Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Να γιορτάσουμε στα σχολεία την Παγκόσμια Ημέρα της Γης















Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 22 Απριλίου. Σε διεθνές επίπεδο συμμετέχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο πολίτες σε 190 χώρες του κόσμου. Εννοείται ότι η συμμετοχή μας στην Ημέρα της Γης δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει στις 22 Απριλίου (ημέρα για την οποία στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί απεργία της ΑΔΕΔΥ). Ούτως ή άλλως, σε όλο τον κόσμο, εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γης γίνονται τόσο πριν όσο και μετά τις 22 Απριλίου.

Η Ημέρα της Γης είναι μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το 1970, με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια γιορτή επισήμων, αντίθετα, είναι πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών που κινητοποιούνται για να προστατέψουν τη Γη, τη φύση και τους ανθρώπους της με ποικιλία εκδηλώσεων γύρω από εκείνη την ημέρα.



Ας γιορτάσουμε λοιπόν κι εμείς την Ημέρα της Γης στα σχολεία των Χανίων! Κι όταν λέμε να γιορτάσουμε, να το κάνουμε με αγωνιστικό τρόπο. Να μιλήσουμε για την ομορφιά της Γης, του πλανήτη αλλά και του τοπικού μας περιβάλλοντος, για την ποικιλότητα της φύσης και των πολιτισμών, αλλά και για τα προβλήματα της φύσης σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο (σκουπίδια, μόλυνση, καταστροφή δασών, τσιμεντοποίησηη κ.ά.), καθώς και για τις λύσεις που προτείνονται (ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων μεταξύ τους και με τη φύση, ήπιες μορφές ενέργειας, βιολογική γεωργία, διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και φυτών, προστατευόμενες περιοχές, ανακύκλωση κλπ).

Κάποιες από τις σχετικές πρωτοβουλίες καταγράφονται στο δικτυακό τόπο http://www.earthday.net/ , όπου μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την Ημέρα της Γης, για εκδηλώσεις που οργανώνονται σε διάφορες χώρες, ιδέες και προτάσεις για μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σχετικό υλικό.



ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;


Μερικές ιδέες:
  • Συζήτηση στην τάξη ή στο σχολείο για την Ημέρα της Γης

  • Προβολή ταινίας ή ντοκιμαντέρ

  • Συζήτηση με κάποιον εκπρόσωπο οικολογικής οργάνωσης

  • Φτιάχνουμε φυλλάδιο ή και αφισούλες και το μοιράζουμε στο σχολείο ή στη γειτονιά μας.

  • Γράφουμε το δικό μας κείμενο για την Ημέρα της Γης.

  • Επισκεπτόμαστε γειτονικό δασάκι, πάρκο, λίμνη, ακτή ή μνημείο.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Υγρότοποι όπως π.χ. η λίμνη της Αγιάς ή του Κουρνά, η Γεωργιούπολη, ο ποταμός Μορώνης κλπ.

  • Δάση όπως αυτό των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Ματθαίου κ.ο.κ.

  • Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον Προφήτη Ηλία (28210-55988, Μέλπω Σκουλά).

  • Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων στο Ξυλόσκαλο του Ομαλού (τηλ. 28210-72457, Κουλιζάκη Όλγα)

Όσο περισσότερες εκδηλώσεις γίνουν, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ευαισθητοποίηση για τον κόσμο και τόσο μεγαλύτερη η πίεση προς όλους εκείνους που είναι αρμόδιο, πίεση για να κάνουν περισσότερα για την προστασία της φύσης, του πλανήτη, της Γης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: