μικρού βίντεοκλιπ. Στο ίδιο εργαστήριο φτιάξαμε με χαρτόνι, χαρτόκουτες και καλαμάκια φιγούρες θεάτρου σκιών, που επίσης μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
·         Παρουσίαση της δημιουργίας σχολικών κήπων στο Γκέτεμποργκ και της συνεργασίας και δημιουργίας δικτύου σχολικών κήπων μεταξύ σχολείων της Γερμανίας, της Νότιας Αφρικής και του Μεξικού. Μας ενδιαφέρει το θέμα και ως ΚΠΕ Βάμου, μιας και τη σχολική χρονιά που μας πέρασε δημιουργήσαμε με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα του σχολικούς κήπους με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από 49 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
·         Παρουσίαση πρακτικών δράσεων καταπολέμησης της φτώχειας με την αξιοποίηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Μαρακές του Μαρόκου όπου η έμφαση δινόταν στην εκπαίδευση μαθητών με στόχο να μειωθεί η εγκατάλειψη του σχολείου από τα κορίτσια και να αξιοποιηθεί η αγροτική περιουσία των γονέων για την παραγωγή και διάθεση τοπικών προϊόντων από τους νέους, Σε άλλη παρουσίαση που έγινε μαζί μάθαμε για το Δίκτυο «πράσινων σχολείων» στις Περιφέρειες της Καταλωνίας της Ισπανίας και Φατίκ της Σενεγάλης. Η Καταλωνία, με πληθυσμό 7.500.000 κατοίκων κι έκταση 32.000 τ.χλμ (εκ των οποίων 39,6% δάσος) δίνει ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εκπαιδεύοντας και στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς. Στο Δίκτυο με την Περιφέρεια Φατίκ της Σενεγάλης συμμετείχαν 100 σχολεία κι από τις δυο χώρες, ανταλλάσσοντας εκπαιδευτικούς κι εμπειρία κι επικοινωνώντας μέσω διαδικτύου.
·         Εργαστήριο παρουσίασης δράσεων Αστικής Οικολογίας όπου μάθαμε για τις προσπάθειες ανάκτησης των ελεύθερων χώρων στη Νέα Υόρκη κι αλλού στις ΗΠΑ και τον κόσμο για τη μεταμόρφωση – δημιουργία πράσινων χώρων, για τις προσπάθειες γνωριμίας με τη θαλάσσια ζωή του ποταμού Χαντσον και το στόχο εμπλουτισμού του με μύδια με τη συμμετοχή μαθητών από δημοτικά σχολεία της περιοχής της Νέας Υόρκης.

Δε θα πρέπει να παραλείψουμε μια αναφορά στο Γκέτεμποργκ, που φιλοξένησε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια πολυεθνική πόλη που περηφανεύεται γι’ αυτό και βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Σουηδίας κοντά στη Νορβηγία. Το πράσινο υπάρχει παντού στην πόλη, το ίδιο κι οι ποδηλατόδρομοι κι οι πεζόδρομοι. Εννοείται ότι τα ΙΧ σταματάνε μόλις βάλει πεζός το πόδι του στη διάβαση (κάτι που γίνεται και στην Καλαμάτα και στη Βέροια εδώ – στα Χανιά σε πατάνε κατευθείαν! – να άλλος ένας λόγος που χρειαζόμαστε Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κυκλοφοριακή Αγωγή). Οι ποδηλατόδρομοι βρίσκονται πάνω στα φαρδιά πεζοδρόμια με ιδιαίτερη σήμανση και έτσι μπορεί κανείς να κυκλοφορεί με ποδήλατο με ασφάλεια, μιας και το ποδήλατο συναντιέται με το ΙΧ και τα λεωφορεία- τραμ μόνο στις διασταυρώσεις (όπου συχνά υπάρχουν μικρά φανάρια και για τα ποδήλατα). Σε πολύ μικρές αποστάσεις, σε κάθε σχεδόν ελεύθερο χώρο, υπάρχουν κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου που μπορείς να χρησιμοποιείς ελεύθερα για μισή ώρα και μπορείς να τα νοικιάσεις για μετά. Για τις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορείο, τραμ αλλά και παράκτια καραβάκια) υπάρχουν εκτός από τα εισιτήρια ενιαίες κάρτες πολλαπλών διαδρομών (μια κάρτα που χρησιμοποιείς και στα τρία μέσα). Γενικά είναι μια φροντισμένη πόλη, όπου η παρουσία του Δήμου είναι εμφανής τόσο με τους ποδηλατόδρομους, τα πάρκα και τους πεζόδρομους, όσο και με μεγάλα δημόσια κτήρια όπως το Δημοτικό Θέατρο, η Αίθουσα Συναυλιών (όπου γίνονταν οι Ολομέλειες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), η πολυώροφη μοντέρνα Δημοτική Βιβλιοθήκη κ.ά. Το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, στο κέντρο της πόλης, με άφθονους χώρους πρασίνου, με μικρά διώροφα κτήρια, δικές του βιβλιοθήκες, διαδρόμους στα κτήρια με τραπεζαρίες και γωνιές για μελέτη, με οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή μέσα στα κτήρια του Πανεπιστημίου.
Τέλος, για να έρθουμε και στα των ημερών, η Σουηδία έχει δικό της νόμισμα, την κορόνα, που αντιστοιχεί σε 0,10 ευρώ περίπου. Το ευρώ το δέχονταν μόνο στις τράπεζες γι’ ανταλλαγή με κορόνες, παντού στα μαγαζιά χρησιμοποιούσαν ή κορόνες ή κάρτες (δίπλα στο ταμείο σε κάθε μαγαζί, ακόμη και στις καφετέριες υπήρχε μηχάνημα για κάρτες). Παρά το ότι κι εκεί υπήρχαν άνθρωποι που ζητιάνευαν ή έψαχναν στους κάδους, η πόλη είναι φροντισμένη, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών από 75 χώρες που ζουν εκεί δείχνουν ενταγμένοι κοινωνικά χάρη στις προσπάθειες του Δήμου. Μια τέτοια προσπάθεια ήταν και το πρόγραμμα JOBB όπου ο Δήμος είχε αναθέσει σε μαθητές Λυκείου, των οποίων η καταγωγή ήταν από διάφορες χώρες, να παρουσιάζουν μουσικοχορευτικά δρώμενα με μουσική και τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου σε κεντρικά σημεία της πόλης, κάτι που έκαναν με ιδιαίτερη επιτυχία και σε μας στην έναρξη και τη λήξη του Συνεδρίου.
Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: