Ένα ιστολόγιο για την ενθάρρυνση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011
Τράπεζα τροφίμων στη Χαλέπα των Χανίων
Όλα ξεκίνησαν από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 9ου, 10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων και του 7ου Γυμνασίου που βρίσκονται στη Χαλέπα οι οποίοι, βλέποντας το βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια τράπεζα τροφίμων. Για τον λόγο αυτό μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και εθελοντές συγκέντρωσαν τρόφιμα, ενώ το ΤΕΙ ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους για παραχώρηση ενός χώρου που θα στεγάσει το κοινωνικό παντοπωλείο.
Δείτε περισσότερα εδώ
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
Εκπαίδευση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
Η εκπαίδευση των μαθητών γίνεται από 9 έως 12 το πρωί.
Υπενθυμίζουμε για τους εκπαιδευτικούς που με τα τμήματά τους έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής:
Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί με κατάλληλη συζήτηση και δραστηριότητες από πριν από το σχολείο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσουν, μετά την επίσκεψη, δραστηριότητες εμπέδωσης στο σχολείο.
Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στις δραστηριότητες στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής βοηθώντας την εκπαιδευτικό που έχει αναλάβει την εκπαίδευση των μαθητών.
Σημαντικό είναι επίσης να έχουν τα παιδιά μαζί τους νερό, κάτι για φαγητό, κατάλληλη ενδυμασία ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες (π.χ. καπελάκια για τον ήλιο, ζακέτες ή σακάκια για το χειμώνα, αθλητική περιβολή καθώς η εκπαίδευση περιλαμβάνει οδήγηση ποδηλάτου και μικρών ηλεκτρικών αμαξιών).
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011
Προγράμματα του ΚΠΕ Ανωγείων
(Βιοποικιλότητα και ενδημισμός, ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της φύσης του Ψηλορείτη).
Η πραγματικότητα του πλούσιου ανάγλυφου του Ψηλορείτη, που φιλοξενεί ένα σημαντικότατο αριθμό ενδημικών της Κρήτης, είναι ένα βιωματικό «σχολείο» βιοποικιλότητας και ενδημισμού. Οι μαθητές μυούνται στους όρους «οικοσύστημα», «βιοποικιλότητα» και «ενδημισμός», καθώς και σε ένα επιστημονικό τρόπο εξερεύνησης και καταγραφής του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου και σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου.
2) Όταν το νερό αγκάλιασε την πέτρα (Μονοήμερο και Διήμερο) (Από τα ρω του έρωτα στο ρου του νερού,ακολουθώντας τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). To ανάγλυφο του Ψηλορείτη σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του ασβεστολιθικού πετρώματος επιτρέπει στο μαθητή να παρακολουθήσει όλους τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού, αλλά και τις τεχνητές παρεμβάσεις του ανθρώπου για την εκμετάλλευση του νερού. Ακόμη μπορεί να παρακολουθήσει το δρόμο του χιονιού, καθώς λιώνει και κατεβαίνει από το βουνό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε σπήλαια της περιοχής, όπου γίνεται ξενάγηση στη βιοκοινωνία των σπηλαίων, στους μύθους και τους θρύλους τους .
3)(Α, μπε, μπα, μπλομ… που τρέχει το νερό;) (Μονοήμερο)
ακολουθώντας τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού, για μαθητές
Νηπιαγωγείου και πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
4) Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού,ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου
(Μονοήμερο και Διήμερο)
Το πρόγραμμα αυτό αφορά στα Μιτάτα-λιθόκτιστους οικισμούς του βουνού και απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μπορούν να δουν τα Μιτάτα, θολωτά λίθινα κτίσματα του βουνού, ως αρμονική προέκταση του γεωλογικού τοπίου και ως μοναδική οικολογική διαχείριση των δομικών υλικών της περιοχής σε συνδυασμό με τη χρηστική τους λειτουργία ως παραδοσιακές κατοικίες των βοσκών. Μπορούν να προσεγγίσουν βιωματικά το χώρο του μιτάτου, τη ζωή του βοσκού και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της τυροκομικής μέσα στο χώρο αυτό.
5) Παραδοσιακοί οικισμοί (Μονοήμερο)
(Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος)
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου και σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου. Το πρόγραμμα αφορά στην αρχιτεκτονική και δόμηση παλιών και σύγχρονων κατοικιών της περιοχής.
6) «Ανακαλύπτω τον μυστικό κόσμο των σπηλαίων» (Μονοήμερο και Διήμερο).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου και σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε σπήλαια της περιοχής του Ψηλορείτη, όπου γίνεται παρουσιάζεται η βιοκοινωνία των σπηλαίων, οι μύθοι και οι θρύλοι τους .
7) «Πως το Φυσικό Περιβάλλον γεννά Πολιτισμό…»(Μονοήμερο και Διήμερο).
(Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος)
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και αφορά στην επίδραση του Φυσικού Περιβάλλοντος στην γέννηση, την παραγωγή και την εξέλιξη του Πολιτισμού. Στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη υπάρχει πολιτισμική ποικιλία, παραγωγικές διαδικασίες των ανθρώπων, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Προσπαθούμε στο πρόγραμμα αυτό να ανιχνεύσουμε με βιωματικά εργαστήρια τη σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και στο πολιτισμικό.
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
Ανταλλακτικό παζάρι
Μέσα από αυτό, αναδεικνύεται η αλληλεγγύη και γίνεται ενημέρωση του κοινού για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη του δικτύου να προσφέρουν άνεση και αποτελεσματική βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και έχουν ανάγκη από συμπαράσταση και υποστήριξη
Η συμμετοχή και η παρουσία των συμπολιτών μας επιβεβαιώνει την ευαισθητοποίηση σημαντικού αριθμού ανθρώπων απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την καθημερινή επιβίωση αλλά και τη διάθεση συμμετοχής τους στις δράσεις του δικτύου
Μαζί μας και εθελοντές από το γραφείο των «Γιατρών του Κόσμου» εδώ στα Χανιά, που θα συλλέγουν φάρμακα που έχουμε και δεν χρειαζόμαστε για να καλύψουν τις καθημερινά διογκούμενες ανάγκες του πολυιατρείου τους
Στο παζάρι συμμετέχουν μέλη του δικτύου με προϊόντα διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, αντικείμενα και άλλα είδη προς ανταλλαγή, αλλά και άνθρωποι, μη μέλη του δικτύου, με την προϋπόθεση να φέρουν οτιδήποτε που δεν χρειάζονται για ανταλλαγή και να πάρουν ότι άλλο έχουν ανάγκηΤα μέλη μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το σύστημα των Μονάδων του δικτύου ή και ελεύθερα (χωρίς μονάδες) αρκεί να συμφωνήσουν μεταξύ τους।Ελάτε να περάσουμε 5 ώρες μαζί γνωρίζοντας τον νέο τρόπο εναλλακτικού εμπορίου, να γνωριστούμε μεταξύ μας, και εκτός από ανταλλαγές σε προϊόντα, ιδέες και απόψεις να έρθουμε πιο κοντά!Θα υπάρχει και χώρος για την απασχόληση των παιδιών από μέλη παιδαγωγούς που θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά κατά την διάρκεια του παζαριού!Ένας νέος τρόπος επιβίωσης γεννιέται και μια καινούρια φιλοσοφία για την κατανάλωση ξεκινάει!!!!Κανένας δεν μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα στο δίκτυο.Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων επισκεφθείτε την
ιστοσελίδα
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Εργαστήρι για χριστουγεννιάτικες κατασκευές
«Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές της τελευταίας στιγμής . .
με υλικά από το σπίτι ή την τάξη μας!!!»
Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν 20 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και 20 της Δευτεροβάθμιας. Σκόπιμο θα ήταν να δοθεί προτεραιότητα στους συναδέλφους εκείνους που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με το θέμα του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων,
από τις 4μμ. έως τις 7μμ.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος να επικοινωνήσουν με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΠΕ Χανίων στα τηλέφωνα 28210-28405 (ή κιν. 6973692680) ή στο τηλ. 28250-83230 (ΚΠΕ Βάμου).
Πιθανόν στην πορεία να τους ζητηθεί να κρατούν μαζί τους κάποιο υλικό.
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
Τα σχολεία χρειάζονται ένα δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά
Οι πρόσφατες λιποθυμίες μαθητών από ασιτία σε σχολεία της χώρας μας και πριν λίγες μέρες και σε σχολείο της Κρήτης μας δείχνουν τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η τρόικα και το ΔΝΤ, οδηγώντας κυριολεκτικά στη λιμοκτονία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, με ένα εκατομμύριο άνεργους, το μισό πληθυσμό κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας και τα χαράτσια στους φτωχούς να διαδέχονται το ένα το άλλο, με την απειλή ακόμη και να τους κόψουν το ρεύμα εκτός από τους μισθούς και τη δουλειά!
Σε όλα αυτά δεν πρέπει να μένουμε απαθείς. Πρέπει να συσπειρωθούμε στα συνδικάτα και στους συλλογικούς μας φορείς, να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας, να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολιτική των μνημονίων που αφήνει στο απυρόβλητο τους πλούσιους και τις τράπεζες και φορολογεί μονίμως εργαζόμενους, φτωχούς και άνεργους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία που πρέπει να πάρουμε σα συλλογικοί φορείς για να μην αφήσουμε τα παιδιά μας να λιμοκτονήσουν, να προωθήσουμε την υγιεινή διατροφή με τοπικά προϊόντα, στηρίζοντας παράλληλα και τον αγροτικό μας κόσμο. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία σήμερα η καθιέρωση ενός δωρεάν γεύματος με τοπικά υγιεινά προϊόντα για όλα τα παιδιά σε κάθε σχολείο. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, της κυβέρνησης και των Δήμων να το ξεκινήσουν άμεσα, σήμερα, πριν αρχίσουμε να έχουμε θανάτους παιδιών από ασιτία λόγω της πολιτικής που ασκούνε με τα μνημόνιά τους.
Εμείς από την πλευρά μας δε θα μείνουμε σε μια απλή ανακοίνωση, αλλά, εφαρμόζοντας και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, θα προχωρήσουμε στην ενεργητική διεκδίκηση ενός δωρεάν γεύματος για όλα τα παιδιά με υγιεινά τοπικά προϊόντα στα σχολεία, μέσα από μια Ημέρα Δράσης στα σχολεία μέσα στο Δεκέμβριο.
Στόχος μας είναι να δείξουμε σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις, θα μπορούσαν να το κάνουν κάθε μέρα με τις πολλαπλάσιες δυνάμεις και πόρους που διαθέτουν το κράτος και οι Δήμοι, εάν βέβαια έχουν την πολιτική βούληση
Για την προετοιμασία της Ημέρας Δράσης καλούμε όσους συναδέλφους επιθυμούν να βοηθήσουν σε σύσκεψη την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου μας (Εμπορικό Κέντρο «Ερμής», Μπουνιαλή 13-19, Χανιά).
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011
Πρόγραμμα "Συμβιώνω με τα ζώα"
Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;
Η επίσκεψη θα διαρκεί μία διδακτική ώρα και θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:
i) νηπιαγωγείο, Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα. Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά).
ii)για τις Γ-ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.
iii) για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.
Η επίσκεψη δεν περιλαμβάνει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επίσκεψης επικοινωνήστε στο 6944476214.
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011
Δίκτυο Ανταλλαγών στα Χανιά
Δημιουργήθηκε στα Χανιά το Δικτυο Ανταλλαγών με την βοήθεια και την συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας. Η πρώτη συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/10 στο εργατικό κέντρο Χανίων και τα συμπεράσματα ήταν ενθαρυντικά τόσο από την προσέλευση του κόσμου όσο και από το ενδιαφέρον που έδειξαν για ένα τέτοιο εγχείρημα όσοι παραβρέθηκαν.
Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, πολιτικών και κοινωνικών θέσεων ήρθαν κοντά και συμφώνησαν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν για ένα κοινο σκοπο την αλληλεγγύη στους δύσκουλους καιρούς που περνάμε και την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας στις ανθρώπινες σχέσεις μέσω από το εναλλακτικό εμπόριο.
Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων βασίζεται σε ένα εναλλακτικό νόμισμα την Μονάδα με την οποια τα μέλη έχουν συναλλαγές μεταξύ τους. Κάθε μέλος ανταλλάσει διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες με τα άλλα μέλη καθώς και συμμετέχει στο ανταλλακτικό παζάρι που θα πραγματοποιείται στην πόλη ανα τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο παζάρι μπορεί να λαμβάνει μέρος οποιοσδήποτε θελήσει χωρίς αναγκαία να είναι μέλος του Δικτύου,με την προϋπόθεση να φέρει κάτι να ανταλλάξει όπως τρόφιμα,αντικείμενα,είδη ένδυσης κ।α.
Δείτε περισσότερα εδώ
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011
Θέρμανση χωρίς πετρέλαιο
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο
Το ΚΠΕ Βάμου σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Καινοτόμων Δράσεων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων οργανώνει τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης στη Χαλέπα των Χανίων (δίπλα στην Ευαγγελίστρια), στις 6μμ, Εσπερίδα με θέμα:
"Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης"
Πρόγραμμα:
6 μ.μ. - 6:15 μ.μ.: Προσέλευση Συμμετεχόντων
6:15 μ.μ. – 6:30 μ.μ.: Χαιρετισμοί
6:30 μ।μ. – 7:30 μ.μ.: Βουρδουμπάς Γιάννης, Χημικός μηχανικός Ε।Μ।Π।, M।Sc। Καθηγητής εφαρμογών Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Κρήτης (Χανιά), Τομέας ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων, «Εναλλακτικοί Τρόποι Θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου»
7:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ.: Ανοιχτή συζήτηση – Ερωτήσεις & Απαντήσεις.
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011
Ενδεικτικά θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Σύμφωνα με την UNESCO, τα έτη 2005-2014 έχουν οριστεί ως η «Δεκαετία της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη» Σύμφωνα και με τη 106553/Γ7/13-10-2006 « Το πλαίσιο Αναφοράς της εκπαίδευσης για τη Αειφορία και οι Σχολικές δραστηριότητες», το έτος 2012 είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση για το πώς η Υγεία επηρεάζεται από τις παραγωγικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο των θεματικών ετών η διευρυμένη έννοια του περιβάλλοντος ως φυσικής δεξαμενής αλλά και πεδίο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, οι ολιστικές αντιλήψεις για την Υγεία (όχι ως απουσία ασθένειας αλλά ως συνολική ποιότητα ζωής με πολλαπλές παραμέτρους ) και βέβαια ο Πολιτισμός λειτουργούν ως αλληλένδετα πεδία μελέτης και δράσεων
Η Διακήρυξη της Χιλιετίας : http://www.unric.org/el/human-rights-greek
Γεωργία – Διατροφή – Ποιότητα Ζωής
· Επιπτώσεις στην υγεία και στο οικοσύστημα από τη χρήση χημικών στη γεωργία (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κλπ).
· Κίνδυνοι από την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για την οικολογική ισορροπία και την οικολογική ισορροπία
· Παραγωγή καυσίμων από φυτά: Λύση ή πρόβλημα;
· Βιολογική γεωργία
· Παραδοσιακές καλλιέργειες
· Γεωργία και πολιτισμός
· Το πρόβλημα της πείνας και η γεωργία
· Η Μεσογειακή – Κρητική Διατροφή και η σχέση της με την οικολογική ισορροπία, την παράδοση και την υγεία
· Καταναλωτισμός και περιβάλλον
· Διαφήμιση και ποιότητα ζωής
· Διαφήμιση και διατροφή
· Διατροφή, περιβάλλον και πολιτισμός
· Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο
Δάσος
· Δάσος και γήινο οικοσύστημα
· Δάσος και υδάτινοι πόροιι
· Δάσος και ανθρώπινη δραστηριότητα
· Δασική προστασία
· Δάσος και ποιότητα ζωής
· Δάσος και υγεία
· Δάσος και Πολιτισμός
Διαχείριση Φυσικών Πόρων
· Εντατικές μορφές εκμετάλλευσης φυσικών πόρων
· Δάση, Αποδάσωση, διάβρωση εδαφών
· Υδάτινοι Πόροι
· Ενέργεια :
Ανανεώσιμες πηγές
Κίνδυνοι από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας
· Γεωργία, κτηνοτροφία, μέθοδοι, υπερεκμετάλλευση
Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος
· Οικοσυστήματα : Δομή και λειτουργία χερσαίων και υδατικών οικοσυστημάτων
· Βιοποικιλότητα – απειλούμενα είδη – προστατευόμενες περιοχές
Υποβάθμιση του Περιβάλλοντος
Ατμόσφαιρα - Ρύπανση του αέρα φαινόμενο θερμοκηπίου, τρύπα όζοντος
Ρύπανση υδάτων
Ρύπανση εδαφών
Ραδιενεργός ρύπανση
Απόβλητα και Διαχείριση των απορριμμάτων
Ανακύκλωση
Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι
· Κλιματικές Αλλαγές
· Φυσικές καταστροφές και ανθρώπινη παρέμβαση
· Περιβάλλον και πόλεμος
Χώρος, Οργάνωση και Χρήση
· Αστικά περιβάλλοντα : αστική ανάπτυξη, χρήσεις, αστικό και περιαστικό πράσινο, οδικά δίκτυα, ηχητική ρύπανση, περιβάλλον σχολικών και εσωτερικών χώρων
· Οικιστική ανάπτυξη, δημόσιος χώρος και περιβάλλον
· Φυσικό Περιβάλλον, σχεδιασμός του διαθέσιμου χώρου, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, εναλλακτικός και οικολογικός τουρισμός, υιοθεσίες περιοχών
· Περιβάλλον και Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι
· Τοπίο και κατοίκηση, υποβάθμιση του τοπίου
Γεωλογικά μνημεία και μνημεία της φύσης
Ανθρωπογενές Περιβάλλον – Παράμετροι και Υποβάθμιση
Περιβάλλον και Επικοινωνία:
Μονοπάτια – φυσικές διαδρομές, μεταφορές, συγκοινωνίες
Περιβάλλον και Ιστορία :
τοπική ιστορία, ιστορία μετακινήσεων, φυσική ιστορία, ιστορία πόλεων και αγροτικών εγκαταστάσεων
Φυσικά Στοιχεία, Μυθολογία, Λαογραφία
Το Περιβάλλον ως πηγή έμπνευσης και πεδίο διαλόγου : Περιβάλλον και Τέχνη
Το περιβάλλον ως έκθεμα : Μουσεία φυσικών επιστημών και τεχνολογίας, φυσικής ιστορίας, συλλογές εκθέματα, περιβαλλοντικά στοιχεία σε συλλογές / μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις μουσειακών οργανισμών
Το περιβάλλον ως αφήγηση: η φύση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη λογοτεχνία
Περιβάλλον, Αντιλήψεις και Ιδέες
Φύση και Θρησκεία
Περιβαλλοντική Ηθική
Δημοκρατία , περιβαλλοντικές δράσεις και περιβαλλοντική συνείδηση
Καταναλωτισμός και Περιβάλλον
Το Περιβάλλον ως πεδίο συνάντησης των πολιτισμών –
Διαπολιτισμικές Αναφορές
Ποιότητα ζωής
· Περιβάλλον και υγεία : άσκηση, διατροφή, βότανα, θεραπείες, φυσική ζωή, περιβαλλοντική υγιεινή
Καταναλωτισμός και Περιβάλλον
Φυσικοί πόροι και κατανάλωση
Οικοσυστήματα, Βιοποικιλότητα και καταναλωτικές συμπεριφορές
Δάση, αποδάσωση και εντατική γεωργία – καθαρά και συμβατικά προϊόντα
Βοσκότοποι και κτηνοτροφία– εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής
Υδάτινο περιβάλλον, αλιεία μεγάλης κλίμακας και κατανάλωση
Η ενέργεια ως καταναλωτικό προϊόν–
συμβατικές μορφές-περιβαλλοντικές επιπτώσεις-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Κατανάλωση και Υποβάθμιση του Περιβάλλοντος
Ρύπανση του αέρα, φαινόμενο θερμοκηπίου, τρύπα όζοντος, Ρύπανση υδάτων και εδαφών
Απόβλητα και Διαχείριση των απορριμμάτων :
Παραγωγή, μείωση, επανάχρηση
Ανακύκλωση στο σπίτι και ανακύκλωση μεγάλης κλίμακας
Χημική βιομηχανία και καταναλωτής
Κοινωνίες καταναλωτών και κλιματικές αλλαγές
Τα καταναλωτικά Πρότυπα στην οργάνωση και Χρήση του χώρου
Αστικά περιβάλλοντα και οικισμοί – οικιστικά πρότυπα ανάπτυξης και κατανάλωση – αειφόρες κατασκευές
Δημόσιος χώρος και καταναλωτικές συμπεριφορές , αστικό πράσινο, εμπορικά πολυ-κέντρα
Αειφόρες Μεταφορές
Κατανάλωση και Πολιτισμός
Η βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου- η αναψυχή ως κατανάλωση υπηρεσιών και αγαθών
Τουρισμός
Κατανάλωση και αξίες : η παραγωγή κοινωνικών αναγκών, επιθυμιών και στάσεων
Καταναλωτικά πρότυπα διαβίωσης- ενδυμασία, οικοσκευή, συνήθειες
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και καταναλωτικά πρότυπα – Κατανάλωση και Διαφήμιση
Κατανάλωση και Τέχνη :
ζωγραφική και κατασκευές, εικαστικά περιβάλλοντα ,cheap art, arte povera ,
η κατανάλωση στη λογοτεχνία, το αντικείμενο τέχνης ως καταναλωτικό προϊόν
Ιστορικές και διαπολιτισμικές όψεις της κατανάλωσης
Καταναλωτισμός και Δημοκρατία
Κατανάλωση και κοινωνικές ανισότητες - Κοινωνικός αποκλεισμός, Ισότητα ευκαιριών
Καταναλωτισμός και Δημοκρατικά δικαιώματα
Εμπόριο και ηλεκτρονικό εμπόριο, εμπορικά μηνύματα, προστασία καταναλωτή, ζητήματα ενημέρωσης, οικολογικές ετικέτες, θεμιτό εμπόριο, περιβαλλοντικοί φόροι κα
Χρήμα, Εισόδημα και καταναλωτισμός, παραγωγή και διαχείριση χρέους
Η κατανάλωση και ο κοινωνικός καταμερισμός των φύλων
Το Οικολογικό Αποτύπωμα
Καταναλωτισμός και ποιότητα ζωής
Κατοικία, Υγιεινή και Ασφάλεια
Ποιότητα ζωής στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον
Κατανάλωση και διατροφή
Έλεγχος διατροφής, διατροφικές συνήθειες στον δυτικό κόσμο, παραδοσιακή και μεσογειακή διατροφή, μεταλλαγμένα τρόφιμα, υποσιτισμός και παχυσαρκία
Υγεία και κατανάλωση,
· Σωματική, ψυχική υγεία και καταναλωτικές συμπεριφορές
· Αλλάζω συμπεριφορές: Αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων
· Καταναλωτισμός και παιδική ηλικία
· Εφηβοι και καταναλωτισμός
· Ασκηση και φυσικός τρόπος ζωής
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
Λήξη προθεσμίας για συμμετοχή στο Δίκτυο για Υγρότοπους
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
Εθνικό Δίκτυο "Παραδοσιακοί οικισμοί και φύση"
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
Δίκτυο Σχολείων για τους υγρότοπους Κρήτης
Στη διάρκεια της συμμετοχής τους στο Περιφερειακό Δίκτυο ΠΕ «Υγροτ(ρ)οπο-ποιώ τη συμπεριφορά μου», οι συντονιστές εκπαιδευτικοί θα τύχουν υποστήριξης στην υλοποίηση του προγράμματός τους, τόσο με την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού που ήδη έχουμε εκδώσει και μπορούν να κατεβάσουν από την ιστοσελίδα του ΚΠΕ (http://kpe-ierap.las.sch.gr/), όσο και με αποστολή ειδικών κιτς για μετρήσεις δεικτών νερού σε υγροτόπους που θα υιοθετήσουν. Επίσης οι ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ως θεματολογία θα έχουν κάποιο θέμα με αναφορά στους υγροτόπους, θα έχουν προτεραιότητα στην επίσκεψή τους στο ΚΠΕ για την παρακολούθηση σχετικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ οι συντονιστές εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν κατά προτεραιότητα τα θεματικά σεμινάρια που θα διοργανώσουμε. Παρακαλούμε να ενημερωθεί σχετικά ο σύλλογος διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011
Ποιοι συμμετέχουν στο Σεμινάριο στο ΚΠΕ Βάμου
Γαβαλά Μαρκησία, 1ο Δ.Σ. Σούδας
Λιναρδοπούλου Μάρθα, Δ.Σ. Φρε
Δουζνταμπάνη Δήμητρα, Δ.Σ. Καντάνου
Κωνσταντινίδου Παρασκευή, 1ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών
Γιανγκ Ντων Αν, 1ο Δ.Σ. Κουνουπιδιανών
Τσακίρη Παρθένα, Δ.Σ. Πλατανιά
Στυλιανάκη Άννα, 1ο-4ο Ν/γείο Μουρνιών
Ρουμελιώτου Καλλιόπη, 1ο Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας
Χούχλια Βασιλική, Ν/γείο Καντάνου
Παπαχρήστου Εύα, 2ο Ν/γείο Χανίων
Καλαθάκη Ελένη, 15ο Ν/γείο Χανίων
Χαλκιαδάκης Εμμανουήλ, Δ.Σ. Στερνών
Λάσδα Φραντζέσκα, 1ο Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας
Μανιόπουλος Ευάγγελος, 2ο Δ.Σ. Κισάμου
Στράντζαλη Μαρία, Δ.Σ. Γεωργιούπολης
Τζουγκαράκη Ειρήνη, Νηπιαγωγείο Πλάκας
Περουλάκη Ειρήνη, 27ο Ν/γείο Χανίων
Παναγιώτου Άννα, Δ.Σ. Ροδωπού
Μόκα Δήμητρα, Δ.Σ. Κολυμβαρίου
Καρτάλη Παναγιώτα, Δ.Σ. Κουρνά
Σολτάτου Βάσω, 2ο Δ.Σ. Κισάμου
Τσιρινδάνη Παυλίνα, Δ.Σ. Αλικιανού
Νικολούδη Δέσποινα, Δ.Σ. Στερνών
Γεωργιάδου Δώρα, 11ο Δ.Σ. Χανίων
Γωνιωτάκη Κατερίνα, 26ο Ν/γείο Χανίων
Κουιρουκίδου Πηνελόπη, Δ.Σ. Αγίας Μαρίνας
Ροδουσάκη Κωνσταντίνα, Ν/γείο Κολυμβαρίου
Κλειδάκη Κατερίνα, 1ο Δ.Σ. Σούδας
Καπίκη Δέσποινα, Δ.Σ. Καντάνου
Μπικάκη Τερψιχόρη, 2ο Ν/γείο Χανίων
Γαλάνη Παρασκευή, ΣΜΕΑ Καντάνου
Μαντέλου Φωτεινή, 27ο Νηπιαγωγείο Χανίων
Μάλλιαρη Βασιλική, Νηπιαγωγείο Κουντούρας
Καστανάρα Αθηνά, Δ.Σ. Σκινέ - Φουρνέ
Σωτηροπούλου Γαρυφαλιά, 1ο Ν/γείο Μουρνιών
Χαλαμπαλάκη Άννα, 35ο Ν/γείο Χανίων
Αραμπατζής Μιχάλης, Δ.Σ. Γεωργιούπολης
Δασκαλάκη Νεκταρία, Νηπιαγωγείο Καντάνου
Χριστοφορίδου Σίσσυ, 5ο Ν/γείο Χανίων
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ8.30 – 8.45: Προσέλευση – Εγγραφές
8.45 – 9.00: Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη
9.00 – 9.40: «Περί διατροφής…», Βουτσαδάκη Ελπίδα, Διαιτολόγος – διατροφολόγος
9.40 – 10.20: «Βιολογικά και τοπικά προϊόντα», Δημήτρης Βαμβουνάκης, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Παραγωγών και Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «Γαία»
10.20 – 11.00: «Πίσω από τις ετικέτες: Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο», Νίκος Βακόνδιος, Ομάδα Terra Verde για το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο
11.00 – 11.30: Συζήτηση
11.30 – 11.45: Διάλειμμα
11.45 – 12.25: «Παραδοσιακές ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών της Κρήτης», Μέλπω Σκουλά, Βιολόγος, Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης
12.25 – 13.00: Ξενάγηση στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων
«Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων»
Στο Σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν 20 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 20 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων που δεν έχουν συμμετάσχει σε σχετικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο και ενδιαφέρονται να αναλάβουν την υλοποίηση Προγραμμάτων Καινοτόμων Δράσεων στα σχολεία τους.
Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση σχετικού Σεμιναρίου προβλέπεται ως προϋπόθεση από το Υπουργείο Παιδείας για την έγκριση επίσκεψης σχολικών τμημάτων σε ΚΠΕ, καθώς η επίσκεψη σχολικών τμημάτων σε ΚΠΕ θεωρείται πλέον πρακτική εφαρμογή σχετικού Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, στο οποίο είχαν συμμετάσχει οι εκπαιδευτικοί, και αποτελεί τμήμα Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Καινοτόμων Δραστηριοτήτων που έχουν αναλάβει και υλοποιούν.
Αιτήσεις μπορούν να γίνονται μέχρι την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011, έως τις 1.30 το μεσημέρι, με ηλεκτρονικό μήνυμα στο dipe-tpe@dipe.chan.sch.gr ή συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταθέτοντάς την στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δωδεκανήσου 8, ημιώροφος, Χανιά 73132), ή τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 28210-28405 ή 6973 692680.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
8:30 – 9:00: Προσέλευση – Εγγραφές
9:00 – 9:10: Παιχνίδι γνωριμίας
9:10 – 9:20: Έναρξη - Χαιρετισμοί
9:20 –9:40: «Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», Φώτης Ποντικάκης, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων
9:40 – 10:00: «Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας», Αρετή Μαρματάκη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων
10.00 – 10:30: «Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», πρακτική εφαρμογή με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου του Υπουργείου σε ομάδες.
10.30– 11:15: «Υπέρβαση δυσκολιών και εμποδίων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Καινοτόμων Δράσεων», Αρτέμης Αθανασάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Μαρασλείου Διδασκαλείου.
11:15 – 11:30: Διάλειμμα
11:30- 12:00: «Παρουσίαση των Προγραμμάτων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου», Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, Δανάη Τσιάμη, Ελένη Δεσποτίδου
12:00 – 12:30: «Αξιοποίηση Ανακυκλώσιμων Υλικών. Χειροποίητο χαρτί- εικαστικές δημιουργίες με βάση το χαρτί», Γιώργος Τζεγιαννάκης, εικαστικός
12:30 – 12:40: Δημιουργία Ομάδων
12:40 – 13:40: Κάθε Ομάδα συμμετέχει διαδοχικά σε 2 εργαστήρια:
Α) Αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.
Β) Εργαστήριο Δημιουργίας Αρωματικού Ελαιόλαδου
13:40 – 14:00: Αξιολόγηση του Σεμιναρίου
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011
Σεμινάριο "Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού"
Στόχος του προγράμματος :
· Τελική ομάδα στόχου: Μαθητές.
Η ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων.
· Ενδιάμεση ομάδα στόχου: Εκπαιδευτικοί
Η εκπαίδευση και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή του παιδαγωγικού υλικού στην ομάδα-τάξη.
Μεθοδολογία Προγράμματος: Η εκπαίδευση είναι βιωματική και προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Θα χρησιμοποιηθούν μέθοδοι ενεργητικής μάθησης όπως ελεύθερος συνειρμός, καλλιτεχνική δημιουργία, εργασία σε ομάδες, παιχνίδι ρόλων κ.λ.π. με κυρίαρχο στοιχείο τις ασκήσεις προσομοίωσης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 δίωρες συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 16 ωρών. Μετά το τέλος του σεμιναρίου δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν ατομικές συναντήσεις στήριξης με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
1η Συνάντηση Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30
Γνωριμία, Προσδοκίες, Συμβόλαιο
Παρουσίαση και επεξεργασία ενότητας του παιδαγωγικού υλικού
2η Συνάντηση Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30
Παρουσίαση της μεθοδολογίας του εκπαιδευτικού υλικού
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως συντονιστή της ομάδας – τάξης.
Πρακτική Άσκηση: Επεξεργασία σε υποομάδες καρτών του υλικού για τους μαθητές.
3η Συνάντηση Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30
Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού
4η Συνάντηση Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30
Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού
5η Συνάντηση Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30
Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού
6η Συνάντηση Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30
Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού
7η Συνάντηση Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30
Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού
8η Συνάντηση Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 18:30 – 20:30
Παρουσίαση και συζήτηση ενότητας του παιδαγωγικού υλικού
Αξιολόγηση, συμπεράσματα, κλείσιμο.
Το πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης, συντονίζει η κα Επιτροπάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία από 8:30 έως 14:30 στα τηλέφωνα 2821028166 και 2821051214.
Ο Διοικητικά Υπεύθυνος
Παπαβασιλείου Μιχάλης
Δωρεάν προβολή ταινίας για σχολεία από το Δήμο Χανίων
LES CHORISTES
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ (2004 ΕΓΧ 93’)
Μουσική, διασκευή της ταινίας «Το Κλουβί Με Τ' Αηδόνια» (1945) του Ζαν Ντρεβίλ
Βραβεία Cesar Καλύτερης Μουσικής και Ηχοληψίας
Υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, Τραγουδιού
Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου της Αθήνας.
Σκην.: Κριστόφ Μπαρατιέ Μουσ.: Μπρούνο Κουλέ Ηθ.: Ζεράρ Γινιό, Ζακ Περίν, Ζαν-Μπατίστ Μονιέ, Μαρί Μπιουνέλ, Καντ Μεράντ, Φρανσουά Μπερλεά
Η παιδική ηλικία... η πνευματική μόρφωση... και η μουσική...
1948. Ο Κλεμάν Ματιέ, ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής, προσλαμβάνεται ως επιτηρητής σ’ ένα σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Εκεί, μένει έκπληκτος, όχι μόνον από τη σκληρή πραγματικότητα της σχολικής ρουτίνας αλλά κυρίως από τις ακραίες και αναποτελεσματικές μεθόδους που μέχρι τώρα εφαρμόζει ο διευθυντής Ρασίν.
Ο Ματιέ αποφασίζει και ξεκινάει έναν άνισο αγώνα, προκειμένου να προσφέρει μια πνοή αλλαγής στο αυστηρό ίδρυμα. Διδάσκει στους μαθητές του τη μαγεία και τη δύναμη της μουσικής, αλλάζοντας έτσι τις ζωές τους για πάντα. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κριστόφ Μπαρασιέ που συνοδεύεται από τους μαγευτικούς ήχους του Μπρουνό Κουλαί, ενός συνθέτη που έγινε ευρύτερα γνωστός από τη μουσική του στις ταινίες «Ιμαλάια», «Μικρόκοσμος», «Ταξιδιάρικα Πουλιά» κ.α.
Οι εικόνες που σχετίζονται με την παιδική μας ηλικία, με τα αρχέγονα συναισθήματά μας, είναι οικείες. Αργότερα στο χρόνο, μέσω των αναμνήσεων από τις εμπειρίες μας όταν μαθαίναμε τη ζωή, η καθολική σημασία των εικόνων αυτών αποκτά νόημα. Τίποτα δεν ήταν τόσο αθώο τελικά. Εφήμερες χαρές και απαρηγόρητα δάκρυα, τα πάντα περνάνε, όμως τίποτα δε σβήνεται. Και αν μία μουσική νότα, ένα τραγούδι, μία μελωδία τυχαίνει να συνδέεται με αυτές τις μακρινές εικόνες, η σφραγίδα τους είναι σίγουρα πιο έντονη. Ένα αυστηρό οικοτροφείο, απείθαρχα παιδιά, μία χορωδία που τα φέρνει κοντά το ένα στο άλλο, γεγονότα άτακτα ριγμένα στη ροή του χρόνου, που ωστόσο όλα μαζί, συνεισφέρουν σε κάτι που αποτελεί μία έξοχη αναπαράσταση της παιδικής ηλικίας, ως σύμβολο.
Μετά το «Les Tombales», τη μικρού μήκους ταινία μου, έψαχνα μια καλή ιστορία για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που ήθελα να γυρίσω. Συνειδητοποίησα ότι οι σημειώσεις που έπαιρνα σχετίζονταν κατά κάποιο τρόπο με την παιδική μου ηλικία, με τα συναισθήματα που ένιωθα σε ηλικία τεσσάρων με οχτώ χρόνων. Επίσης, δεδομένων των μουσικών μου σπουδών, πραγματικά ήθελα να κάνω μία ταινία σχετική με τη μουσική. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, ο συνδυασμός μουσικής και παιδικής ηλικίας, με οδήγησε στο «Κλουβί Με Τ' Αηδόνια». Είδα αυτήν την ταινία όταν ήμουν επτά ή οκτώ ετών, το 1970 ή το '71, σε έναν από τους δύο μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς που υπήρχαν τότε. Σαν παιδί, με είχε συγκινήσει βαθιά. Η ταινία είναι τώρα ξεχασμένη αλλά η γοητεία της συντηρείται. Και δεν έχει χαρακτηριστεί σαν ‘αριστούργημα’ του γαλλικού σινεμά, κάτι που έκανε ευκολότερη τη διασκευή της. Οι δύο αναμνήσεις που έμειναν περισσότερο ζωντανές στο μυαλό μου ήταν το συναίσθημα που μου δημιούργησαν οι φωνές των παιδιών και ο χαρακτήρας του αποτυχημένου μουσικού, ο οποίος προσπαθούσε, παρ' όλα τα εμπόδια, να μεταμορφώσει τον κόσμο γύρω του. Αυτό μου αρέσει στις ταινίες.
Όλες οι ταινίες που με επηρέασαν περισσότερο έχουν αυτό το κοινό σημείο - το πώς μπορεί ένας μόνο άνθρωπος να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ξέρω ότι μία ταινία δε μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, όμως μπορεί να σε κάνει να θέλεις να προσπαθήσεις. Μου αρέσει να βγαίνω από τον κινηματογράφο με το αίσθημα ότι θέλω να ταυτιστώ με τον κεντρικό χαρακτήρα. Η διδασκαλία του Κλεμέν Ματιέ δεν περιορίζεται στη μουσική, δίνει επίσης μαθήματα ζωής.
Κριστόφ Μπαρατιέ - σκηνοθέτης
Μάρτιος 2003. Μαζί με τον Κριστόφ Μπαρατιέ, ταξιδέψαμε σε όλη τη Γαλλία αναζητώντας τα παιδιά της χορωδίας που θα τραγουδούσαν τη μουσική της ταινίας. Παρά τις λίγες ελπίδες του, ο Κριστόφ έψαχνε επίσης για έναν μικρό τραγουδιστή που θα μπορούσε να παίξει στην ταινία στο ρόλο του Πιερ Μοράνζ, του πρωταγωνιστή, και όχι να βρει ένα παιδί ηθοποιό και στη συνέχεια να ντουμπλάρει τη φωνή του. Μια μέρα, ήμαστε στη Λιόν και επισκεπτόμασταν την ομάδα Petits Chanteurs στο σχολείο του Αγίου Μάρκου. Καθώς περπατούσαμε στο σχολείο, ακούσαμε τη μακρινή ηχώ μιας μελωδίας του Πουρσέλ, με τη συνοδεία μιας απίστευτης φωνής σοπράνο. Σύντομα είδαμε ότι η φωνή αυτή ανήκε σε ένα δωδεκάχρονο αγόρι με όλη τη γοητεία και την ομορφιά που χρειαζόταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος. Το όνομά του είναι Ζαν-Μπατίστ Μονιέ. Ο Κριστόφ αμέσως του έκανε ακρόαση για το ρόλο. Τον πήρε. Η χορωδία είναι επίσης εξαιρετική - είναι επίλεκτοι. Οι μελωδίες που ακούγονται στην ταινία, υποτίθεται ότι τις έχει συνθέσει ο δάσκαλος Κλεμέν Ματιέ, ένας καλός μουσικός όμως και ένας μουσικός που δεν είναι μπροστά όσον αφορά στα μουσικά ρεύματα. Έτσι, έπρεπε να σεβαστώ ένα τονικό στιλ, καθώς και να αποφεύγω τα κλισέ που συνήθως συνοδεύουν αυτό το ρεπερτόριο. Με την υποστήριξη του Νίκολας Πορτέ, του διευθυντή της χορωδίας, και χάρη στο ταλέντο των παιδιών, μπορέσαμε να δουλέψουμε αρκετά πριν από τα γυρίσματα, κοιτάζοντας το στιλ και τα χρώματα. Προσπαθήσαμε, αρχίσαμε από την αρχή. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν πριν από τα γυρίσματα, μετά ξαναηχογραφήθηκαν μερικώς και τελικά, ενισχύθηκαν από επιπρόσθετες ενορχηστρώσεις. Η μουσική ήταν το θέμα της ταινίας. Η πρόοδος της χορωδίας έπρεπε να γίνεται εμφανής κατά τη διάρκεια της ταινίας και απλή, αυθεντική μουσική που να οδηγεί σε περισσότερο συναίσθημα απ' ότι σε στιλιστικές αναφορές, έπρεπε να γραφτεί
Μπρουνό Κουλέ, μουσικοσυνθέτης
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011
Συμμετέχοντες στο Σεμινάριο για Ημέρα Διατροφής
Μόσερ Ίντα, Δ.Σ. Κατωχωρίου
Παπαγιάννης Σωκράτης, Δ.Σ. Καμισιανών
Αραμπατζής Μιχάλης, Δ.Σ. Γεωργιούπολης
Ιωαννίδου Βασιλική, Δ.Σ. Γερανίου
Πανηγυράκη Πόπη, 12ο Δ.Σ. Χανίων
Τσαντάκη Αναστασία, 2ο Δ.Σ. Μουρνιών
Μυλωνά Μάρθα, Ν/γείο Χωραφακίων
Ρουμελιώτου Καλλιόπη, 1ο Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας
Μαυρογεννάκης Γεώργιος, 3ο Ν/γείο Γερανίου
Δούκα Αγγελική, Δ.Σ. Καλυβών
Βουλκούδη Μαρία, Δ.Σ. Καντάνου
Δασκαλάκη Νεκταρία, Ν/γείο Καντάνου
Γαλανάκη Παρασκευή, ΣΜΕΑ Καντάνου
Χατζηιωάννου Ιουλία, Δ.Σ. Κολυμβαρίου
Παρδαλάκης Χαράλαμπος, Δ.Σ. Μάλεμε
Χατζηθεολόγου Ευαγγελία, Δ.Σ. Βουβά Σφακίων
Παπαγρηγορίου Γιώργος, 5ο Δ.Σ. Χανίων
Αθανασιάδου Βασιλική, Δ.Σ. Περιβολίων
Καστρινάκη Σοφία, 15ο Δ.Σ. Χανίων
Σαμπροβαλάκη Μαρία, 1ο Δ.Σ. Σούδας
Βαρδάκη Παναγιώτα, 18ο Δ.Σ. Χανίων
Παπάρα Βασιλική, 3ο Ν/γείο Κουνουπιδιανών
Παπάρα Κυριακή, Ν/γείο Πλατανιά
Ταταριώτη Ρίτσα, 11ο Δ.Σ. Χανίων
Μιχελάκη Τριανταφυλλιά, 17ο Δ।Σ. Χανίων - ΣΜΕΑ
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, θα γίνει προσπάθεια να επαναληφθεί το Σεμινάριο άλλη μέρα για όσους δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή και δεν είναι στον παραπάνω κατάλογο.
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Χώρος: Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας Πολυτεχνείου Κρήτης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
8.30 – 8.45: Προσέλευση – Εγγραφές
8.45 – 9.00: Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη
9.00 – 9.40: «Διατροφή και σχολείο», Μελίνα Πατεράκη, διαιτολόγος - διατροφολόγος
9.40 – 10.20: «Βιολογικά και τοπικά προϊόντα», Δημήτρης Βαμβουνάκης, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Παραγωγών και Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «Γαία»
10.20 – 11.00: «Πίσω από τις ετικέτες: Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο», Νίκος Βακόνδιος, Ομάδα Terra Verde για το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο
11.00 – 11.30: Συζήτηση
11.30 – 11.45: Διάλειμμα
11.45 – 12.25: «Παραδοσιακές ποικιλίες φυτών της Κρήτης», Μέλπω Σκουλά, Βιολόγος, Υπεύθυνη του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης
12.25 – 13.00: «Ιδέες για τη δημιουργία ενός μικρού σχολικού κήπου», Νίκος Παγιαυλάς, βιοκαλλιεργητής
13.00 – 13.30: Ξενάγηση στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011
Τα καταφέραμε

Μία μεγάλη νίκη που ανήκει ολοκληρωτικά σε εσάς που από την πρώτη στιγμή που χώρισα την Barbie, βρεθήκατε στο πλευρό μου! Νιώθω απέραντη συγκίνηση όταν σκέφτομαι τα 500.000 email διαμαρτυρίας που στείλατε στη Mattel, ζητώντας να σταματήσει να επιτρέπει στην Barbie να καταστρέφει τα δάση της Ινδονησίας μόνο και μόνο για να τυλίγεται σε φτηνές, ροζ συσκευασίες! Και τελικά αποδείξατε πόση δύναμη έχουν τα ‘κλικ’!
Είμαι πολύ περήφανος για όλους εσάς τους cyber-ακτιβιστές, που συμμετέχετε, αντιδράτε, επεμβαίνετε και αναγκάζετε ακόμα και τις πιο μεγάλες εταιρίες, σαν τη Mattel, να σταματήσουν τις καταστροφικές τους συνήθειες!
Σ' ευχαριστώ,
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
Έκθεση ζωγραφικής Μιχάλη Μανουσάκη
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων φιλοξενεί την Έκθεση Ζωγραφικής του Χανιώτη ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη. Η Έκθεση είναι ανοιχτή για επισκέψεις μαθητών. Υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τις μικρές τάξεις και ξενάγηση με δράση για τις μεγαλύτερες τάξεις. Για πληροφορίες και προγραμματισμό επίσκεψης σχολικών τμημάτων, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 28210-92294 και 28210-92419
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής
Η εκπαίδευση των μαθητών γίνεται από 9 έως 12 το πρωί. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί με κατάλληλη συζήτηση και δραστηριότητες από πριν από το σχολείο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσουν, μετά την επίσκεψη, δραστηριότητες εμπέδωσης στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στις δραστηριότητες στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής βοηθώντας την εκπαιδευτικό που έχει αναλάβει την εκπαίδευση των μαθητών. Σημαντικό είναι επίσης να έχουν τα παιδιά μαζί τους νερό, κάτι για φαγητό, κατάλληλη ενδυμασία ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες (π.χ. καπελάκια για τον ήλιο, ζακέτες ή σακάκια για το χειμώνα, αθλητική περιβολή καθώς η εκπαίδευση περιλαμβάνει οδήγηση ποδηλάτου και μικρών ηλεκτρικών αμαξιών).
Για δηλώσεις συμμετοχής (τμήματα έως 30 ατόμων) επικοινωνήστε στο τηλ. 28210-28405 ή 28210-28077. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6949 466351 (Ίνη Γεόγλου).
Για τις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής προτεραιότητα έχουν τμήματα που έχουν αναλάβει και υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα Καινοτόμων Δράσεων και οι εκπαιδευτικοί τους συμμετέχουν σε σχετικές Επιμορφωτικές δράσεις.
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011
Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη της Αγιάς
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο "Πράσινο και κυκλοφορία στην πόλη"
-Καρδαμάκης Νικηφόρος, Δ.Σ. Αλικιανού
-Σταματά Ευαγγελία, Δ.Σ. Βάμου
-Ξιούρα Δώρα, 17ο Δ.Σ. Χανίων
-Καρανδρέα Βασιλική, Ν/γείο Γαβαλοχωρίου
-Κατσιφαράκη Θηρεσία, 2ο Ν/γείο Χανίων
-Μόσερ Ίντα, Δ.Σ. Κεραμειών
-Παπαγιάννης Σωκράτης, Δ.Σ. Καμισιανών
-Τσακίρη Παρθένα, Δ।Σ. Πλατανιά
-Μπαδιεριτάκη Μαρία, Ν/γείο Αγ. Σαράντα
-Χαραλαμπίδου Βασιλική, Δ.Σ. Κεραμειών
-Φραντζεσκάκη Ειρήνη, Ν/γείο Κεραμειών
-Μέγγου Σταματία, 14ο Δ।Σ. Χανίων
-Κονδυλάκης Μάνος, Δ/νση Π.Ε. Χανίων
-Παρασκευάκη Ελευθερία, 12ο Ν/γείο Χανίων
-Λαμπουσάκη Χριστίνα, 16ο Ν/γείο Χανίων
-Μπικάκη Τερψιχόρη , 2ο Ν/γείο Χανίων
-Παπαχρήστου Εύα , 2ο Ν/γείο Χανίων
-Τζινευράκη Ελένη, 8ο Δ.Σ. Χανίων
-Μπασιάς Μιχαήλ, Δ.Σ. Χρυσοπηγής
-Δήμου Θωμαή, 2ο Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας
-Χουδαλάκη Μαρία, 2ο Δ.Σ. Χανίων
-Ματιάκη Αναστασία, 2ο Δ.Σ. Χανίων
-Σταγάκη Τριανταφυλλιά, 1ο Ν/γείο Χανίων
-Βουλκούδη Μαρία, Δ.Σ. Καντάνου
-Τραγούδας Κώστας, 9ο Δ.Σ Χανίων
-Γραββάνη Ελένη, 17ο Δ.Σ. Χανίων
-Μαλανδράκη Αντωνία, 10ο Δ.Σ. Χανίων
-Λάσδα Φραντζέσκα, 1ο Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας
-Ροδογκοθλής Παντελής, 1ο Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας
-Μπουρχάντ Εφραίμ, Δ.Σ. Ροδωπού
-Κεραμά Αρετή , Δ.Σ. Ροδωπού
-Πούσιας Κώστας, 7ο Δ.Σ. Χανίων
-Γαργαροπούλου Βασιλική, 1ο Δ.Σ. Μουρνιών
-Κουμιωτάκη Μαρία, 1ο Δ.Σ. Μουρνιών
-Παπαγεωργίου Δήμητρα, 6ο Δ.Σ. Χανίων
-Καμαριανάκη Μαρία
-Λαμπράκη Άννα
-Κοκορέτσης Γεράσιμος, 18ο Δ।Σ. Χανίων
-Παναγιώτου Ελένη - Άννα, Δ।Σ. Ροδωπού
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
Πράσινο και κυκλοφορία στην πόλη

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ २०११ στην Αίθουσα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης ΤΕΕ, οδός Νεάρχου 29, Χανιά
6973 692680
ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dipe-tpe@dipe.chan.sch.gr
8.15 - 8.30: Προσέλευση – εγγραφές
8.30 – 9.00: «Σχεδιάζοντας ένας πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων για το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους και την κυκλοφορία στην πόλη» – Φ. Ποντικάκης, Υπεύθυνος Καινοτόμων Δράσεων Δ/νσης Π.Ε. Χανίων
9.00 – 9.45: «Ατμοσφαιρική Ρύπανση σε αστικό περιβάλλον» – Ελευθερία Κατσίβελα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Παράρτημα Χανίων
9.45 – 11.00: «Προτάσεις για το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους και την κυκλοφορία στην πόλη» – Ομάδα Ενοποίησης χώρων πρασίνου στην πόλη των Χανίων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του ΤΕΕ/ Τμ. Δ. Κρήτης
11.00 – 11.30: Συζήτηση – παρεμβάσεις φορέων
11.30 – 11.45: Διάλειμμα
11.45 – 12.30: Παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου για το Ποδήλατο από τους «Ποδηλάτρεις», Χρήστος Σωτηρόπουλος
12.30 – 13.15: «Το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Καμπάνι Ακρωτηρίου» - Ίνη Γεόγλου, εκπαιδευτικός Φ.Α., Υπεύθυνη του Πάρκου την σχολική χρονιά 2010-201113.15 – 14.00: Χωρισμός σε ομάδες και σχεδιασμός ενός προγράμματος καινοτόμων δράσεων από κάθε ομάδα για το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους και την κυκλοφορία στην πόλη
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
Παίζουμε και τραγουδούμε οικολογικά
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011
Απόφαση για τον οδηγό Καταναλωτών
Περισσότερα
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου είναι ένας χώρος εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε μετά από προσπάθειες χρόνων και κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο η δημιουργία του. Τυχόν επιμονή του Υπουργείου Παιδείας στο κλείσιμό του θα αποτελούσε κλασικό δείγμα της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος που καταχρέωσε τη χώρα κάνοντας έργα όχι για να λειτουργούν και να προσφέρουν υπηρεσίες στον ελληνικό λαό, αλλά απλά και μόνο για να «απορροφηθούν» κάποια κονδύλια από την Ε.Ε. και να ωφεληθούν κάποιοι εργολάβοι.
Το κλείσιμό του θα σήμαινε εκτός των άλλων και υποταγή της κυβέρνησης στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που αντιστρατεύονται την προστασία της φύσης, που θεωρούν εμπόδιο π.χ. στην τουριστική «ανάπτυξη» την προστασία των παραλιών από την αυθαιρεσία και την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων που θέλουν κάποιοι να σπαταλήσουν αλόγιστα σε γήπεδα γκολφ για τη διασκέδαση και το όφελος λίγων με συνέπεια τη δίψα, τη λειψυδρία και την ερημοποίηση για τους πολλούς (νερό όσο χρειάζεται μια πόλη 11.000 κατοίκων καταναλώνει ένα γήπεδο γκολφ!). Υποταγή ακόμη σε εργολάβους και οικονομικά συμφέροντα που προωθούν στην Ελλάδα την καύση των σκουπιδιών αντί της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης των σκουπιδιών. Η καύση των σκουπιδιών και κοστίζει πολλαπλάσια και παράγει καρκινογόνες διοξίνες και καλλιεργεί τη λογική στους πολίτες «καταναλώνετε εσείς και μια μαγική λύση θα βρουν οι ειδικοί για να λύσουν το πρόβλημα με τα σκουπίδια».
Όλα αυτά (και άλλα πολλά) αυτοί που φτάσανε τον πλανήτη στο χείλος του γκρεμού, δε θέλουν να τα μαθαίνει ο κόσμος, πολύ δε μάλλον η νεολαία, μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που ορμητική καθώς είναι, θέλει ν’ αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει καλύτερο.
Γι’ αυτό, πέρα από το τι λένε και τι κάνουν τα Υπουργεία, με τη συνεργασία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, του τοπικού Δήμου και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και άλλων φορέων, μπορεί να υλοποιηθεί μια σειρά ημερίδων στο χώρο του ΚΠΕ Βάμου, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη του χώρου και προωθώντας την πλήρη λειτουργία του, με θέματα όπως:
- Ατμοσφαιρική ρύπανση κλιματική αλλαγή και ανάγκη στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εναλλακτικούς τρόπους ζωής.
- Η αξία των υγροτόπων.
- Υγιεινή διατροφή και τοπικά βιολογικά προϊόντα.
- Προστασία του δάσους και των περιοχών NATURA 2000 των Χανίων
- Βιοποικιλότητα και η ανάγκη διατήρησης παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών
- Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση των σκουπιδιών
- Προστασία των ζώων και των απειλούμενων ειδών
- Πολιτιστική κληρονομιά και μνημεία
- Ελεύθεροι χώροι και δικαίωμα στην πόλη για ΑΜΕΑ, πεζούς, ποδηλάτες, ηλικιωμένους και παιδιά
Ουδείς γνωρίζει εάν θα υπάρχει το Σεπτέμβριο ο θεσμός του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για να συνεργαστεί με το Δήμο (όπως προτείνει με έγγραφό του το Υπουργείο), ώστε να γίνουν ημερίδες όπως οι παραπάνω. Μπορούν όμως να γίνουν με τη συνεργασία τοπικών φορέων.
Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο όμως είναι να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο που διαμορφώθηκε με έξοδα του ελληνικού λαού οι χιλιάδες μαθητές των Χανίων, ώστε να εκπαιδευτούν στην προστασία της φύσης, στην αλλαγή τρόπου ζωής και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Αυτό για να γίνει απαιτεί την ύπαρξη στο χώρο του ΚΠΕ Βάμου εκπαιδευτικών καθημερινά, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των σχολείων. Για να μιλήσουν με τα παιδιά, για να παίξουν μαθαίνοντας και διδάσκοντας μαζί τους, για να οργανώσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, για να ετοιμάσουν εκπαιδευτικό υλικό, για να συνοδεύσουν σε επισκέψεις σε τόπους φυσικού κάλλους και να ξεναγήσουν τα παιδιά.
Για όλα αυτά χρειάζονται αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει προκήρυξη όλων των θέσεων (και των επτά) των εκπαιδευτικών στο ΚΠΕ Βάμου. Όλα τα άλλα θα είναι ημίμετρα.
Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων
Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
Πιέσεις για επαναλειτουργία του ΚΠΕ Βάμου
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΓΙΑ ΤΟ ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, με έκπληξη πληροφορήθηκε την απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Φώφης Γεννηματά στη Βουλή στην ερώτηση του βουλευτή κ. Ευτ. Δαμιανάκη για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου.
Η απάντηση ότι αναστέλλεται η λειτουργία του βάσει κάποιων δεικτών που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΚΠΕ την προηγούμενη χρονιά, φανερώνει είτε έλλειψη πληροφόρησης είτε προσχεδιασμένο κλείσιμο του Κέντρου.
Τη σχολική χρονιά που μας πέρασε το ΚΠΕ Βάμου ήταν κλειστό μέχρι τα Χριστούγεννα. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα τοποθετήθηκε με ευθύνη του υπουργείου ένας (1) εκπαιδευτικός, όταν τις προηγούμενες χρονιές υπηρετούσαν εκεί επτά (7) και την ίδια σχολική χρονιά στα περισσότερα άλλα ΚΠΕ υπηρετούσαν πέντε (5) εκπαιδευτικοί στο καθένα.
Όπως ήταν φυσικό, το ΚΠΕ δεν μπόρεσε να δεχτεί μαθητικές ομάδες τη σχολική χρονιά για την οποία εξέτασε το Υπουργείο τους «δείκτες»:
- Γιατί δεν είχε καθόλου εκπαιδευτικούς μέχρι τα Χριστούγεννα.
- Γιατί και μετά τα Χριστούγεννα είχε μόνο έναν εκπαιδευτικό (ο οποίος προφανώς δεν ήταν ούτε ο Σούπερμαν ούτε ο Φλας).
- Γιατί ο προγραμματισμός των επισκέψεων σχολείων στα ΚΠΕ (βάσει αιτήσεων και προθεσμιών του Υπουργείου) γίνεται πριν τα Χριστούγεννα, όταν δηλαδή δεν υπήρχε κανένας εκπαιδευτικός στο ΚΠΕ Βάμου.
- Γιατί οι αιτήσεις για επισκέψεις σχολείων στα ΚΠΕ γίνονται με βάση συγκεντρωτικό κατάλογο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρουν τα ΚΠΕ τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά, κατάλογο από τον οποίο απουσίαζε εντελώς το ΚΠΕ Βάμου, καθώς όταν το Υπουργείο έστειλε στα σχολεία τον κατάλογο αυτό (φθινόπωρο), δεν υπηρετούσε κανένας εκπαιδευτικός στο ΚΠΕ Βάμου. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι την αμέσως προηγούμενη χρονιά το ΚΠΕ Βάμου προσέφερε στα σχολεία που το επισκέπτονταν επτά (7) διαφορετικά προγράμματα για να διαλέξουν, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει κανείς βλέποντας τον κατάλογο των προγραμμάτων των ΚΠΕ για τη σχολική χρονιά 2009-2010.
Γι΄ αυτό λέμε ότι είτε πρόκειται για κακή πληροφόρηση της Αναπληρώτριας Υπουργού είτε για προσχεδιασμένο κλείσιμο: Πρώτα δε στέλνουμε καθόλου εκπαιδευτικούς και δε λειτουργεί το ΚΠΕ, μετά στέλνουμε μόνο έναν και υπολειτουργεί, και μετά λέμε ότι δεν παράγει έργο (αφού δε στείλαμε ανθρώπους για να παράγουν έργο) και το κλείνουμε.
Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει, έστω και τώρα, να αναγνωρίσει τις δικές του ευθύνες και να προκηρύξει άμεσα τουλάχιστον πέντε (5) θέσεις εκπαιδευτικών για να στελεχώσουν το ΚΠΕ και να προγραμματίσουν τη λειτουργία του, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς. Θεωρούμε απαράδεκτη και λανθασμένη οποιαδήποτε συσχέτιση της λειτουργίας του με την κάλυψη των κενών θέσεων των σχολείων, καθώς αυτή η τακτική το άφησε χωρίς εκπαιδευτικούς πέρσι. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα στο νομό που φιλοξενεί τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, που ζει από τον τουρισμό και τη γεωργία που εξαρτώνται απόλυτα από τη διατήρηση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού του.
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;
Γι’ άλλη μια χρονιά η χρηματοδότηση των προγραμμάτων Π.Ε. των σχολείων ήταν μηδαμινή, μόλις 12 ευρώ για κάθε πρόγραμμα. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρξει άξια λόγου χρηματοδότηση που να στηρίξει πραγματικά τις δραστηριότητες Π.Ε. των σχολείων, εάν υλοποιούνταν πρόγραμμα παρόμοιο με εκείνο που συντόνισε πριν μερικά χρόνια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όταν, με ευρωπαϊκά κονδύλια, χρηματοδοτούνταν προγράμματα Π.Ε σχολείων με ποσά της τάξης των 2.500 ευρώ για κάθε πρόγραμμα (εννοείται βέβαια βάσει σχεδίου, προϋπολογισμού και με κατάθεση των σχετικών τιμολογίων και απολογισμού οικονομικού και παιδαγωγικού). Τότε καλύπτονταν με τα κονδύλια αυτά η αγορά εξοπλισμού για το σχολείο, τα λεωφορεία για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδόσεις μαθητικών περιοδικών, εφημερίδων και μικρών βιβλίων, χαρτικά κι ό,τι υλικά χρειαζόταν τα σχολεία που υλοποιούσαν τέτοια προγράμματα. Δυστυχώς, έκτοτε, τέτοια κονδύλια της Ε.Ε. παραμένουν ανεκμετάλλευτα –τουλάχιστον για τη χώρα μας.
Σημαντικό ρόλο (αρνητικό για την Π.Ε.) έπαιξε επίσης η μη λειτουργία του ΚΠΕ Βάμου, του μοναδικού ΚΠΕ του Νομού Χανίων, μέχρι το Δεκέμβριο, καθώς δεν τοποθετήθηκε προσωπικό, ενώ και μετά το Δεκέμβριο υπολειτούργησε, μιας και τοποθετήθηκε μόλις ένας (1) εκπαιδευτικός. Καταφέραμε μεν να έχει επιμορφωτική δράση για τους εκπαιδευτικούς με τη δική μας συνεργασία, όμως δε στάθηκε δυνατό να δεχτεί σχολεία. Πολλά σχολεία έτσι δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν ΚΠΕ, καθώς οι αποστάσεις για το αμέσως κοντινότερο ΚΠΕ (Ανωγείων) είναι απαγορευτικές: Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι περιοχές Σελίνου και Σφακίων απέχουν 1,5 ώρα από τα Χανιά, οπότε, αν προστεθεί 1 τουλάχιστον επιπλέον ώρα για τα Ανώγεια, το δρομολόγιο καθίσταται απαγορευτικό. Έτσι, αποθαρρύνθηκαν πάρα πολλά σχολεία από το να προχωρήσουν στην ανάληψη και υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. και είχαμε μείωση φέτος των προγραμμάτων Π.Ε, ενώ από το 2006 κι έπειτα είχαμε άνοδο κάθε χρόνο. Η επίσκεψη σε ΚΠΕ κι η συμμετοχή σε πρόγραμμα ή δίκτυό του βοηθάει σημαντικά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, είναι από τις κορυφαίες στιγμές στη διάρκεια ενός πολύμηνου προγράμματος Π.Ε. ενός σχολείου και αποτελεί εξαιρετικά σπουδαία μαθησιακή εμπειρία, κυριολεκτικά μια ανάμνηση ζωής για τα παιδιά. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το ΚΠΕ Βάμου παρείχε –όταν είχε προσωπικό για να λειτουργεί- επτά διαφορετικά προγράμματα Π.Ε. για τα σχολεία που το επισκέπτονταν, συντόνιζε τουλάχιστον 2 δίκτυα Π.Ε. και συμμετείχε σε πάρα πολλά άλλα παρέχοντας παιδαγωγικό υλικό και στήριξη στους εκπαιδευτικούς.
Η υπολειτουργία του ΚΠΕ Βάμου, εκτός των προηγουμένων είχε και συνέπεια την επιστροφή χρημάτων στην Ε.Ε. λόγω της αδυναμίας απορρόφησής τους, σε μια εποχή που η πατρίδα μας δοκιμάζεται με την οικονομική κρίση και δανείζεται χρήματα με εξωφρενικά επιτόκια. Η στελέχωση των ΚΠΕ δε συμβάλλει μόνο στην υποστήριξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στην αλλαγή της συνείδησης των πολιτών (ιδιαίτερα μάλιστα με τις δράσεις Επιμόρφωσης Ενηλίκων που αναλαμβάνουν τελευταία), αλλά στηρίζει και οικονομικά τη χώρα, καθώς δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης φιλοπεριβαλλοντικών κι εκπαιδευτικών δράσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά και με την ευρύτερη έννοια, η εκπαίδευση κι η αλλαγή της συνείδησης των πολιτών για το περιβάλλον εξοικονομούν τεράστια ποσά που θα πρέπει να δίνουμε για να καθαρίζουμε τη φύση από τα σκουπίδια (περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι πολίτες = λιγότερα σκουπίδια), προλαβαίνει την καταστροφή που μετά πρέπει να χρυσοπληρώνουμε για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά – αν αποκαθίσταται πλέον. Μόνο το κόστος στην υγεία, τα νοσοκομεία κλπ αν σκεφτεί κανείς από την καταστροφή του περιβάλλοντος, αξίζει τον κόπο να επενδύσει στην πρόληψη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην περιβαλλοντική εκπαίδευσης. Γι’ αυτό πρέπει το ΚΠΕ Βάμου να λειτουργήσει με πλήρες προσωπικό κι από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Επιχειρούν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι την οικονομική κρίση για να εγκαταλειφθεί η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Δεν μπορεί όμως κανείς να αποφύγει το ερώτημα: Αφού υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, γιατί όχι μόνο δε γίνεται, αλλά φτάνουν στο σημείο να επιστρέφουν κιόλας χρήματα στην Ε.Ε., τη στιγμή που η χώρα μας είναι χρεωμένη ως το λαιμό και δανείζεται χρήματα; Δεν προτιμάμε αυτά που μας δίνουν ως επιδότηση και προτιμάμε να δανειζόμαστε; Είναι θέμα ανικανότητας, αδιαφορίας ή μήπως πολιτικής σκοπιμότητας; Μήπως δηλαδή εκτιμούν οι κυρίαρχοι κύκλοι ότι «φτάνει πια με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την περιβαλλοντική ευαισθησία».Πώς θα χτίσουν στις παραλίες για μια χούφτα ευρώ (πρόσκαιρο κέρδος για λίγους, μόνιμη καταστροφή), πώς θα φτιάξουν εργοστάσια καύσης των σκουπιδιών σε τιμή τριπλάσια ή δεκαπλάσια αυτής που ισχύει σε άλλες χώρες (μικρολεπτομέρεια που δεν πρέπει να μάθει ο κόσμος, όπως και οι καρκινογόνες διοξίνες που παράγουν), πώς θα φτιάξουν τουριστικά χωριά με γήπεδα γκολφ, καθένα εκ των οποίων καταναλώνει νερό όσο μια πόλη 11.000 κατοίκων σε μια περίοδο που λέμε το νερό νεράκι, το κλίμα αλλάζει κι η μισή Κρήτη απειλείται με ερημοποίηση;
Κάτι τέτοιες ενοχλητικές αλήθειες δεν πρέπει να ακούγονται, πρέπει να παραμείνουν κρυμμένες στις παρενθέσεις τους, αόρατες στους πολλούς, για να κάνουν τη δουλειά τους αυτήν της τσιμεντοποίησης, του ξεπουλήματος της χώρας και των φυσικών πόρων της για ένα κομμάτι ψωμί, για τα κέρδη των λίγων επιτήδειων, των μεγάλων συμφερόντων. Γι’ αυτό δε χρειάζονται την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την περιβαλλοντική ευαισθησία εν γένει. Όμως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι ανάγκη των καιρών, δεν είναι κυρίαρχη ιδεολογία, υπήρξε παιδί της αντιαυταρχικής αγωγής και του περιβαλλοντικού κινήματος, δεν πωλείται και δεν αγοράζεται. Θα συνεχίσει να υπάρχει σε πείσμα των καιρών και των συμφερόντων, όσο κι αν προσπαθούν να την εξαφανίσουν από το σχολικό πρόγραμμα. Γιατί είναι όρος επιβίωσής μας η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η εγκατάλειψη ρυπογόνων μορφών ενέργειας κι η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές, η προστασία των φυσικών οικοτόπων, η μείωση κι η ανακύκλωση των σκουπιδιών, η παραγωγή καθαρών βιολογικών τοπικών προϊόντων.
Τρίτη 5 Ιουλίου 2011
Πρόσκληση κινητοποίησης ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην Κρήτη

• Να συνυπογράψουν σχετικό κείμενο
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011
Ανοιχτή επιστολή του Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση για το Μεσοπρόθεσμο
Συγκεκριμένα, το WWF Ελλάς διαπιστώνει σοβαρές ασάφειες σε σχέση με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και το δικαίωμα του Δημοσίου να υπερασπίζεται την περιουσία του και θέτει, μεταξύ άλλων, ερωτήματα σχετικά με:
- Τη δυνατότητα νομιμοποίησης καταπατήσεων δημόσιων εκτάσεων.
- Τη δυνατότητα επενδυτικής δραστηριότητας εντός περιοχών απόλυτης προστασίας και οικοτόπων προτεραιότητας.
- Τη διαφαινόμενη δυνατότητα παρεκκλίσεων από την ισχύουσα πολεοδομική - χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία.
- Την προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας.
- Τη διατήρηση του δικαιώματος του Δημοσίου για επανακαθορισμό των όρων, μετά τη λήξη των συμφωνιών μίσθωσης δημόσιας γης.
Δείτε εδώ την επιστολή
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011
Εθελοντισμός και Περιβάλλον
Εισηγήσεις θα γίνουν από τους:
- Θανάση Καραθανάση, δασολόγο του Δήμου Αποκορώνου (Εθελοντισμός, Περιβαλλοντικές Δράσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση),
- Ivor Caswell από την ομάδα Ευρωπαίων κατοίκων του Δήμου Αποκορώνου (Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον),
- Μέλπω Σκουλά, Βιολόγο-βοτανικό, Πρόεδρο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων (Η εμπειρία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων σε θέματα εθελοντικών δράσεων για το περιβάλλον),
- προβολή βίντεο (Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ),
- Χρύσα Μακράκη - Χαριτάκη, γεωπόνος, Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Χανίων (Προστατεύω το περιβάλλον, προστατεύω τον εαυτό μου).
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011
Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
Ο Κεν χωρίζει τη Μπάρμπι!
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011
Αναβολή Σεμιναρίου ΚΠΕ Ιεράπετρας
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011
Η επίσκεψη στο Φράγμα των Ποταμών και το νερό

Αποτελούν δυο εξαιρετικούς χώρους για επισκέψεις σχολείων. Το Φαράγγι του Πατσού είναι μικρό και εύκολα προσβάσιμο, με χώρους για υποδοχή σχολείων, με το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου σε σπήλαιο μέσα στο Φαράγγι, μια περιοχή σημαντική –όπως και το φράγμα των Ποταμών- για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Το Φράγμα των Ποταμών στην περιοχή του Αμαρίου είναι όντως εντυπωσιακό, γεμάτο νερό, το οποίο είναι πολλαπλάσιο του νερού της λίμνης Κουρνά. Εν τούτοις, ελάχιστο από αυτό το νερό χρησιμοποιείται, κι αυτό για άρδευση. Στο ερώτημά μας προς το Βασίλη Σιμιτζή που μας ξενάγησε στο Φράγμα, γιατί δε χρησιμοποιείται το νερό αυτό και για υδροδότηση της πόλης του Ρεθύμνου (που είναι γνωστό ότι έχει πρόβλημα έλλειψης νερού και εισάγει νερό από τη λίμνη Κουρνά), η απάντηση ήταν ότι, ενώ τα δίκτυα μεταφοράς νερού υπάρχουν, δεν υπάρχει η απαιτούμενη επεξεργασία του νερού ώστε να είναι πόσιμο! Έτσι, αφαιρείται νερό από τον υγρότοπο της λίμνης του Κουρνά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επιβίωση πολλών ειδών ζωής εκεί αλλά και για την επιβίωση του ίδιου του υγρότοπου, ο οποίος προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως τμήμα του Δικτύου των τελευταίων Ευρωπαϊκών Οικοτόπων NATURA 2000. Μια ακόμη άγνωστη σε πολλούς λεπτομέρεια είναι ότι το μισό περίπου νερό που πάει στην πόλη του Ρεθύμνου χάνεται στο δρόμο λόγω βλαβών στο δίκτυο μεταφοράς ή παράνομων συνδέσεων, κάτι που έχουν επισημάνει οι οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης προτείνοντας την προώθηση μέτρων και προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού και την επισκευή των δικτύων μεταφοράς (σημειώνουμε ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο Ηράκλειο).
Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, ενώ εδώ και τρία χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας το νερό του τεχνητού υγρότοπου, του φράγματος των Ποταμών, παρόλα αυτά, ελάχιστο χρησιμοποιείται, κι αυτό για άρδευση μόνο, και επιλέγουν οι αρμόδιοι τη χρήση νερού από τη λίμνη Κουρνά για την υδροδότηση του Ρεθύμνου!
Πιθανόν βέβαια να σχετίζεται η επιλογή αυτή και με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού αναστρέψιμης λειτουργίας που θα αποθηκεύει ενέργεια που παράγεται από αιολικά πάρκα της Σητείας, αξιοποιώντας ποσότητα του νερού αυτού. Το υδροηλεκτρικό αυτό θα είναι 50 MW με δυνατότητα να φτάσει τα 75, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες ενέργειας του Ρεθύμνου. Το προβληματικό σημείο βέβαια είναι ότι θα είναι ιδιωτικό έργο, οπότε είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις τιμές π.χ. του ρεύματος στο μέλλον.
Το ζήτημα επίσης που τέθηκε στις συζητήσεις στο φράγμα των Ποταμών ήταν ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των αποθεμάτων νερού. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι στην Ανατολική Κρήτη, στην περιοχή του Λασιθίου, γίνονται συζητήσεις για την εκμετάλλευση των νερών από κινέζικη εταιρεία με …Γερμανίδα εκπρόσωπο! Ίσως αυτό να τα λέει όλα για το μέλλον αυτής της χώρας, που το διαπραγματεύονται ορισμένοι με Γερμανούς, Κινέζους και εκπροσώπους εταιρειών, όμως το ζήτημα του νερού είναι πολύ σοβαρό για να δοθεί σε μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Όπου αυτό έγινε, είχε σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των τιμών του νερού, την απαγόρευση συλλογής ακόμη και του βρόχινου νερού (!) και τελικά την εξέγερση του κόσμου με νεκρούς όπως στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, μέχρι να ξαναγίνει το νερό αυτό που είναι πραγματικά, ένα δημόσιο αγαθό.
Επειδή λοιπόν οι καιροί είναι πονηροί, να προστατέψουμε το δημόσιο αγαθό του νερού από όλους εκείνους που θέλουν να το εκμεταλλευτούν για ίδιο όφελος. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα!
Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011
Καθαρισμοί παραλιών στις Καλύβες και τη Γεωργιούπολη

Ενημέρωση από το δασολόγο του Δήμου Θανάση Καραθανάση
Ζωγραφίζουμε στην ακτή (σχολείο Γεωργιούπολης)

